Keynotesprekers Informatie aan Zee

Keynotesprekers Informatie aan Zee

08.06.2021

Sinds kort staat het programma van Informatie aan Zee online en kun je je al inschrijven. Maar wist je ook dat we enkele gerenommeerde keynotesprekers uitgenodigd hebben? Deze week lichten we de lezingen van Ruben Verborgh (UGent) en Sara Lammens (KBR) uit. Ze geven al even kort mee waarover ze zullen spreken.

IMPORTANT
Ruben Verborgh

Volgens de traditie opent een gerenommeerd keynotespreker officieel het congres op donderdagochtend. Dit jaar is het de beurt aan de Gentse professor webtechnologie, Ruben Verborgh. Naast professor is hij ook auteur en onderzoeker bij de Vlaamse innovatiehub Imec, de Universiteit Gent (UGent) en het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT). Samen met de Brit Tim Berners-Lee ontwikkelde hij het platform Solid, dat gebruikers toelaat om zelf hun data te beheren.

En dat is meteen ook het onderwerp van zijn lezing Een oceaan aan data. De manier waarop bedrijven vandaag omgaan met data is niet duurzaam. Ruben Verborgh legt uit hoe de toekomst eruit kan zien als iedereen een eigen datakluis krijgt. Dit ogenschijnlijk eenvoudige idee zou een significante impact hebben op de economie en de maatschappij. Niet alleen personen, maar ook instituten kunnen over een datakluis beschikken, wat interessante pistes opent voor bibliotheken en archieven. 

Meer weten over dit onderwerp? Lees het artikel We moeten weer baas worden over onze data of bekijk de blogs op zijn website.

IMPORTANT
Sara Lammens (KBR)

Sara Lammens is algemeen directeur ad interim bij KBR, de nationale bibliotheek van België. Op vrijdagochtend, tijdens de plenaire sessie, kun je haar keynotelezing Een eeuwenoude bibliotheek in (r)evolutie bijwonen.

Net als de VVBAD kan ook KBR bogen op een lange traditie. KBR is 's lands grootste bewaarinstelling en hun topprioriteit is die rijke informatie toegankelijk maken zodat alle burgers ervan kunnen genieten. Ze stellen de gebruiker centraal en integreren nieuwe technologieën. De collecties, de plek en het publiek vormen de drie belangrijkste pijlers van die (r)evolutie. Sara Lammens zal het ook hebben over het gloednieuwe KBR museum waarin ze helemaal back to the roots gaan en het verhaal van de Hertogen van Bourgondië vertellen.

KBR wil mensen, gemeenschappen en gewesten verbinden en zich de komende jaren meer dan ooit inzetten op het vlak van kennisuitwisseling en samenwerking.

Meer lezen over KBR? In META 2020/4 verscheen een interview met Sara Lammens over het KBR museum. 

 

Hoor je graag de volledige keynotes van onze sprekers? Schrijf je dan nu in voor Informatie aan Zee!


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be