Wetsvoorstel De Croo over verlaagde btw op e-bronnen

Wetsvoorstel De Croo over verlaagde btw op e-bronnen

05.03.2019

Op 22 februari, exact een maand na ons nieuwsbericht Europese richtlijn aangaande verlaagde btw op e-bronnen, verscheen op de website van minister van financiën en ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo dat er een wetsvoorstel ingediend wordt met betrekking tot de gelijkstelling van het btw-tarief voor papieren en digitale publicaties. In het bericht lezen we dat het voorstel "een wettelijke verankering bevat van het nultarief voor digitale kranten en tijdschriften, alsook een btw-verlaging voor e-books van 21 procent naar 6 procent." Daarover is binnen de regering een akkoord bereikt, meldt De Croo.

De website van het fiscaal advocatenkantoor Tiberghien meldt dat het wetsvoorstel bepaalt dat de inwerkingtreding op 1 april 2019 zou zijn. In Nederland, dat per 1 januari 2019 de verlaagde btw-voet optrok van 6 procent naar 9 procent, spreekt staatssecretaris Snel van Financiën over een inwerkingtreding per 1 januari 2020. Het conceptwetsvoorstel zou er komen in de eerste helft van 2019, zodat met een internetconsultatie alle belanghebbenden kunnen reageren op het wetsvoorstel.

Ondertussen kregen we, op eenvoudig verzoek, inzage in het wetsvoorstel van De Croo. Daarin staat klaar en duidelijk dat de inwerkingtreding gepland is op 1 april 2019. Het is duidelijk dat de minister nog tijdens de huidige legislatuur werk wil maken van deze zaak. Het zou goed zijn dat bibliotheken tijdig geïnformeerd worden, omdat het de factuurdatum is die een bepalende rol speelt. Stel dat de Belgische wet in werking treedt op 1 april 2019 en een factuur voor een online tijdschrift al in januari betaald werd, dan kan de voet van 6 procent niet met terugwerkende kracht toegepast worden, ook niet door de factuur pas te betalen na 1 april. Een tijdige kennisgeving is ook nodig om bijvoorbeeld in een budgetaanvraag correct rekening te kunnen houden met de verlaagde btw-voet.

 

Patrick Vanouplines


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be