Helpt jouw bibliotheek met de Vlaamse jobbonus?

Helpt jouw bibliotheek met de Vlaamse jobbonus?

04.10.2022

De jobbonus is er voor wie minder dan 2.500 euro bruto per maand verdient. Wie in aanmerking komt, ontvangt vanaf eind 2022 een brief van de Vlaamse overheid. Daarin staat het bedrag waarop deze persoon recht heeft. Voor de uitbetaling van deze jobbonus vraagt de overheid om een rekeningnummer te registreren in Mijn Burgerprofiel. Maar die digitale stap is niet voor iedereen evident.

Openbare computerruimtes in bibliotheken

De overheid beseft dat niet iedereen zijn weg zal vinden naar Mijn Burgerprofiel. Om de drempels voor de doelgroep zoveel mogelijk te verlagen, heeft de overheid verschillende communicatietools ontwikkeld. Daarop vermeldt ze dat mensen die in aanmerking komen en geen laptop of smartphone hebben, onder andere gebruik kunnen maken van de publieke computerruimte in bv. de lokale bibliotheek. We willen jou daar dan ook graag van op de hoogte brengen.

Impact op bibliotheken

Mensen die in aanmerking komen, ontvangen vanaf half november 2022 (tot begin 2023) een brief met instructies (incl. verwijzing naar de publieke computerruimtes indien ze geen laptop of smartphone hebben). Normaal zal de impact voor jou en je bibliotheek minimaal zijn. Mocht een bibliotheekbezoeker je toch aanspreken over de jobbonus, dan kun je die persoon altijd doorverwijzen naar het gratis informatienummer van de Vlaamse overheid: 1700.

Daarnaast biedt de overheid de mogelijkheid om een gratis informatiepakket te bestellen (print of digitaal). Dat pakket bevat posters en flyers in postkaart-vorm die ter info in de bibliotheek verspreid kunnen worden, of digitale beelden en banners die naar eigen believen ingezet kunnen worden.

Op het jobbonusplatform vind je alle mogelijke communicatietools waarmee je aan de slag kan gaan om je achterban te informeren en tot actie aan te zetten. Het platform bevat o.a.: 

  • De communicatietools uit het informatie- en ondersteuningspakket in digitale vorm, 
  • Beelden en copy voor online kanalen, 
  • Een FAQ met veelgestelde vragen, 
  • Voorbeelden van de brieven, 
  • Een tijdslijn met concrete jobbonusdeadlines, 
  • Een instructievideo (vanaf 7/11),
  • Opnames van infosessies,
  • ... 

Alle tools zijn downloadbaar, zodat je ze kan verspreiden naar collega’s en/of medewerkers indien nodig.

Wil je graag weten hoe je deze tools kan inzetten om jouw bezoekers of medewerkers te informeren over de jobbonus en te activeren om een rekeningnummer te registreren? We lichten het gebruik van deze tools toe in onze infosessies. Die kan je herbekijken op ons digitale platform in de map ‘Opname infosessies’.

Stelt iemand jou een vraag over de jobbonus maar weet je het antwoord niet of heb je geen tijd om even te helpen? Dan kan je die persoon doorverwijzen naar het gratis informatienummer 0800-61106. Dit telefoonnummer is er specifiek voor de jobbonus.

Heb jij zelf vragen voor ons over het communicatiepakket of de communicatiecampagne? Stuur dan een mail naar jobbonus.wse@vlaanderen.be. Dit e-mailadres is enkel voor jou als partner bedoeld en mag niet worden doorgegeven aan burgers met vragen.  

Let op voor phishing via sms!

Er worden valse sms’jes verzonden over de jobbonus. Laat zeker weten aan de bibliotheekbezoekers dat ze daar niet op mogen antwoorden en niet op de link mogen klikken. De Vlaamse overheid zal enkel via brief vragen om een rekeningnummer te registreren, nooit via sms, Whatsapp of e-mail. Meer informatie vind je hier.

IMPORTANT

Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be