Luca Maggiore

META Nummer 2023/7

Luca Maggiore

Geschreven door Luca Maggiore
Gepubliceerd op 07.11.2023

Hoe ben je in de bibliotheeksectorbeland? Langs welke (om)wegen ben je in de BAD-sector beland?

Na mijn licentiaat in de Moderne Geschiedenis aan de KU Leuven heb ik beslist om de voortgezette academische opleiding Informatie- en Bibliotheekwetenschap (IBW) te volgen. Bijna op het einde van de opleiding zag ik toevallig in de gangen van het lesgebouw een vacature hangen voor een tijdelijke aanstelling in de bibliotheek van de universiteit. Op die manier ben ik in de bibliotheeksector beland, en ik heb er geen moment spijt van gehad.

Waar werk je nu? En wat houdt jouw baan in?

Ik werk in de bibliotheek van de Universiteit Antwerpen (UAntwerpen) als hoofd van de dienst Acquisitie en Metadatabeheer. Oorspronkelijk waren dat twee aparte entiteiten binnen de bibliotheek, maar enkele jaren geleden is er een fusie geweest om de workflows beter af te stemmen op de noden van de bibliotheek. We hebben enkele maanden nadien ook de term ‘catalografie’ vervangen door de term ‘metadata’, die een betere weergave is van onze werkzaamheden. En toegegeven, op dat moment was metadata een relatief nieuwe term en zeer in de mode. Onze dienst zorgt voor de aankoop van publicaties, voor het beheer van de content in de catalogus en voor het beheer van de academische bibliografie.

Welk thema ligt je nauw aan het hart?

Alle problematieken rond open access probeer ik op de voet te volgen. Ik ben ervan overtuigd dat deze publicatievorm niet alleen de uitgevers- en de onderzoekswereld grondig zal (is aan het) veranderen, maar ook dat het een enorme impact zal hebben op de wetenschappelijke bibliotheken. Ik ben daarnaast zeer geïnteresseerd in de evoluties rond BIBFRAME, een linked-datamodel dat de MARCstandaarden op termijn zou moeten vervangen. In het begin was het voornamelijk een Amerikaanse aangelegenheid, maar de laatste jaren worden Europa en de rest van de wereld steeds meer betrokken bij de ontwikkeling van het model. En uiteraard ben ik zeer nieuwsgierig naar welke impact artificiële intelligentie (AI) concreet zal hebben op onze sector.

We moeten op termijn volwaardige informatiespecialisten worden

Hoe zie je de sector in de toekomst evolueren?

Toen ik in 2000 in de bibliotheekwereld stapte, werd er al gespeculeerd over de mogelijke verdwijning van het beroep van bibliothecaris. Intussen zijn we meer dan twintig jaar later en staan we er nog ... maar wat in decennia niet gebeurd is, kan wel in een paar jaar plaatsvinden. Bovendien is het gewoon een terminologische kwestie. Onze job is sowieso de laatste decennia inhoudelijk sterk geëvolueerd en er wordt van een bibliothecaris veel meer verwacht dan in het verleden. Mijn mening is dat de bibliothecaris de rivier volledig moet oversteken en zich steeds meer moet bezighouden met de technologische evoluties in de informatiewereld (AI is het typische voorbeeld). We moeten op termijn volwaardige informatiespecialisten worden.

Op welke vlakken ben je nu actief binnen de VVBAD?

Ik ben sinds kort toegetreden tot de redactie van META, tijdschrift voor bibliotheek & archief. Ik vind het interessant om op die manier meer te weten te komen over de evoluties in de sector van de openbare bibliotheken en de archieven.

Wat is de meest voorkomende misconceptie over je jobinhoud wanneer je mensen vertelt dat je in een bibliotheek werkt? En hoe weerleg je die?

Meestal zie je op hun gezicht een ironisch lachje verschijnen en zie je ze denken: had je mij dokter of notaris of ingenieur gezegd, dan was ik pas onder de indruk geweest. Ik begin dan te vertellen dat ik altijd een stofjas moet dragen, constant in een donker magazijn moet werken met muizen als enige confraters, alle plaatskenmerken van de boeken manueel moet noteren op een even stoffig repertorium enzovoort. Humor als wapen, het helpt altijd.

IMPORTANT

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be