Resultaten CultuurContentement: "Investeer meer in cultuur!"

Resultaten CultuurContentement: "Investeer meer in cultuur!"

19.03.2018

Steden en gemeenten moeten zorgen voor meer begeleiding en minder regulitis, beter communiceren over cultuur, meer betaalbare infrastructuur voorzien en meer durven experimenteren op cultureel vlak. Dat zijn in een notendop de belangrijkste conclusies van de burgerbevraging CultuurContentement. Daarin gaven ruim 5.500 burgers hun mening over de kwaliteit van het culturele aanbod in hun gemeente. De burger is kritisch-constructief. “Mensen willen een bib dichtbij en ondersteuning op maat voor het lokale verenigingsleven,” zo stelt onderzoeker Ignace Glorieux. “Burgers weten nog te vaak niet met welke vragen ze al dan niet terechtkunnen bij hun gemeentebestuur. Dat is jammer, want op die manier missen potentiële vernieuwers impulsen die bijdragen aan de dynamiek van hun gemeente,” zegt Glorieux. Op vlak van communicatie moet duidelijk nog een tandje worden bijgestoken. Zo weet 40 procent niet welke ondersteuning tijdelijke projecten in hun gemeente kunnen krijgen. 50 procent van de bevraagden vindt dat lokaal erfgoed meer gepromoot mag worden en 25 procent stelt dat lokaal talent meer zichtbaarheid verdient.

Er moet ook stevig nagedacht worden over de nabijheid en toegankelijkheid van bepaalde faciliteiten. Schaalvergroting kan, maar niet ten koste van alles. “Burgers zijn duidelijk op zoek naar plaatsen om elkaar te ontmoeten en zelf creatief bezig te zijn. Dat de ruimtes om te vergaderen of te organiseren dan nog te vaak te duur zijn, is de doorsnee respondent duidelijk een doorn in het oog.” Durven experimenteren en inzetten op wat groeit van onderuit zijn twee conclusies die de organisatoren graag meegeven aan toekomstige beleidsmakers.

Over het algemeen zijn inwoners van grotere steden en gemeenten het meest tevreden over het gevoerde cultuurbeleid. Jongeren kijken dan weer het meest kritisch naar hun lokaal cultuurbeleid. Zij pleiten voor een meer divers en actief cultuuraanbod afgestemd op hun behoeften. Een aantal gemeentes hebben dit alvast begrepen en gingen zelf actief op zoek naar feedback van hun inwoners. Stekene, Maarkedal, Bonheiden, Temse, Tervuren, Wevelgem, Arendonk, Wuustwezel, Hoeilaart, Deerlijk en Eeklo ontvingen op 13 maart in het Vlaams Parlement felicitaties en een erelint van minister van Cultuur Sven Gatz.

CultuurContentement is een initiatief van zes koepelorganisaties uit de cultuursector. Hiermee willen ze, n.a.v. de gemeenteraadsverkiezingen in oktober, het signaal geven dat cultuur er echt toe doet. De initiatiefnemers zijn: De Federatie, Forum voor Amateurkunsten (FvA), Overleg Cultureel Erfgoed (OCE), Overleg Kunstenorganisaties (oKo), Vereniging Vlaamse Cultuur- en gemeenschapscentra (VVC) en Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie (VVBAD).


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be