De Beste bibliotheek van Vlaanderen en Brussel staat in Aalst

De Beste bibliotheek van Vlaanderen en Brussel staat in Aalst

01.10.2019

Sinds Informatie aan Zee mag Utopia Aalst zich de Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel noemen. Ze volgt daarmee de bib van Bilzen op.

In totaal dongen zes bibliotheken mee naar de prijs, één bib uit elke Vlaamse provincie, en één bib uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Een vakjury bezocht afgelopen zomer alle genomineerde bibliotheken en in augustus kon het publiek online zijn stem laten horen. Maar liefst 14.811 mensen hun stem uit. Het oordeel van de vakjury en de stemmen van het publiek wogen even zwaar door. De mate waarin een bibliotheek haar publiek kan motiveren om te stemmen zegt immers mee iets over het contact met de plaatselijke bevolking.

De jury die de zes bibliotheken bezocht oordeelde streng maar rechtvaardig. In elke bibliotheek vielen natuurlijk een aantal mogelijke verbeterpunten te noteren. Zo betwijfelt de jury of de regels, die in elke bib sterk aanwezig waren, net zo goed helpen als positieve aandacht. De ruime zomersluitingen die sommige bibs hanteren, waarschijnlijk een gevolg van ingekrompen (personeels)budgetten, staan volgens de jury dan weer haaks op de bewering dat bibliotheken onmisbaar zijn.

Toch primeren bij alle zes de genomineerde bibs de pluspunten boven de werkpunten. Utopia Aalst, goed voor 36 procent van de publieksstemmen, werd door de jury geroemd om het prachtige gebouw en de locatie van het café. Utopia is daarmee een aangename plek om rond te dwalen en te genieten van de collectie.

Op de tweede plek prijkt de bibliotheek van Genk, die volgens de jury een aantal jaar na de opening haar plek helemaal gevonden heeft. Met projecten als de jongerenambassadeurs en jobcoaches voor werkzoekenden is er een goeie verbinding met de lokale gemeenschap. De jury was ook bijzonder lovend over de collectie en de exposities.

Het brons is voor Bib Bist (Wilrijk). Een fijne plek om te vertoeven met een uitstekende collectie en aandacht voor details. Door inzet van vrijwilligers staat de bibliotheek bovendien in nauw contact met de buurt.

Ook de overige drie genomineerden, kregen positieve commentaren van de jury. Bib in het Park in Wevelgem valt vooral op door de idyllische ligging, de originele activiteiten en het alerte en vriendelijke personeel. De Factorij in Zaventem is volgens de jury een heel verrassende bib, met veel ruimte om te studeren en te verblijven, en De Lettertuin in Sint-Pieters-Woluwe heeft veel contact met lokale scholen en organiseert verschillende activiteiten voor ouders en baby’s.

Bovenal moet de brede aandacht van het publiek een opsteker zijn voor de zes genomineerde bibliotheken. Het grote aantal online stemmers, en de hartverwarmende commentaren die daarbij heel vaak gegeven werden, onderstrepen het grote draagvlak van de bibliotheek in de samenleving, en zijn op zich al een groot geschenk voor elke bibliotheek.


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be