Internationale Archiefdag 2019. Doe mee!

Internationale Archiefdag 2019. Doe mee!

19.03.2019

Op zondag 9 juni is het Internationale Archievendag (#IAD19). Daarom zet de VVBAD-sectie Archief op vrijdag 7 juni de archiefsector volop in de kijker. Vorig jaar maakten we furore met een archiefbattle op Twitter. Ook dit  jaar willen we sociale media inzetten, en deze keer betrekken we er zoveel mogelijk archieven bij. Daarvoor halen we de mosterd bij onze noorderburen, die elk jaar Meet the professor organiseren.

Het concept is eenvoudig: we vragen aan kinderen van de lagere school om een beroep uit de informatiesector (niet enkel archivarissen) te tekenen. We geven daarbij enkel wat hints, zodat ze hun fantasie de vrije loop geven. Daarbovenop vragen we om te noteren wat een persoon met dat beroep precies doet, of om een vraag voor deze persoon te bedenken.

Elk archief kan zo zijn medewerkers laten tekenen door kinderen in de buurt, en stelt zo op een ludieke manier zijn werking door aan het brede publiek. De minimuminbreng in deze actie is beperkt, en je kunt ze goed voorbereiden. Op #IAD19 moet je enkel de tekeningen en de échte persoon achter het beroep te tonen op sociale media.

We willen zoveel mogelijk archieven overtuigen om #IAD19 op deze manier te vieren. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde. Doe mee en registreer je hier! Door je te registreren kunnen we je ondersteunen met een toobox. Daar in zit een sjabloon waarop de kinderen hun tekeningen kunnen maken en de vragen kunnen stellen, maar ook een pakket voor school met uitleg en links met de leerplannen. Als we weten welke archieven deelnemen kunnen we ook acties in de kijker zetten en aan elkaar linken om de zichtbaarheid te verhogen.

De VVBAD-sectie Archief trekt deze actie, maar het zijn de archieven die de actie vorm geven. Daarom:

  1. Schrijf je in vóór 1 april.
  2. Contacteer zo snel mogelijk een school in de buurt van je archief en overtuig en om mee te werken aan onze actie. Daarvoor kun je rekenen op onze steun.
  3. Verzamel vóór 1 mei alle tekeningen en digitaliseer ze.
  4. Informeer je netwerk over de actie.
  5. Trek op 7 juni alle registers open en maak met je tekeningen furore op sociale media.

Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be