Minister-president geen voorstander van het weghalen van Zwarte Piet

Minister-president geen voorstander van het weghalen van Zwarte Piet

15.12.2020

Bibliothecarissen in Nederland halen sinterklaasboeken met ‘de oudere versie’ van Zwarte Piet uit de rekken, bij ons gebeurt dat veel minder. Heel wat bibliotheken zullen bij hun aankoopbeleid van nieuwe materialen wel aandacht schenken aan een politiek correcte weergave. Tijdens de Commissievergadering Cultuur op 10 december 2020 laat minister-president Jan Jambon weten dat hij erop zal toezien dat Zwarte Piet niet systematisch uit de Vlaamse bibliotheekcollectie gehaald wordt.

Het statement van Jambon was een antwoord op de vraag van Filip Brusselmans (Vlaams Belang). De aanleiding voor die vraag was de media-aandacht omtrent uitgeverij Clavis. Onder druk van de (Nederlandse) boekenwinkels vernietigden zij 7.000 sinterklaasboeken waar Zwarte Piet in afgebeeld werd. Brusselmans vroeg in de commissievergadering om een helder signaal van de Vlaamse Regering:

“Wat zult u eindelijk doen, in plaats van in de commissie enkel te stellen dat we met elkaar in dialoog moeten gaan en dat ons erfgoed moet worden bewaard, om ervoor te zorgen dat niet nog meer boeken – of zelfs mensen – op de brandstapel belanden?”

Jambon geeft uitleg over het organisch veranderen van tradities en haalt aan dat Zwarte Piet sinds de middeleeuwen veel gedaantes gekend heeft. In zijn reactie op de vraag om uitleg van Brusselmans spreekt hij over de initiatieven die hij plant: 

 “Het proces van het in ere houden van tradities, en dus het heronderhandelen van deze tradities, verloopt organisch, vanuit de  gemeenschap zelf. Het is aan de Vlamingen en aan niemand anders om hun erfgoed te beleven en in ere te houden. Ik ben ervan overtuigd dat de Vlamingen volwassen genoeg zijn om een dergelijke collectieve heronderhandeling van hun erfgoed tot een goed einde te brengen.

Filip Brusselmans reageert en stelt een bijkomende vraag omtrent de bibliotheken:

“U kijkt ernaar en doet er, in tegenstelling tot partijgenoten als de Antwerpse schepen voor Cultuur Nabilla Ait Daoud, niets aan. Zij heeft duidelijk gesteld dat alle sinterklaasboeken met Zwarte Piet in de bibliotheken van Antwerpen zullen blijven liggen. Daar zal ze zelf garant voor staan. Minister-president, mijn bijkomende vraag is of het voor u een optie is een soortgelijke oproep te doen aan alle bibliotheken in Vlaanderen om niet mee te gaan in deze waanzin, om ervoor te zorgen dat dit stukje van onze traditie, cultuur of geschiedenis toch in onze bibliotheken aanwezig blijft en om dit niet op de brandstapel te gooien.”

“Het is evident dat de minister van Cultuur niet gaat bepalen welke ideologie van boeken aanwezig mag zijn in onze bibliotheken”, zegt Jambon. “Wanneer ik zou merken dat bibliotheken systematisch boeken wegens ideologische redenen uit de bibliotheek zouden halen, dan zal ik daarop toezien.” De minister stelt tijdens de videoconferentie dat een bibliotheek een veelheid van meningen aan bod moet laten komen. “Het mag zeker niet gebeuren dat sinterklaasboeken, die tot een paar jaar geleden Zwarte Piet altijd als Zwarte Piet afbeeldden, uit de Vlaamse bibliotheken worden verwijderen, zoals ook andere zaken die controversieel zijn daarom niet uit onze bibliotheken moeten verdwijnen. Ik zal daar mee op toezien.”

Lees vanaf pagina 11 het statement van Jan Jambon in het verslag van de commissievergadering.


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be