Exitstrategie voor de informatiesector

Exitstrategie voor de informatiesector

28.05.2020

De meest recente informatie omtrent corona voor bibliotheken, archieven en documentatiecentra kan je vinden via deze link. 

Op vrijdag 24 april maakte de Nationale Veiligheidsraad zijn exitstrategie bekend, waarmee België de genomen maatregelen gefaseerd wil afbouwen. Over de bibliotheken, archieven en documentatiecentra had de Nationale Veiligheidsraad op dat moment nog geen standpunt ingenomen.

Een ministerieel besluit gepubliceerd op 15 mei maakte duidelijk dat bibliotheken de deuren mogen openen voor gebruikers. Dat houdt in dat ze publiek toegankelijk mogen zijn met vrije in- en uitloop voor de basisdienstverlening (ontlenen en inleveren). Aan bibliotheken wordt gevraagd om deze stap voor te bereiden en de deuren te openen van zodra ze dit met de nodige veiligheidsmaatregelen kunnen organiseren. Minister-president Jan Jambon benadrukt de belangrijke rol van bibliotheken in de "noodzakelijke laagdrempelige toegang tot literatuur en cultuur in de brede zin". 

Advies GEES

In een overleg met de cultuursector op 28 mei liet professor Erika Vlieghe, diensthoofd infectieziekten van het UZ Antwerpen en voorzitter van de GEES, aan de VVBAD weten dat een quarantaineperiode of het ontsmetten van de materialen niet meer noodzakelijk is. Ze benadrukte daarbij wel het belang van een goede handhygiëne van zowel de medewerkers als bezoekers van de bibliotheek. Daarnaast blijft afstand houden van elkaar de belangrijkste aanbeveling.

Op 3 juni komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen. Op dit overleg zal de GEES de vraag over de verblijfsfunctie van de bibliotheek bespreken. Mogelijk zou het lezen van de krant of het gebruik van de computers dan in een volgende fase kunnen.

Wat betreft de vormingen en lezingen verwijst professor Vlieghe naar de richtlijnen voor het volwassenonderwijs, die ook in onze sector toepasbaar zijn. Ze benadrukt daarnaast het belang van goed en veilig georganiseerde buitenactiviteiten tijdens de zomerperiode. Voor de organisatie van die kleine evenementen verwachten we nog richtlijnen. Overleg tussen de organisator en het lokale bestuur zal alvast van belang zijn.

Wat betreft klasbezoeken aan bibliotheken wachten we de richtlijnen rond schooluitstappen af. Vermoedelijk zal dit onder bepaalde voorwaarden kunnen vanaf september.

Gids met adviezen

De VVBAD ontwikkelde een gids met praktische adviezen aan de informatiesector om gefaseerd terug te keren naar een normale werking, wanneer de Nationale Veiligheidsraad dit toelaat. De adviezen in dit document bieden een leidraad. Nu de bibliotheken de deuren mogen openen, is stap 2 van deze exitstrategie ingezet.  

We willen de nadruk leggen op het feit dat elke instelling door haar eigenheid andere aandachtspunten kan hebben, en daarom niet alle tips van deze gids op de eigen instelling van toepassing zullen zijn. De richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad dienen wel ten allen tijde gerespecteerd te worden.

Download hier de gids:

De meest recente versie van de sectorgids voor bibliotheken, archieven en documentatiecentra kan je vinden via deze link. 

Deel jouw tips

Heb je nog tips hoe we de exitstrategie in onze sector veilig organiseren? Deel ook jouw oplossingen en ervaringen via ons e-mailadres vvbad@vvbad.be

Nuttige links:

- Generieke gids om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan
- Een overzicht van de maatregelen en FAQ’s van de FOD Volksgezondheid.
- Het
departement Cultuur, Jeugd, Media heeft een informatiepagina over COVID-19 op hun website geplaatst met FAQ's die nuttig zijn voor de cultuursector.
- Op de website van VVSG vind je een overzicht van politiebesluiten per provincie en de
procedures en richtlijnen voor lokale besturen.
-
IFLA: Covid-19 informatiepagina voor bibliotheken.
- Maatregelen voor de cultuursector (OP/TIL).
Cultuurconnect heeft een pagina met antwoorden op veelgestelde vragen van openbare bibliotheken.

(Foto door ?? Janko Ferlič op Unsplash)

 


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be