Welke subsidies kunnen openbare bibliotheken aanvragen bij de Vlaamse overheid?

META Nummer 2023/5

Welke subsidies kunnen openbare bibliotheken aanvragen bij de Vlaamse overheid?

Geschreven door Natalie Decrock, Joris Eeraerts
Gepubliceerd op 05.09.2023
IMPORTANT

Sinds 2016 zijn de Vlaamse middelen voor het lokaal cultuurbeleid ingekanteld in het Gemeentefonds. Daardoor ontvangen Vlaamse openbare bibliotheken geen rechtstreekse of geoormerkte werkingssubsidies meer van de Vlaamse overheid. Toch kunnen openbare bibliotheken nog steeds via heel wat kanalen projectsubsidies aanvragen. In dit artikel geven we een overzicht van de Vlaamse subsidies binnen het beleidsdomein cultuur. In een volgend artikel focussen we op Europese subsidies.

Subsidies van het Departement Cultuur, Jeugd en Media

Het departement verstrekt zelf heel wat subsidies waarop openbare besturen kunnen intekenen.

Bovenlokale cultuurprojecten in het kader van het Bovenlokaal Cultuurdecreet

Deze subsidielijn wil samenwerking tussen culturele sectoren en disciplines stimuleren op een bovenlokaal niveau. Ook samenwerking met andere beleidsdomeinen wordt aangemoedigd. Een project heeft steeds een culturele finaliteit en kan maximaal drie jaar duren. Projecten die vallen binnen de scope van Literatuur Vlaanderen komen niet in aanmerking voor deze subsidie.

Tijdelijk en experimenteel reglement voor kleine bovenlokale cultuurprojecten

Naast de projectsubsidielijn binnen het Bovenlokaal Cultuurdecreet treedt vanaf 1 januari 2024 ook een nieuw tijdelijk reglement in werking. Dat mikt op kleinschalige projecten waarbij samenwerking met één partner en de gemeentegrenzen overstijgen al kan volstaan om bovenlokaal te zijn. Je kunt maximaal 25.000 euro subsidie aanvragen. De maximale duurtijd van het project is één jaar. Een lokaal bestuur kan een aanvraag indienen, maar moet een intentieverklaring toevoegen dat het op termijn wil toetreden tot een intergemeentelijk samenwerkingsverband (ISG) met een bovenlokale cultuurwerking. Binnen dit reglement komen leesbevorderingsprojecten wel in aanmerking voor subsidie.

Meer informatie over deze subsidielijnen vind je op vlaanderen.be/cjm.

Subsidies van Literatuur Vlaanderen

In opdracht van de Vlaamse regering ondersteunt Literatuur Vlaanderen de letterensector met onder meer subsidies voor auteurs, vertalers, uitgevers en organisatoren. Extra aandacht gaat naar projecten voor bijzondere doelgroepen en initiatieven die het publiek warm maken om (meer) te lezen.

Subsidies voor auteurslezingen

Bibliotheken die een auteur uitnodigen, kunnen voor maximaal vijftien lezingen per jaar een subsidie van 100 euro krijgen. Auteurs die opgenomen zijn op de website auteurslezingen.be komen in aanmerking, maar ook voor Nederlandse auteurs die aangesloten zijn bij De Schrijverscentrale kun je een subsidie aanvragen als ze een lezing in België komen geven.

Subsidies voor leesbevordering

Literatuur Vlaanderen ondersteunt organisatoren die mensen warm maken om te beginnen met lezen of die hen laten kennismaken met boeken. Als je een subsidie voor leesbevordering aanvraagt, kun je ook inhoudelijke ondersteuning krijgen van Iedereen Leest. Subsidies voor literaire uitwisselingen Literatuur Vlaanderen ondersteunt, samen met de Taalunie en het Nederlandse Letterenfonds, leesbevorderende en literaire projecten en initiatieven die de uitwisseling van kennis en expertise stimuleren tussen de verschillende delen van ons taalgebied. Organisaties kunnen hiervoor een subsidie aanvragen tot maximaal 10.000 euro.

Subsidies voor literaire projecten

Met subsidies voor literaire projecten wil Literatuur Vlaanderen een bijdrage leveren aan initiatieven die vernieuwing en professionalisering van het literaire landschap in Vlaanderen stimuleren, die dynamiek in het literaire veld brengen of die literatuur in diverse vormen bij een publiek brengen. Je kunt jaarlijks een bedrag van maximaal 30.000 euro aanvragen.

Alle info over de subsidies van Literatuur Vlaanderen vind je op hun website.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be