Activiteiten

Activiteiten

Hier vind je alle activiteiten van de VVBAD en haar partners. Je kunt ook je eigen activiteit aanmelden. Tot binnenkort!

Masterclass: ondernemen in cultuur

maandag 5 tot vrijdag 9 september 2022

In deze vierdaagse Masterclass versterken we jouw kennis en skills zodat je je cultuurorganisatie en team kunt meenemen doorheen grote en kleine invloeden van buitenaf en reiken we input aan om (nieuwe) zakelijke en toekomstgerichte keuzes te maken.

Lees verder

Webinar 'Digitale inclusie voor personen met een beperking'

dinsdag 6 september 2022

Mediawijs organiseert een webinar op 6 september 2022 voor iedereen die binnen zijn organisatie stappen wil zetten om een mediawijs en digitaal inclusief beleid en aanpak op te zetten.

Lees verder

Opleiding Digitaal Leiderschap in de cultuursector

dinsdag 6 september 2022 tot maandag 19 juni 2023

Hoe veranker je het digitale in de missie, visie en vaardigheden van je cultuurorganisatie? Via de opleiding Digitaal Leiderschap in de Cultuursector versterk je jouw expertise voor een duurzame digitale strategie voor je organisatie. Als ambassadeur deel je je opgedane kennis en best practice met de brede cultuursector. Word jij een van de nieuwe digitale leiders?

Lees verder

SMILES-workshops over desinformatie

woensdag 7 tot zaterdag 10 september 2022

Ben je leerkracht of ben je bibliotheekmedewerker? Wil je desinformatie en nepnieuws bespreekbaar maken en aanpakken met je leerlingen of jonge lezers, maar weet je niet goed hoe? Dan is deze workshop misschien iets voor jou!

Lees verder

HSB-studiedag 'Zet je dienst in de picture!'

donderdag 8 september 2022

Hoe zet je je dienst in de kijker? Hoe kan je het gebruik van je collecties verhogen? Hoe verbeter je de interne communicatie van je team om als bibliotheek sterker te staan? Het zijn allemaal vragen waarop verschillende sprekers op 8 september 2022 op de tweede studiedag van de sectie HSB en haar themagroepen proberen in te gaan.

Lees verder

iPres 2022 Glasgow

maandag 12 tot vrijdag 16 september 2022

International Conference on Digital Preservation 12th to 16th September 2022 Technology & Innovation Centre, Glasgow, Scotland

Lees verder

Kennisdag archivering, document- en workflowmanagement bij lokale besturen

dinsdag 13 september 2022

Deel en beheer bestanden, kennis en toepassingen om teamwerk te stimuleren, snel informatie te vinden en moeiteloos samen te werken in de hele organisatie.

Lees verder

Linked data and international standards for cultural heritage

dinsdag 13 tot woensdag 14 september 2022

Save your date for international conference ‘Linked data and international standards for cultural heritage’, which will take place at KBR, the Royal Library of Belgium, from 13-14 september, 2022.

Lees verder

AHD-studienamiddag rond persoonsarchieven

dinsdag 13 september 2022

Als archivaris is de kans groot dat u in contact komt met persoonsarchieven, zelfs in publiekrechtelijke archieven. De verwerving en verwerking ervan stelt de archivaris evenwel voor een aantal specifieke uitdagingen. Twee van die uitdagingen komen aan bod tijdens een studiedag op 13 september 2022.

Lees verder

Webinar Barometer Digitale Inclusie 2022

woensdag 14 september 2022

Begin september publiceert de Koning Boudewijnstichting de nieuwe Barometer Digitale Inclusie. Deze barometer vat alle cijfers samen over e-inclusie in België. Dr. Ilse Mariën (imec-SMIT-VUB) geeft uitleg bij de cijfers en er is ruim tijd om vragen te stellen.

Lees verder

Conference: Wanted: social media data. Archiving practices and research use

donderdag 15 september 2022

KBR, de Koninklijke Bibliotheek van België en de partners in het BESOCIAL onderzoeksproject, CENTAL aan de UCLouvain, CRIDS aan de Universiteit van Namur en GhentCDH, IDLab en mict aan de UGent nodigen u uit voor het colloquium: “Wanted: social media data. Archiving practices and research use”. Het evenement gaat door in het Engels en vindt plaats op donderdag 15 september 2022.

Lees verder

Mediacoach Jeugdwerk & Bibs 2022-2023

september 2022 tot donderdag 15 juni 2023

Mediacoach Jeugdwerk en Bibliotheken is een opleiding voor jeugd- en bibmedewerkers tot Mediacoach. Een Mediacoach verdiept zich in de digitale en mediawijze wereld. Met jouw brede kennis ben je het aanspreekpunt en de coach voor collega’s voor alles wat betreft digitale media en mediawijsheid in jouw organisatie.

Lees verder

Opleiding: Formulieren op je bibliotheekwebsite

donderdag 15 september tot donderdag 20 oktober 2022

Maak je graag kennis met de formulierenmodule van je bibliotheekwebsite? Of werkte je al vaak met deze module, maar heb je een specifieke vraag of case die je wil uitspitten? Volg dan de opleiding 'Formulieren op je bibliotheekwebsite' voor 🌱 beginners of 🌳 gevorderden.

Lees verder

Workshop 'Social Hotspots'

vrijdag 16 september 2022

Op 16 september organiseert het Algemeen Rijksarchief een workshop over archieven en artificiële intelligentie.

Lees verder

ICA Conference Rome 2022: Bridging the gap

maandag 19 tot vrijdag 23 september 2022

The International Council on Archives (ICA) is pleased to announce in collaboration with SOS Archivi, Symposia Srl that the 9th ICA conference will be held in 2022 in Rome from September 19th to 23rd.

