BIS-stage bij de VVBAD: Anneke de Cocq

BIS-stage bij de VVBAD: Anneke de Cocq

12.11.2021

Hoe kwam je bij ons terecht?

Ik volgde tijdens het academiejaar 2020 - 2021 een postgraduaat Cultuureducator aan Hogeschool PXL tijdens mijn zoektocht naar werk. Van mijn loopbaanbegeleider kreeg ik toen de tip om, met het oog op werk in een nieuwe sector, ook uit te kijken naar BIS-mogelijkheden (beroepsinlevingsstage) binnen de sector. Op die manier kwam ik terecht bij de VVBAD. In de aanloop naar Informatie aan Zee zochten jullie nog een communicatiemedewerker, ter ondersteuning van de organisatie van het evenement. Bij de start van 2021 plaatsten jullie kort na elkaar twee vacatures waarop ik reageerde. Hierbij nog eens een bewijs dat de aanhouder wint. Na mijn reactie op de tweede vacature was ik erbij. 

Wat waren jouw taken?

Het was zeker geen afgelijnd pakket, maar juist heel gevarieerd. En dat maakte de job natuurlijk nog boeiender. Stel je voor, een tafeltje met al dat lekkers waar je van kunt proeven: sociale media, e-mail, website, communicatie. Ik heb gesmuld. Concreet heb ik geholpen met de communicatie rond Informatie aan Zee. In mijn eerste week heb ik bijvoorbeeld al het hele programma van Informatie aan Zee op de website geplaatst. Ik maakte in samenspraak met Birgit de planning op voor de vrijwilligers en sessieleiders, en ik briefte de sprekers over hun lezing en de praktische gang van zaken. Op Informatie aan Zee was ik dan hét aanspreekpunt voor de vrijwilligers en volgde ik de opdrachten op zodat alles vlot verliep. 

Er werd nog steeds aan telewerk gedaan, maar ik heb mij enerzijds ook beschikbaar gesteld om drie dagen per week op kantoor te werken zodat de organisatie telefonisch bereikbaar bleef. Anderzijds nam ik ook het algemene e-mailadres van de VVBAD voor mijn rekening en filterde ik de boodschappen intern naar de juiste collega's. Wanneer vanuit de leden een activiteit aangeboden werd die de vereniging en haar leden aanbelangde, plaatste ik de activiteit op onze website. 

Wat vond je het leukste aan je takenpakket?

Toen ik in mei startte bij de VVBAD hing er nog een spanning in de lucht of Informatie aan Zee wel live kon doorgaan. Er was reeds een plan B beschikbaar, maar dat hebben we dus niet moeten uithalen. De knoop werd doorgehakt en alles mocht doorgaan. Toen vond ik het ook wel superspannend om toe te werken naar die hoogdagen voor de informatieprofessionals. Je hebt zoveel contacten gelegd via mail en telefoon en op 14 en 15 oktober zou je dan al die mensen te zien krijgen. We leefden er echt naartoe, maar we voelden ook wel de druk en de verantwoordelijkheid om alles in goede banen te leiden. En dat kan alleen maar met een goed geolied team zoals het coördinatieteam van de VVBAD en de enthousiaste collega's en vrijwilligers.

Dus wat ik het leukste vond? De adrenaline bij de start van het evenement en de opluchting en fierheid op het einde! 

Wat heb je bij ons bijgeleerd?

Op het vlak van communicatie en sociale media heb ik echt wel veel concrete en handige tips meegekregen van de collega's. Vanaf week 1 werkte ik al achter de schermen van de website en plaatste ik content online. Ondanks het feit dat ik niet meewerkte aan META, vond ik het wel boeiend om de planning te volgen en te weten hoe we artikels zoeken of ideeën bij elkaar rapen om het tijdschrift telkens weer volwaardig te maken. 

Ik blijf het verbazingwekkend vinden dat de VVBAD, met een coördinatieteam van 4 à 5 personen, haar groot aantal leden en een uitgebreid netwerk erin slaagt vormingen, studiedagen en grotere evenementen zoals Informatie aan Zee mogelijk te maken. Natuurlijk mogen we hierbij ook de hulp van de vrijwilligers niet vergeten. Samen staan we sterk. 

Ik vond het ook boeiend om te lezen over de vele activiteiten die openbare bibliotheken organiseren en hoe het netwerk van de VVBAD hier zijn rol bij speelt. Wanneer je artikels leest op de website of in META, word je via links naar andere organisaties geleid die nog meer informatie geven over het onderwerp. Ik denk bijvoorbeeld aan dekolonisatie, diversiteit, gender ... Het heeft mij op weg geholpen naar mijn doel na de VVBAD. Ik hoop op een uitdagende job in een bibliotheek met een tof team van medewerkers. 

Welke ervaring zal je het meest bijblijven?

Kiezen is nooit fijn, maar als het dan toch moet, staat Informatie aan Zee met stip bovenaan. Mijn rol als verantwoordelijke voor de vrijwilligers en sessieleiders gaf me veel voldoening omdat alles op rolletjes liep en iedereen wist wat van hen verwacht werd. Het was immers een mooie ervaring voor het hele team, omdat het bij elke editie toch weer een uitdaging is om het succesvol te maken. 

En ik spring zeker nog eens binnen met een lekkere koffie om jullie allemaal nog eens te zien, want ik ga dit fantastische groepje hard missen. Nog veel succes. 


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be