Een inclusief congres

META Nummer 2023/5

Een inclusief congres

Geschreven door Jessica Jacobs
Gepubliceerd op 05.09.2023
IMPORTANT

Een fijne periode van aftellen en uitkijken naar ons congres Informatie aan Zee in Oostende op 19 en 20 oktober is aangebroken. Het vooruitzicht van collegiale ontmoetingen, het opdoen van kennis en het delen van ervaringen stemt de trouwe deelnemers nu al gelukkig. Voor wie nog niet eerder deelnam, kan zo’n congres best wel spannend zijn. Deze zomer konden mijn collega’s Anke, Birgit en Maxine tijdens het World Library and Information Congress (WLIC) in Rotterdam zelf meemaken hoe het voelt om een first timer te zijn.

Op het WLIC kunnen deelnemers zich kenbaar maken als nieuweling, en zo op wat extra hulp rekenen van anderen. Dat is ook waarom we bij Informatie aan Zee een selectie van lezingen maken onder de naam beginner-friendly. Want een programma met zo’n tachtig lezingen verspreid over slechts twee dagen kan nogal wat keuzestress geven. Maar laat je vooral niet intimideren door de vele lezingen. Laat de fear of missing out varen en zet je tussendoor ook eens rustig bij collega’s voor een verrijkend gesprek op de beursvloer.

Een helpende hand kan best handig zijn. Om je door een eerste congreservaring te loodsen, of om samen grotere uitdagingen te tackelen. Tijdens een congres met sectorgenoten merk je dat je deel uitmaakt van een grote community. Je kunt ontdekken dat er buiten je bubbel informatieprofessionals zoals jij bestaan die mogelijk zelfs al (deels) een antwoord hebben op de uitdagingen waar jij mee worstelt.

Tijdens een congres met sectorgenoten merk je dat je deel uitmaakt van een grote community

Ondanks het feit dat er veel is wat ons verbindt, lijkt de internationale bibliotheekgemeenschap onder druk te staan. De volharding van IFLA om het WLIC in 2024 te laten plaatsvinden in Dubai wakkert de discussie aan. Inclusie, openheid en vrijheid van meningsuiting staan hoog op onze agenda en zijn in het bijzonder voor informatieprofessionals kernwaarden. Maar de sessie van de lgbtqia+-belangengroep mag niet op het programma staan in Dubai.

Tijdens het WLIC in Rotterdam stelde voorzitter Barbara Lison duidelijk dat de keuze voor Dubai een beslissing is en blijft van het IFLA-bestuur. Volgens Lison zouden lgbtqia+-onderwerpen wel besproken kunnen worden, hoewel ze vanwege de plaatselijke regelgeving niet officieel in het programma kunnen staan. De toegankelijkheid van het congres staat al langer ter discussie. Visumproblemen, een hoge kostprijs en verre verplaatsingen worden aangegeven als oorzaken. Om al deze redenen zal IFLA de aanpak voor de organisatie van het congres in de toekomst herbekijken.

“Als we dit keer censuur in het programma toelaten, wat kunnen we dan tijdens een volgend congres verwachten”, vraagt een IFLA-lid zich af. Het is duidelijk dat er tijdens het WLIC in 2024 velen zullen ontbreken. Van de WLIC congresslogan dit jaar – Let’s work together, let’s library – schiet er dan volgend jaar, vrees ik, weinig over. Maar laat ons dit vooral aangrijpen als kans om verder in gesprek te gaan en acties te ondernemen met oog voor een inclusievere werking.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be