Nieuwe statuten en een vernieuwde missie voor de VVBAD

Nieuwe statuten en een vernieuwde missie voor de VVBAD

26.03.2021

Op 18 maart kwamen de leden van de Algemene Vergadering (AV) van de VVBAD digitaal samen. Daarbij verwelkomden we twee nieuwe leden: Inge Van Nieuwerburgh en Linda Bruyninckx. Inge is coördinator wetenschappelijke communicatie bij de Universiteitsbibliotheek Gent en secretaris van de VVBAD-sectie Wetenschappelijke en Documentaire Informatie. Linda is bibliothecaris van de Openbare Bibliotheek Sint-Jans-Molenbeek (De Boekenmolen) en lid van de VVBAD-sectie Openbare Bibliotheken.

De vergadering aanvaardde ook de kandidaatstelling van Stieve Van der Bruggen. Hij zal Myriam Lemmens voor de sectie Hogeschoolbibliotheken vervangen in het Bestuursorgaan. Stieve is verantwoordelijke voor de leercentra van de Thomas More-campussen Turnhout en Vorselaar.

Nieuwe statuten

In opvolging van de nieuwe vzw-wetgeving die er in 2019 kwam, moest ook de VVBAD haar statuten en huishoudelijk reglement aanpassen. Een aantal termen veranderen, zo heet ons huishoudelijk reglement voortaan het intern reglement. En we spreken niet meer over de Raad van Bestuur, maar het Bestuursorgaan.

Naast de verplichte aanpassingen, stuurden we ook onze missie bij. De vereniging heeft als belangeloos doel dé beroepsvereniging in Vlaanderen van informatieprofessionals te zijn. We kiezen dus de term informatieprofessionals in plaats van bibliothecarissen, archivarissen en documentalisten, omdat deze term beter ons verruimde doelpubliek omschrijft.

Jaarrekening en jaarverslag

Naast de nieuwe statuten en het intern reglement, werden ook het jaarverslag en de jaarrekening door de Algemene Vergadering aanvaard. Na verschillende jaren met een opbouwend verlies, kwam de vereniging na een stevige reorganisatie in 2020 opnieuw tot een financieel evenwicht. Onze penningmeester David Coppoolse kijkt vol spanning uit naar de resultaten van 2021, een onzeker jaar gezien de coronacrisis en de effecten daarvan.

Algemeen secretaris Hermione L’Amiral bracht een presentatie van het jaarverslag van de VVBAD. Daarbij had ze aandacht voor de veranderde personeelsbezetting van de vereniging, met nieuwe functieprofielen en een nieuwe visietekst. Ze blikte ook terug op het moeilijke coronajaar, met de uitwerking van de sectorgids met praktische adviezen en het Archives de Quarantaine Archief (#AQA). Natuurlijk konden de voorstelling van het project Welgevormd in de Informatiesector, META, onze vormingen en de communicatie via onze sociale media niet ontbreken.

Foto door Markus Winkler op Unsplash.


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be