Impact en verbinding op Informatie aan Zee

META Nummer 2023/8

Impact en verbinding op Informatie aan Zee

Geschreven door Stieve Van der Bruggen
Gepubliceerd op 07.12.2023
IMPORTANT
© Simon Bequoye

Dit was voor mij de vijfde keer dat ik aanwezig kon zijn op Informatie aan Zee. Het was echter de eerste maal dat ik deel uitmaakte van de werkgroep om het congres inhoudelijk mee vorm te geven. Dat het een congres was met een impact op heel wat collega’s van de informatiesector, was duidelijk te merken aan de vele lovende woorden voor het werk van het coördinatieteam van de VVBAD. Ook ons leercentrum gaat direct aan de slag met inspiratie uit de gevolgde lezingen.

Werkgroep Informatie aan Zee

Voor mij begon Informatie aan Zee met het uitsturen van de call for papers naar de collega’s en bedrijven in onze sector. Al snel stroomden de eerste abstracts en voorstellen van lezingen binnen. Heel wat bedrijven waren er ook als de kippen bij om de beste standplaatsen te bemachtigen op de beursvloer. Ik had de eer om na te denken over welke inzendingen relevant zouden zijn voor de deelsector van de (hoge)schoolbibliotheken (HSB).

Als sectie HSB dragen we intersectoraal werken en leren van elkaars best practices hoog in het vaandel. Ik probeerde dan ook te zoeken naar de meerwaarde van andere deelsectoren voor bibliotheken en leercentra in het onderwijs. De kwaliteit van de inzendingen was sterk, waardoor onze werkgroep het niet altijd eenvoudig had om het programma over de vele zalen in te tekenen. Voor schoolbibliotheken konden we rekenen op meer dan twintig relevante lezingen verspreid over donderdag en vrijdag. Ook stonden heel wat standhouders paraat om collega’s uit het hoger onderwijs te woord te staan op de beursvloer.

Een impressie

Woensdagnamiddag laadde ik de auto vol om te vertrekken richting Oostende. Laptop: check. Voorbereidingen: check. Maatpak: check. Vertrekken maar! De vooropening op woensdagavond is iets waar ik als voorzitter van de sectie HSB altijd enorm naar uitkijk; netwerken met collega’s en bedrijven bij een hapje en een drankje. Dat netwerkmoment is de perfecte bedanking van de vereniging voor geëngageerde bestuursleden en kennissen binnen de informatiesector. Bedrijven zijn er ook goed vertegenwoordigd, om reeds voor de start van het congres in gesprek te kunnen gaan met een groep informatieprofessionals. Ook de keynote voor deze avond, Verne Harris in gesprek met Jelena Dobbels van FARO, was een uitstekende keuze om samen na te denken over de toekomst van onze sector.

Donderdag startte met de tweede keynote van Verne in het auditorium. Deze dag stond voor mij in het teken van waar de toekomst van onze bibliotheken en leercentra ligt in deze woelige tijden van artificiële intelligentie (AI), desinformatie en democratie onder vuur. Waar Verne deze onderwerpen licht aanraakte, bouwden de twee lezingen van EBLIDA (European Bureau of Library, Information and Documentation Associations) en Public Libraries 2023 (PL2030) verder op de mogelijke rol van bibliotheken in de democratisering en publieke dienstverlening van de toekomst.

In de namiddag volgde dan nog een panelgesprek over het memorandum van de VVBAD voor de informatiesector. Peter Decroubele (VRT) ging samen met Dieter Deplancke (de Bib Leuven) en Geerd De Ceulaerde (Informatiebeheer en Stadsarchief Herentals) in debat met twee politici uit West-Vlaanderen: Cathy Coudyser (N-VA) en Loes Vandromme (CD&V). Het gesprek liep vlot en beide politici waren verbazingwekkend enthousiast over de huidige werking en de toekomstige mogelijkheden van de informatiesector. Vanuit de sectie HSB voegden we één vraag toe aan het memorandum (de belangrijke rol van bibliotheken op school), die tijdens het panelgesprek opgenomen werd en duidelijk gesteund werd door alle partijen. We sloten deze dag in stijl af met het netwerkdiner, waar we weer de kans kregen om te netwerken in een mooie omgeving met topgerechten.

IMPORTANT
© Simon Bequoye

Vrijdag was voor mij de dag van het hoger onderwijs, die startte met twee praktische workshops. Collega David Swartenbroekx van de Erasmushogeschool Brussel (EhB) gaf een inspirerende workshop over de rol van netwerken in onze sector. Met enkele concrete handvatten leerden we in kleine groep waar netwerken om draait en hoe je als persoon meer uit gesprek en dialoog kunt halen. Sofie Vandroemme van HOGENT gaf vervolgens meer inzicht in hoe je als campusbibliotheek in het hoger onderwijs een rol kunt spelen in de (in)formele sociale binding tussen studenten onderling, en tussen studenten en docenten

In de namiddag zat ik voornamelijk in de Ridderzaal, waar ik veel opstak uit de volgende lezingen. Twee collega’s van onze opleiding Informatiebeheer aan de EhB, Kevin Linsingh en Emma Reynders, gaven inzichten uit hun onderzoek rond diversiteit in openbare bibliotheken in Vlaanderen. We zijn een sector waar enorm veel aandacht gaat naar het bedienen van een breed publiek. Ook hechten we veel belang aan democratisering, emancipatie en inclusie. Desondanks is deze diversiteit niet altijd zichtbaar in het personeel dat werkzaam is binnen onze instellingen.

De twee lezingen daarna gaven me dan weer enkele praktische tips voor het begeleiden van vrijwilligers en stagestudenten uit de opleidingen informatiebeheer. Eerst was er een lezing van Bjièn over de meerwaarde van neurodiverse mensen in de informatiesector. Binnen beide graduaatsopleidingen Informatiebeheer is er namelijk de vaststelling dat het aandeel van studenten met een autismespectrumstoornis (ASS) hoger ligt dan bij andere opleidingen. Bij collega’s heerst echter soms het vooroordeel dat mensen met autisme een achterstand hebben, of niet goed zouden functioneren in vergelijking met mensen zonder. Tijdens de lezing werd alvast duidelijk dat neurodiverse mensen juist een enorme meerwaarde kunnen bieden voor elke organisatie. Bewustzijn over de materie en in gesprek gaan met elkaar zijn gouden regels.

Het congres werd voor mij afgesloten door een lezing over de rol van mentoren op de werkvloer bij het begeleiden en versterken van duaal leren. De rol van de stagementor verandert bij duaal leren naar een echte coach, waarbij de mentor zelf ook instaat voor een leerproces op de werkvloer. Zo is het aanbieden van een stageplek niet enkel leerrijk voor de student, maar ook voor de stageplek.

Over deze editie van Informatie aan Zee kan ik nog bladzijden schrijven. De mooie locatie, de enthousiaste standhouders, het overaanbod aan interessante lezingen, de overheerlijke catering en de bijna duizend aanwezige collega’s. De VVBAD had voor mij al een bewezen rol in onze sector, maar heeft nu nogmaals bewezen dat haar impact sterker is dan ooit. Op naar de volgende editie!

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be