Lees verder

Opleiding jeugdliteratuur voor bibmedewerkers 2022-2023

dinsdag 20 september 2022 tot donderdag 2 maart 2023

Deze opleiding zet in op het versterken van kennis over jeugdliteratuur en de vaardigheden om bibliotheekbezoekers (kinderen en hun begeleiders) wegwijs te maken in de jeugdcollectie.

Lees verder

Vlaams-Nederlandse paleografiewedstrijd: Schrift-ure 2022

zaterdag 1 oktober 2022

Wie wordt de beste paleograaf van Vlaanderen en Nederland?

Lees verder

In goede handen | Basiscursus behoud en beheer

maandag 3 tot maandag 17 oktober 2022

Op zoek naar een goede basiskennis voor het behoud en beheer van erfgoedcollecties? Wil u de alledaagse risico’s voor de collectie leren herkennen en weten met welke strategie en maatregelen u deze risico’s kan voorkomen of verkleinen? Schrijf u dan in voor onze driedaagse basiscursus.

Lees verder

OCLC Contactdag 2022

dinsdag 4 oktober 2022

U kunt zich weer aanmelden voor de OCLC Contactdag 2022. Het evenement vindt plaats op dinsdag 4 oktober in de Doelen in Rotterdam. U bent van harte welkom! Dit jaar is het thema Open.

Lees verder

OP/HEF — de kracht van zacht

donderdag 6 oktober 2022

Op donderdag 6 oktober 2022 veroorzaakt OP/TIL opnieuw opschudding. Op die dag verruim je je blik met het jaarlijks inspiratie- en netwerkevent OP/HEF rond ‘de kracht van zacht’. Afspraak op de site Oud Sint-Jan, in Brugge.

Lees verder

Rondetafelgesprek OKBV: (Ver)Bouwen en verhuizen van bibliotheken

dinsdag 18 oktober 2022

Het volgende rondetafelgesprek op 18 oktober wordt georganiseerd door het Middelheim Museum te Antwerpen en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en heeft als centraal thema: (Ver)Bouwen en verhuizen van bibliotheken

Lees verder

In goede handen | Depotinrichting als sleutel tot een efficiënt collectiebeheer

maandag 24 oktober 2022

Een efficiënt beheer van uw collectie staat of valt met de verantwoorde inrichting van de bewaarruimte(s). Maar wat maakt een ruimte tot een geschikt erfgoeddepot en hoe richt u ze zo praktisch en overzichtelijk mogelijk in? Hoe haalt u het maximum uit uw beschikbare depotruimte? En hoe voorkomt u dat een depot een overvol labyrint wordt, waar geen object of medewerker zonder schade of kleerscheuren binnen- of buitenkomt?

Lees verder

In goede handen | Veilig en beveiligd

maandag 14 november 2022

Calamiteiten zoals een brand of diefstal, komen gelukkig zelden voor. Maar als dat gebeurt is de impact op ons erfgoed en het waardeverlies enorm. Daarom is het cruciaal dat we de kans op een noodsituatie zoveel mogelijk beperken en als die zich toch voordoet, goed voorbereid zijn om op een gepaste manier te reageren.

Lees verder

In goede handen | Bewaren, verpakken en intern transporteren

maandag 21 november 2022

In deze vorming bespreken we eerst welke stappen u kan zetten om het juiste verpakkingsmateriaal te kiezen. Aan de hand van concrete voorbeelden ontdekt u met welke aspecten u best rekening houdt (bijvoorbeeld: de eigenschappen van de objecten, van de verpakkingsmaterialen en van de omgeving) om ongunstige microklimaten in opslag en andere vormen van aftakeling te voorkomen. Belangrijk is het onderscheid tussen het verpakken van objecten voor de bewaring in depot en voor bescherming tijdens transport.

Lees verder

SAVE THE DATE: Trefdag 2022

dinsdag 22 november 2022

November is naar goede gewoonte de maand waarin professionals van onze sector elkaar treffen. Voor straffe sprekers. Voor scherpe debatten. Voor creatieve workshops. Kortom: voor inspirerende ontmoetingen. Duid deze dag maar met stip aan in je agenda, want naar goede gewoonte voorzien we een prikkelend programma.

Lees verder

In goede handen | Onderhoud in een erfgoedcontext

maandag 12 december 2022

Ons erfgoed verdient de beste bewaaromstandigheden, of het nu wordt tentoongesteld, (nog steeds) wordt gebruikt of achter de schermen is opgeslagen. Regelmatig schoonmaken en het juiste onderhoud zijn daarbij cruciaal. Beide activiteiten spelen een belangrijke rol in het voorkomen van vervuiling of schade. Toch wordt het met zorg schoonmaken en onderhouden nog vaak over het hoofd gezien. Een onderhoudsplan is deel van de oplossing, maar hoe pakt u dat nu precies aan?

Lees verder

Digitale-inclusiecoach 2023

woensdag 8 maart tot dinsdag 21 november 2023

Op 8 maart 2023 start de nieuwe opleiding digitale-inclusiecoach. In deze opleiding leer je alle knepen van het vak en bereid je een beleidsnota en actieplan over digitale inclusie voor. Je kan je nu al inschrijven op de interesselijst en aangeven welke locatie je voorkeur heeft. Je krijgt dan als eerste de kans op definitief in te schrijven.

Lees verder

SAVE THE DATE: Informatie aan Zee 2023

donderdag 19 tot vrijdag 20 oktober 2023

Op 19 en 20 oktober 2023 organiseert de VVBAD de achttiende editie van haar tweejaarlijks congres Informatie aan Zee.

Lees verder

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid

VVBAD maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door deze te accepteren of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil u meer weten over cookies, of uw cookie-instellingen voor deze website aanpassen? Bekijk dan hier de voorwaarden.

© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be