Nodenbevraging archiefsector: laat je horen!

Nodenbevraging archiefsector: laat je horen!

05.04.2022

Archiefpunt, FARO en de VVBAD slaan de handen in elkaar om de noden in de archiefsector in kaart te brengen. Onze bevraging richt zich tot de brede archiefsector: privaatrechtelijke en publiekrechtelijke archiefbeheerders in Vlaanderen en Brussel, zowel archiefdiensten als archiefinstellingen, zowel professioneel als vrijwillig. We peilen naar de noden en behoeften met betrekking tot de omgang met archiefcollecties, het gebruik van toolboxen, de aanvraag van een kwaliteitslabel en ondersteuning in het algemeen.

De (geanonimiseerde) resultaten van de bevraging worden met de sector gedeeld via o.a. een themadossier over archieven in het tijdschrift FARO in december. De nodenbevraging gebeurt via het online surveyplatform Qualtrics en loopt tot 30 april. Heel wat organisaties en individuen die als archiefbeheerder geregistreerd staan bij Archiefpunt, VVBAD of FARO ontvingen reeds een unieke link.

Drie handige tips

  1. De bevraging is behoorlijk uitgebreid. Ze heeft namelijk betrekking op de hele organisatie en bestaat uit volgende onderdelen: Informatie over uzelf en het archief; Omgang met archiefcollecties; (Boven)lokale verankering van het archief; Toolboxen, kwaliteitslabel en ondersteuning; Ander erfgoed. U vindt de pdf-versie in bijlage. Zo is het mogelijk om vooraf de vragenlijst door te nemen en voor te bereiden op papier. Doe dit eventueel samen met uw collega’s. Als u de e-mail met de unieke link heeft ontvangen, vult u best de bevraging in via een computer (desk- of laptop). Op een tablet of smartphone zijn de vragen niet altijd duidelijk leesbaar. 
  2. Neem uw tijd om de bevraging in te vullen. Door de opbouw van de enquête is vrij navigeren doorheen de bevraging niet mogelijk. Vooraan beginnen dus, en best alle vragen systematisch beantwoorden vooraleer u verdergaat. 
  3. Tijdens het invullen kan u pauzeren. U kan het invullen hervatten op een later moment, op voorwaarde dat u dit doet vanaf hetzelfde toestel. Opgelet, de deadline is 30 april.


Ben je ook een archiefbeheerder en geïnteresseerd om deel te nemen, maar ontving je nog geen persoonlijke link? Of heb je nog vragen? Contacteer ons dan via info@archiefpunt.be.


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be