Histories

META Nummer 2023/6

Histories

Geschreven door Eva Wuyts
Gepubliceerd op 03.10.2023
IMPORTANT
IMPORTANT
Het team en het bestuur van Histories.

Wanneer werd Histories opgericht?

Histories is een jonge organisatie die op 1 januari 2019 ontstaan is na een fusie. We bouwen voort op decennialange ervaring van de vzw’s Heemkunde Vlaanderen en LECA (het Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag, ontstaan uit Volkskunde Vlaanderen) en namen de gesubsidieerde werking over van de vzw Familiekunde Vlaanderen, die als autonome vrijwilligersorganisatie bleef bestaan.

Wat is jullie opdracht en hoe vullen jullie die in?

Histories is een zogenaamde ‘erfgoeddienstverlener’. We ondersteunen en versterken circa 200.000 erfgoedvrijwilligers die binnen ongeveer 3.000 organisaties tradities en volkscultuur in ere houden of genealogie, heemkunde, lokale geschiedenis en metaaldetectie beoefenen. We geven hun advies, vorming en begeleiding op hun maat. We coördineren lerende netwerken, evenementen en overleg, zodat vrijwilligers met elkaar en anderen kunnen uitwisselen. We delen opgebouwde kennis via allerhande publicaties en zetten hun werk in de kijker via cocreatieve databanken en interviews. We zijn trekker en partner in uiteenlopende samenwerkingsprojecten. We slaan daarbij bruggen tussen professionelen en vrijwilligers, tussen onroerend en cultureel erfgoed, over geografische grenzen en thematische muurtjes heen.

Wat hebben jullie al kunnen verwezenlijken?

We zijn trots dat we de praktische, laagdrempelige dienstverlening van onze drie erflaters konden voortzetten binnen een nieuwe, zich verder verscherpende visie. Al doende ontwikkelden we nieuwe kaders en goten we bijvoorbeeld alle geërfde databanken, methodieken en praktijktips in een nieuw Histories-jasje. Tegelijkertijd sloegen we ook nieuwe wegen in. Bijvoorbeeld door in te zetten op burgerwetenschap, lerende netwerken of de creatie van CoDE-x (Collectie Datasets Erfgoedpraktijken): een wegwijzer die de datasets van vrijwilligers vindbaar maakt voor academici en andere onderzoekers.

Welke ambities willen jullie als team nog graag verwezenlijken?

Door de coronapandemie moesten we ons lanceringsevenement in 2020 annuleren. Maar op 23 september 2023 was het eindelijk zover: toen organiseerden we in de Gentse Sint-Pietersabdij ons eerste Histories-festival voor en door erfgoedvrijwilligers. Onze ambities voor 2024-2028 schreven we recent neer in een nieuw beleidsplan. De komende jaren willen we het netwerk van erfgoedvrijwilligers versterken, hun erfgoedpraktijken dynamisch houden en de veerkracht van de erfgoedverenigingen versterken. Want zonder hun onbezoldigde, maar onbetaalbare inzet verdwijnt erfgoed uit beeld en uit ons collectief geheugen.

Hoe meet je de impact van jullie werk?

We gebruiken verschillende instrumenten en rapporten om ons werk overzichtelijk te maken en voortdurend bij te sturen. We laten bijvoorbeeld deelnemers onze vormingen en begeleiding evalueren of we organiseren nodenbevragingen en consultatiecirkels als we willen weten wat vrijwilligers denken en nodig hebben. Maar wat ons echt drijft, is de waardering en de positieve reacties die we krijgen als we verenigingen of vrijwilligers vooruithelpen.

De beloning voor al je harde werk vind je in het concrete verschil dat je kunt maken voor zowel de mensen als het erfgoed dat zij koesteren

Wat maakt jullie team zo uniek?

Histories-medewerkers delen dezelfde passie voor erfgoed en geschiedenis. Maar hun hart klopt vooral voor die duizenden mensen die er al hun vrije tijd aan wijden: de erfgoedvrijwilligers. Alle collega’s zijn maatschappelijk gedreven, en geboren dienstverleners. Participatief samenwerken zit eveneens in hun DNA: met de verenigingen, met collegaorganisaties in de sector of met andere sectoren. Dat maakt Histories ook een warm nest voor nieuwe collega’s en stagiairs.

Hoe zou je de teamspirit omschrijven?

De fusie, het transitietraject en de coronaperiode heeft veel gevraagd van het team. We zijn heel trots op de veerkracht en betrokkenheid die onze medewerkers bij deze uitdagingen getoond hebben. We hebben lang gezocht naar een centraal kantoor dat groot genoeg was voor het hele team. De voorbije maanden kwam er eindelijk schot in de zaak. Vanaf mei vind je ons in het toeristische hart van Brussel, vlak bij het centraal station. Dat we elkaar daardoor vaker fysiek kunnen zien, zal de samenwerking en het fijne groepsgevoel dat we ervaren op onze occasionele teambuildingsactiviteiten alleen maar bevorderen.

Welke achtergrond hebben de teamleden?

Dankzij de fusie beschikken we over doorgewinterde experten die de erfgoedpraktijken en de wereld van erfgoedvrijwilligers door en door kennen. Daar voegden we gaandeweg nieuwe, complementaire profielen aan toe, die al ervaring hadden in de cultuursector of eerst zes maanden een beroepsinlevingsstage doorliepen bij ons. De meeste studeerden (kunst)geschiedenis, maar aanvullend ook antropologie, sociaalcultureel werk, IT, (cultuur)management, archivistiek, cultuureducatie of lerarenopleiding.

Welke voordelen (en risico’s) heeft het werken in teamverband voor jullie team?

Histories neemt een centrale, verbindende positie in binnen het cultureel-erfgoedveld. We zijn actief over heel Vlaanderen en werken samen met tientallen partners binnen en buiten de erfgoedsector, zodat je al snel een breed netwerk uitbouwt. Alle aspecten van erfgoedwerk en de meest uiteenlopende vormen van erfgoed passeren de revue, wat het boeiend houdt. Maar het is vooral een sociale job met veel contacten met vrijwilligers. Dat betekent ook regelmatig avonden weekendwerk, maar dat compenseren we met een flexibel arbeidsregime en telewerk. Onze organisatie is nog in volle ontwikkeling. Je krijgt hier de kans om te experimenteren en de werking mee uit te bouwen. Dat vraagt een pioniersmentaliteit die niet voor iedereen weggelegd is.

Welke vaardigheden zijn cruciaal om in dit team te functioneren?

Wie nood heeft aan routine en voorgeschreven procedures zal zijn draai niet vinden bij Histories. Wie houdt van afwisseling en innovatie, en zichzelf graag voortdurend uitdaagt en verder ontwikkelt, zal bij ons tot bloei komen. Hier volg je niet de handleiding, maar schrijf je die in wisselwerking met anderen. Wie sterk is in plannen, oplossingsgericht kan werken en sociaalvoelend is, beschikt over sterke troeven. De beloning voor al je harde werk vind je in het concrete verschil dat je kunt maken voor zowel de mensen als het erfgoed dat zij koesteren.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be