24u of 72u?

META Nummer 2020/5

24u of 72u?

Geschreven door Bart Sas
Gepubliceerd op 19.06.2020
IMPORTANT

“Een quarantaine van 24 uur of van 72 uur?”, het coronavirus overleeft blijkbaar minder lang op papier en karton dan op gladde oppervlaktes zoals boekbanden. Het is maar een van de aandachtspunten waarop bibliotheek- en archiefmedewerkers de komende weken (maanden?) extra zullen moeten letten.

Op 13 mei besliste de Nationale Veiligheidsraad dat musea en bibliotheken vanaf 18 mei opnieuw bezoekers mogen ontvangen, uiteraard onder de nodige voorwaarden. Over archieven en documentatiecentra geen woord, maar goed; we lezen ‘bibliotheken’ het best als ‘de informatiesector’.

Gemeentearchieven hadden als lokale administratieve diensten sowieso al de optie om dringende vragen verder te blijven behandelen. Omdat de exitstrategie van de federale overheid al langer bekend was, zijn de meeste bibliotheken en archiefinstellingen al een tijdje bezig met te plannen hoe ze op een veilige manier hun publiek opnieuw kunnen ontvangen.

Bij openbare bibliotheken – met hun ontmoetingsplekken en boeken in open rek – komt daar net iets meer bij kijken dan bij de studiezaal van een archief, ook in normale tijden al een erg ‘gecontroleerde’ omgeving.

De VVBAD publiceerde voor beide types instellingen een handige gids met adviezen: www.vvbad.be/nieuws/exitstrategie-voor-de-informatiesector. In de gids wordt uitgegaan van een gefaseerde heropening. In de aanvangsfase beperk je het aantal bezoekers dat tegelijkertijd kan langskomen.

Archieven werken op afspraak en met op voorhand gereserveerde aanvragen. Maar je voelt nu al dat deze manier van werken nog lang het ‘nieuwe normaal’ zal zijn. Medewerkers zullen soms keuzes moeten maken.

Heeft een thesisstudent meer recht op een volle dag in de studiezaal dan een heemkundige die aan een nieuw boek werkt? Hoe streng ben je voor een trouwe bezoeker die tijdens zijn bezoek toch nog bijkomende archiefstukken opvraagt?

Voor archiefinstellingen is dit alvast het ideale moment om na te denken over een volwassen digitale dienstverlening. Daar horen ook extra middelen bij voor scanning, opslag en performante online systemen. Nu de raad van bestuur of het managementteam de mond vol heeft van telewerken en de digitale werkplek, is het tijd voor het betere lobbywerk.

Over lobbywerk gesproken: op 9 juni was het Internationale Archiefdag! De VVBAD plaatste dat in de kijker door jullie foto’s en filmpjes over archiefwerk in coronatijden online te plaatsen. Hierbij dan ook een warme oproep om je eigen foto’s en ervaringen te delen met de hashtag #ArchivistsInQuarantine.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be