BIS-stage bij de VVBAD: Laura Maes

BIS-stage bij de VVBAD: Laura Maes

28.10.2020

Laura Maes startte augustus 2020 als communicatiemedewerker bij de VVBAD. Ze sluit deze stage vroeger dan verwacht al af eind oktober. "Het volgen van deze stage heeft me geholpen een vaste job te vinden."

Hoe kwam je bij ons terecht?

Tijdens de eerste lockdown in maart begon ik te zoeken naar een geschikte job. Geen gemakkelijke opgave in corona-omstandigheden. Na herhaaldelijk scrollen op LinkedIn kwam ik terecht bij de vacature voor communicatiemedewerker van de VVBAD. Noch via mijn opleiding Journalistiek (VUB), noch via de opleiding Vergelijkende Moderne Literatuurwetenschap (UGent) ben ik in contact gekomen met de VVBAD en toch had ik het gevoel dat een stage bij de vereniging net die twee passies combineerde. Ik kon me als journalist uitleven voor META en als literatuurliefhebber begint het enthousiasme te kriebelen wanneer ik het woord ‘bibliotheek’ hoor.

Zonder twijfelen heb ik voor de vacature als BIS-stagiair gesolliciteerd en tot mijn verbazing kreeg ik te horen dat ik in augustus aan de slag mocht gaan.

Wat waren jouw taken?

Het grootste deel van mijn tijd werkte ik aan het tijdschrift META. Ik mocht mee op zoek gaan naar nieuwe onderwerpen, mocht zelf artikels schrijven en mensen interviewen. Ook de eindredactie van META nam een groot deel van mijn tijd in beslag. Door andermans teksten van zo dichtbij te bekijken, leerde ik nauwkeuriger schrijven en bewuster lezen.

Naast META verzorgde ik ook administratieve taken. De dagen dat ik op kantoor kon werken, verstuurde ik starterspakketten naar geïnteresseerde professionals, beantwoordde ik telefoons, of verstuurde ik de auteursexemplaren van META.

Op vlak van communicatieve taken kreeg ik de kans om een communicatieplan op te stellen voor het 100-jarig bestaan van de VVBAD en voor Informatie aan Zee 2021. Ook zocht ik mee naar nieuwe auteurs voor de Wegwijzer voor bibliotheken en documentatiecentra.

Wat vond je het leukst aan je takenpakket?

De zelfstandigheid en het vertrouwen dat ik kreeg om zelf bepaalde zaken uit te werken. Het leukste vond ik de opstart van het Instagram-account van de VVBAD. Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de vereniging staan er heel wat leuke zaken op het programma. Ik mag nog niks verklappen, maar hou zeker de sociale kanalen in het oog. Ook het opstellen van de communicatieplannen vond ik een fijne en uitdagende opdracht waar ik mijn creativiteit los kon op laten.

Wat heb je bij ons geleerd?

Vanwege corona was het een vreemde eerste werkervaring, maar het VVBAD-team heeft er continu voor gezorgd dat ik zoveel mogelijk bij kon leren. Enerzijds heb ik de informatiesector en de werking ervan van dichtbij leren kennen. Anderzijds heb ik geleerd om eindredactie uit te voeren op teksten, geleerd om oog te hebben voor de vormgeving en mijn communicatieve vaardigheden verder kunnen ontwikkelen.

Welke ervaring zal je het meest bijblijven?

Het is een speciaal jaar wat ook mijn eerste werkervaring beïnvloed heeft. Door de coronamaatregelen heb ik een groot deel van mijn stage thuis moeten werken, maar dat hield de VVBAD niet tegen om me toch een team-gevoel te geven. Er werd steeds naar elkaars professionele noden geluisterd en elkaar helpen voor om het even welk taakje was vanzelfsprekend. Ik denk dat de inzet van mijn collega’s de ervaring is die me het meest zal bijblijven.


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be