Archiefbank Vlaanderen wordt Archiefpunt

Archiefbank Vlaanderen wordt Archiefpunt

08.06.2021

Zeg niet meer Archiefbank Vlaanderen, maar Archiefpunt. Met een nieuwe naam en een nieuwe huisstijl wil de dienstverlenende organisatie voor archivalisch erfgoed een groter bewustzijn creëren over het belang en de waarde van private archieven. 

Een platform voor private archieven

Samen met verschillende culturele archiefinstellingen bundelt Archiefpunt zijn krachten om mensen te informeren over private archieven. Daarnaast treden ze ook in open dia­loog met verschillende partners en doelgroepen. De ambitie is om een toegankelijk onthaal te maken dat wegwijs maakt, informeert en verbindt rond privaatrechte­lijke archieven.

Via een gebruiksvriendelijke databank, verschillende tools, werkgroepen en projecten brengt Archiefpunt het belang van archivalisch erfgoed onder de aandacht van een breed publiek. De centrale databank verhoogt de vindbaarheid en raadpleegbaarheid voor onderzoekers, mensen uit de cultureel-erfgoedgemeenschap en de brede maatschappij. 

Digitale infrastructuur

Het digitale gezicht van Archiefpunt heeft een make-over gekregen, maar ook de basisinfrastructuur was toe aan vernieuwing. Gespecialiseerde informatie wordt hertaald en is beschikbaar voor iedereen. Het online kennisdelingsplatform biedt ondersteuning op het gebied van archiefzorg en -beheer. Ook het platform bevat verschillende tools om laagdrempelig en efficiënt te informeren en te adviseren zoals een advieslijn, helpdesk, registratie­-interface en aanmeldingsformulier.

Door te onderzoeken of en hoe ze de gegevens vrij kunnen uitwisselen, zet Archiefpunt ook belangrijke stappen om informatie over de private archieven uit hun databank te delen tot ver buiten de landsgrenzen. 

Sensibilisering en netwerking

Naast de modernisering van de digitale infrastructuur is er in de vernieuwde werking ook meer aandacht voor sensibilisering. Archiefpunt richt onder meer thematische werkgroepen en projecten op – bijvoorbeeld rond (her)bestemming – en zal een toolbox archiefzorg ontwikkelen op maat van niet-professionele archiefbewaarders. Archiefpunt heeft ook de ambitie om dit bewustzijn over private archieven te stimuleren via samenwerking, ontmoeting en expertisedeling.

Meer weten over Archiefpunt? Lees hier de brochure.


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be