Activiteiten

Activiteiten

Hier vind je alle activiteiten van de VVBAD en haar partners. Je kunt ook je eigen activiteit aanmelden. Tot binnenkort!

OCLC Contactdag 2020 – Samen digitaal. Digitaal samen.

Online , donderdag 1 tot donderdag 8 oktober 2020

Tijdens dit jaarlijkse congres voor directies en medewerkers van alle bibliotheken in Nederland en Vlaanderen komen tal van onderwerpen aan bod rondom het thema ‘Samen digitaal. Digitaal samen.’ Er is aandacht voor brancheontwikkelingen bij openbare, wetenschappelijke en speciale bibliotheken en we gaan in op de stand van zaken en ontwikkelingen bij OCLC.

Lees meer Schrijf je in

De iPad/Androidtablet als hulp bij informatiebemiddeling & publiekswerking - VOLZET

donderdag 1 oktober 2020

Je kocht met je bib of archief tablets aan. Maar hoe zet je die efficiënt in als hulp bij informatiebemiddeling en/of publiekswerking? Daarover kom je alles te weten in deze workshop.

Lees verder

FOMU: rondleiding achter de schermen - VOLZET

donderdag 1 oktober 2020

Op donderdag 1 oktober bezoekt de VVBAD het FOMU te Antwerpen. We krijgen er een professionele rondleiding achter de schermen door Ann Deckers. Voor wie een fotocollectie beheert wordt dit ongetwijfeld een leerrijk bezoek en een ideale kans om expertise op te bouwen en ervaring en kennis uit te wisselen.

Lees verder

OCLC Contactdag 2020 – Samen digitaal. Digitaal samen.

donderdag 1 tot donderdag 8 oktober 2020

Tijdens dit jaarlijkse congres voor directies en medewerkers van alle bibliotheken in Nederland en Vlaanderen komen tal van onderwerpen aan bod rondom het thema ‘Samen digitaal. Digitaal samen.’ Er is aandacht voor brancheontwikkelingen bij openbare, wetenschappelijke en speciale bibliotheken en we gaan in op de stand van zaken en ontwikkelingen bij OCLC.

Lees verder

Het papier mag weg: substitutie na digitalisering

donderdag 1 oktober 2020

Steeds meer besturen willen digitaal gaan werken. Papier blijft echter hardnekkig aanwezig. Veel dossiers zijn nog op papier en ondanks alle digitale systemen blijven papieren documenten de organisatie binnenkomen en blijft men om diverse redenen zaken op papier bijhouden. In deze opleiding gaan we dieper in op substitutie na digitalisering, het vervangen van de analoge versie door een digitale kopie. Wanneer kan en mag je de papieren versie na digitalisering weggooien? Aan welke eisen moet je digitaliseringsproces en je digitale informatiehuishouding voldoen om dit te doen? Welke juridische aspecten spelen er en hoe kan je deze correct ondervangen? Tijdens deze opleiding kijken we vooral naar digitalisering in een administratieve context. Retroactieve digitalisering van oudere archiefbestanden behandelen we slechts in beperkte mate.

Lees verder

ONLINE CURSUS: Marketing Informatiedienstverlening in een dag

dinsdag 6 oktober 2020

Eendaagse cursus over hoe je het aanbod van producten en diensten kunt afstemmen op de behoefte van de gebruikers en hier effectief over communiceert.

Lees verder

OP/HEF – grip op het ongewone

donderdag 8 oktober 2020

Op donderdag 8 oktober 2020 plant OP/TIL het evenement OP/HEF rond het thema 'Grip op het ongewone'. Met dat thema wil OP/TIL het onbekende duiden en aantonen dat het tot een meerwaarde kan leiden.

