Droom(t)huis

META Nummer 2023/4

Droom(t)huis

Geschreven door Alison Luyten
Gepubliceerd op 13.06.2023
IMPORTANT

Vanuit de ambitie om verschillende generaties en culturen te verbinden, werkt collectief MOOS aan de voorbereiding van het project Droom(t)huis. Met de pijlers erfgoed, lezen, migratie en diversiteit als inhoudelijk vertrekpunt, zal het project uitmonden in twee ‘lees-beleef-routes’, in Turnhout en Merksplas, waar afwisselend twaalf verhalen verteld worden over migratie in en uit de Kempen, vroeger en nu. De plaatselijke bibliotheken zorgen voor omkadering, verdieping, promotie en expertise.

Een grote variatie aan doelgroepen participeert aan het project: jongeren-onderzoekers, leerlingen hout en bouw, studenten in de lerarenopleiding, kunstenaars, erfgoedverenigingen en mensen met een migratieverhaal. Het zijn hun persoonlijke getuigenissen en de interactie tussen de betrokkenen die leiden tot de gefictionaliseerde verhalen die verteld worden op de routes. Een projectwebsite ontsluit het geheel van verhalen, brieven, illustraties en bronnenmateriaal online.

Met de routes als uitgangspunt werken lagere en secundaire scholen in de brede regio rond de thema’s migratie, communicatie en het concept ‘thuis’. Rond het onderwerp migratie organiseren de bibliotheken op gezette tijdstippen themahoeken en voorleessessies. Bovendien zijn de bibliotheken mede-organisator van een schrijf- en tekenwedstrijd voor 10- tot 14-jarige leerlingen, die vertrekt vanuit de exploratie van hun eigen familiegeschiedenis. De bibliotheekmedewerkers selecteren de beste verhalen en tekeningen, en zorgen voor een groot publieksbereik via een tentoonstelling en prijsuitreiking. De winnaars krijgen een plaats in een publicatie, die ook in de bibliotheek verdeeld wordt.

Dat de bibliotheken zo nauw betrokken worden, is geen toeval. Collectief MOOS en alle betrokken partners geloven vurig in de verbindende kracht van de bibliotheek als sociale ontmoetingsruimte, als facilitator van erfgoedontsluiting en als bron van expertise op het vlak van lezen en leesplezier.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be