Anke Smits

META Nummer 2023/6

Anke Smits

Geschreven door
Gepubliceerd op 03.10.2023

Langs welke (om)wegen ben je in de BAD-sector beland?

Via mijn loopbaanbegeleider kwam ik terecht bij de opleiding Graduaat Informatiebeheer: bibliotheek en archief. Ik ben in september 2022 gestart met deze opleiding aan de Erasmushogeschool Brussel (EhB) op de campus Leuven in Heverlee.

Waar werk je nu? En wat houdt jouw baan in?

Momenteel werk ik bij Van Rooijen Logistiek in Turnhout. Ik ben schoonmaakster: ik poets er de bureaus, wc’s, kantines en inkom, en de kantoren van de klanten die er een kantoor huren.

Waarom heb je besloten om informatiebeheer te gaan studeren?

Bij de loopbaancoach heb ik deze richting ontdekt. Ik heb eerst mijn zoon met een autismespectrumstoornis (ASS) laten studeren en dan was het mijn tijd om te gaan studeren. Ik heb namelijk nog geen diploma en ik vond deze richting heel interessant, omdat ik graag mensen help, enorm graag in de boeken zit, graag actief bezig ben met kinderen en volwassenen en graag nieuwe dingen wil ontdekken door verschillende activiteiten te doen.

Wat was je motivatie om je op te geven als vrijwilliger voor Informatie aan Zee?

Ik wilde meer ontdekken over de informatiesector. Ik ontdek graag wat Informatie aan Zee inhoudt. Ik heb er al veel over gelezen, wat ze daar allemaal doen om de mensen andere opties te laten ontdekken. Misschien gaat er wel een nieuwe wereld voor mij open in de toekomst, misschien vind ik daar wat ik precies wil doen in de bibliotheek-, archief- en documentatiesector. Ik help ook graag mensen vooruit.

Welke ambities koester je?

Mijn ambitie is om ooit in een bibliotheek of erfgoedbibliotheek te werken. Graag zou ik ook deze sector in het buitenland willen ontdekken. Hoe gaat het daar in zijn werk? Hoe pakken zij het aan? Dus zou ik graag eens stage willen doen in het buitenland. Mijn echte droom is om een bibliotheek en café ineen te hebben, mij lijkt het leuk dat mensen samenkomen of dat mensen in het café hun boek kunnen lezen met een tas koffie of thee of een glas bier of wijn met daarbij een gebak.

Welk thema ligt je nauw aan het hart?

Werken met kinderen of ouderen in een bibliotheek spreekt mij enorm aan. Ik ben erg geboeid door de creatieve manier waarop kinderen hun favoriete boek kunnen ontdekken en hoe ze kunnen leren welke boeken nog interessant kunnen zijn voor hen. Bij ouderen vind ik het fijn als ze een bepaald boek bespreken dat ze gelezen hebben, zo kunnen ze ontdekken of het boek dat de ander gelezen heeft hen ook zou interesseren.

Wat heb je al kunnen verwezenlijken?

Ik heb mijn eerste jaar informatiebeheer kunnen verwezenlijken. De stages die ik heb mogen lopen, waren enorm boeiend en leerrijk, er ging voor mij een andere wereld open. Tijdens de zomervakantie begeleid ik als vrijwilliger ook twee dagen de kinderen in de bibliotheek van Kasterlee. Daar speel ik spelletjes met hen voordat de vrijwilligers van Youth For Understanding met hun project beginnen tijdens de dag. Na het project zorg ik er ook voor dat de kinderen zich kunnen bezighouden voordat de ouders hen komen ophalen. Ik krijg uiteraard hulp van de medewerkers in de bibliotheek van Kasterlee.

Wat is je leukste bibliotheek- of archiefervaring?

Mijn leukste bibliotheekervaring is kinderen helpen met het kiezen van hun boek en hen begeleiden naar het voorlezen. Mijn eigen leeservaring meegeven aan volwassenen vind ik ook heel leuk. Met het vrijwilligerswerk in de bibliotheek hoop ik de kinderen een leuke dag te kunnen geven. Mijn leukste ervaring in een archief was bij het kunstarchief van Jan Dries. De kunstenaar is enkele jaren geleden overleden, maar zijn vrouw wilde zijn verleden mooi archiveren. De mensen met wie ik samenwerkte, waren aangename, warme mensen. Ik moest het archief opstarten, waardoor ik veel ontdekt heb over het leven van Jan Dries en zijn vrouw Jet.

Als je één dag lang minister van Cultuur was, met dictatoriale bevoegdheden, wat zou je dan veranderen aan de BAD-sector?

Ik zou de BAD-sector wat meer integreren in de samenleving en hun meer kansen geven. Tot nu toe gebeurt dat niet echt, er gaat vaak meer geld naar andere cultuur, waardoor deze sector vergeten wordt. Er mag wat meer reclame gemaakt worden voor de sector.

IMPORTANT

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be