Lees verder

De Schrijfwijzen, Het Groot Dictee Heruitgevonden in jouw bibliotheek

vrijdag 9 oktober 2020

Schrijf je chocoladecakeje, chocoladecakje of chocolade-cakeje? Met of zonder streepje? Met of zonder e? Creatief Schrijven vzw, de Vlaamse bibliotheken en de krant De Standaard dagen iedereen je uit om mee te spelen met De Schrijfwijzen, Het Groot Dictee Heruitgevonden. Géén klassiek dictee vol tongbrekers en hersenkrakers. Wél een ludiek en laagdrempelig taalspel voor iedereen die van het Nederlands en taalraadsels houdt.

Lees verder

ONLINE CURSUS: Innovatieve arbeidsorganisaties: naar een vernieuwde werkomgeving met innovatieve arbeidsorganisatie en zelfsturing

maandag 12 oktober 2020

Bevlogen medewerkers in bevlogen teams, die vanuit hun autonomie en kennis de juiste beslissingen nemen die jouw organisatie vooruit helpen. Een mooie droom, maar niet echt realistisch. Of wel?

Lees verder

EBLIDA Online Workshops 2020: "Think the Unthinkable"

dinsdag 13 tot vrijdag 16 oktober 2020

In oktober organiseert EBLIDA online workshops over bibliotheken en SDG’s. Sustainable development vormt een opportuniteit om de status van bibliotheken in alle Europese landen te doen toenemen en om hen te revitaliseren met nieuwe en verfrissende activiteiten. De workshops gaan over onderwerpen zoals bibliotheekactiviteiten tijdens de COVID-19-crisis die waarschijnlijk zullen blijven bestaan, de beste SDG-praktijken van bibliotheken en financieringsmogelijkheden via de European Structural and Investment Funds (ESIF) 2021-2027.

Lees verder

Informatiebeheersplan/ serieregister: hoe breng ik series in kaart?

donderdag 15 oktober 2020

Informatiebeheerders laten kennismaken met informatiebeheersplan/serieregister als instrument, het datamodel, tips voor praktische implementatie en opmaak.

Lees verder

ONLINE CURSUS: Aan de slag als Community Librarian - VOLZET

dinsdag 20 oktober tot dinsdag 17 november 2020

2.5 daagse cursus die u in staat stelt de verschillende aspecten van de rol van Community Librarian uit te voeren en op deze manier bij te dragen aan de transitie van de traditionele bibliotheek naar een lokale hub voor informatie, opleiding en ontwikkeling.

Lees verder

Online Open Science Webinars – skills and training

dinsdag 20 tot donderdag 22 oktober 2020

As a part of the international Open Access Week 2020, Belgium universities host a series of online webinars. The 4 online presentations will cover different topics concerning Open Science aimed at research supporting staff and librarians interested in learning more about Open Science tools, training, Open Data and Open Science in practice.

Lees verder

GEANNULEERD: Studiereis Helsinki

woensdag 21 tot zaterdag 24 oktober 2020

De tweejaarlijkse studiereis van de VVBAD gaat dit najaar naar de Finse hoofdstad Helsinki. Er is een gevarieerd en boeiend programma voorzien zoals een bezoek aan de bekende Helsinki central library Oodi, Nationale bibliotheek van Finland en zoveel meer!

Lees verder

Two webinars: Books and audiences

donderdag 22 tot donderdag 29 oktober 2020

In oktober vinden twee webinars plaats van het Books and Audiences Network, bedoeld voor erfgoedwerkers die geïnteresseerd zijn in tentoonstellingen en collecties over boeken en literatuur.

Lees verder

Basiscursus auteursrechten in de erfgoedsector

donderdag 22 oktober 2020

In deze interactieve infosessie krijgt u een introductie in het auteursrecht, in het bijzonder de onderdelen ervan die relevant zijn voor erfgoedorganisaties. Er is bijzondere aandacht voor nieuwe ontwikkelingen.

Lees verder

Abdelkader Benali: cultuureducatie en literatuur

dinsdag 27 oktober 2020

In het kader van de Roadtrip cultuureducatie 2020 van publiq. Welke rol kunnen boeken en lezen spelen in onze persoonlijke ontwikkeling? En hoe kunnen we met cultuureducatieve praktijken zorgen voor leeservaringen die echt impact maken? Laat je inspireren vanuit je eigen kot door niemand minder dan Abdelkader Benali en enkele boeiende praktijken.

