Het OSLO-initiatief

Het OSLO-initiatief

11.02.2020

Richting interoperabiliteit

Vandaag de dag wordt er vaak geklaagd over een “inefficiënte overheid”. Wanneer u bijvoorbeeld als burger aanklopt bij verschillende overheidsdiensten moet u vaak dezelfde gegevens indienen bij elke dienst. Om een efficiëntere dienstverlening naar de burger te verzorgen is het dus essentieel dat de verschillende diensten in staat zijn om gegevens met elkaar te kunnen delen. Dit is echter geen gemakkelijke opdracht. De diverse informaticasystemen werden vaak onafhankelijk van elkaar ontwikkeld en begrijpen elkaar hierdoor niet.

De sleutel zit hem in het evolueren naar gestructureerde of gestandaardiseerde data. Dit laat toe dat toepassingen gemakkelijker gegevens kunnen uitwisselen en dat er automatische een hogere efficiëntie bereikt wordt (ook wel interoperabiliteit genoemd). Op die manier hoeft de burger niet meermaals dezelfde informatie in te geven. 

Het evolueren naar een zekere eenvormigheid in de datastructuren bereikt men via consensus met de verschillende betrokken belanghebbenden (niet enkel in de overheid maar ook in de industrie) en door het stimuleren van een open forum voor discussie (door middel van werkgroepen, online fora etc.). 

Op die manier moeten standaardisatie-trajecten het mogelijk maken om gegevens uit te wisselen tussen verschillende toepassingen. Het standaardiseren van informatie is dus niet enkel essentieel om het principe van Vlaanderen Radicaal Digitaal (“vraag niet wat je al weet”) te realiseren, maar daarenboven zijn deze standaarden ook een belangrijke hefboom voor de interbestuurlijke dialoog en het hergebruik van informatie door de private sector.

Hoe zet het initiatief OSLO in op interoperabiliteit?

De Vlaamse ICT-organisatie V-ICT-OR lanceerde in 2012 het initiatief Open Standaarden voor Linkende Organisaties (OSLO) dat verder bouwt aan semantische en technische interoperabiliteit onder het stuurorgaan Vlaams Informatie en ICT-beleid.

Op het standaardenregister krijg je een overzicht van alle standaarden die reeds werden ontwikkeld en gevalideerd door het Stuurorgaan. 

Traject rond Cultureel Erfgoed

Er zijn reeds standaarden voor verschillende thema’s. Op dit moment loopt er bijvoorbeeld ook een traject rond Cultureel Erfgoed met als doel Vlaamse erfgoedcollecties digitaal vlotter vindbaar te maken. Dit initiatief komt vanuit het departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse overheid met ondersteuning van Informatie Vlaanderen. Op basis van internationale standaarden wordt er een vocabularium opgebouwd. Dit wordt in lijn gebracht met de geldende Vlaamse regelgeving. De standaardisering gebeurt op vraag van de verschillende belanghebbenden binnen de culturele erfgoedsector, zoals de overheid en gesubsidieerde culturele organisaties. Meer informatie over het traject Cultureel Erfgoed.

Meer lezen over OSLO?

Op deze pagina kunt u het opleidingsmateriaal terugvinden dat werd ontwikkeld voor verschillende profielen (business verantwoordelijke, business analist en developer).

Daarnaast worden er ook jaarlijks opleidingsdag(en) georganiseerd, mail naar oslo@kb.vlaanderen.be om hiervan op de hoogte te blijven.


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be