Lees verder

Save the date: Smart Humanity 2020

dinsdag 3 november 2020

Smart Humanity heeft een nieuw format. En wat voor een! Op 3 november 2020 is er een speciale KNVI TV-programmering. Geheel in het teken van Smart Humanity.

Lees verder

Helder en verbindend communiceren: feedback durven geven en krijgen

maandag 9 november 2020

De term feedback roept nog altijd veel negatieve gevoelens op. En dat is jammer, want feedback is onmisbaar als u met anderen samenwerkt. Bovendien worden de termen kritiek, oordeel en feedback te vaak door elkaar gebruikt. Daardoor herkennen velen de kracht van feedback niet meer. Toch kan feedback ook heel aangenaam en motiverend zijn. Als je jouw feedback goed opbouwt, kan je anderen sneller doen groeien, leidt het tot een ontspannende en verrijkende samenwerking en kan je er ook zelf door groeien. In deze workshop leer je feedback formuleren zodat dat de andere open staat voor wat je wil zeggen en ook echt iets met je boodschap zal doen.

Lees verder

Fileserver: hoe ruim je die op

maandag 16 november 2020

Het opstellen van nieuwe digitale klassementen kennen we ondertussen, maar wat doe je met je oude klassement? Hoe krijg je er grip op en wordt het effectief opgeruimd? En als je een nieuw klassement hebt, hoe onderhoud je dat dan? Welke tools kunnen je daarbij helpen? We gaan aan de slag met enkele gratis tools en testen ze uit op een testklassement.

Lees verder

Bij De Archivaris op Anderhalve Meter: Archief Gent

donderdag 19 november 2020

Nadat de voorjaarseditie van Bij De Archivaris Op Schoot (BDAOS) bij Archief Gent noodgedwongen moest afgelast worden, nodigt het FAAD jullie graag uit om alsnog een bezoek te brengen aan deze archiefinstelling. Dit doen we vanzelfsprekend in overeenstemming met alle geldende veiligheidsmaatregelen. We gaan dus niet “bij de archivaris op schoot”, maar blijven op een veilige afstand van minimum anderhalve meter.

Lees verder

Verandering communiceren binnen jouw organisatie

vrijdag 27 november 2020

Niemand wordt graag veranderd. Bij (verander)projecten in organisaties is dat nochtans hetgene wat van medewerkers verwacht wordt: (noodgedwongen) veranderen. Deze verplichte verandering van de werkomgeving roept bij de betrokken medewerkers in eerste instantie vaak veel weerstand en negatieve emoties op. Hoe kun je hierop reageren door je communicatie aan te passen? Maar misschien nog belangrijker; hoe kun je hierop anticiperen met behulp van doordachte communicatie? Tijdens deze sessie krijg je meer inzicht in veranderingscommunicatie en welke impact jij hierop kunt hebben om de verandering zinvol te maken.

Lees verder

De iPad/Androidtablet als hulp bij informatiebemiddeling & publiekswerking

dinsdag 9 maart 2021

Je kocht met je bib of archief tablets aan. Maar hoe zet je die efficiënt in als hulp bij informatiebemiddeling en/of publiekswerking? Daarover kom je alles te weten in deze workshop.

Lees verder

SAVE THE DATE: ICA Conference Rome 2022: Bridging the gap

maandag 19 tot vrijdag 23 september 2022

The International Council on Archives (ICA) is pleased to announce in collaboration with SOS Archivi, Symposia Srl that the 9th ICA conference will be held in 2022 in Rome from September 19th to 23rd.

Lees verder

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid

VVBAD maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door deze te accepteren of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil u meer weten over cookies, of uw cookie-instellingen voor deze website aanpassen? Bekijk dan hier de voorwaarden.

© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be