Pieter Lernout

META Nummer 2023/2

Pieter Lernout

Geschreven door Pieter Lernout
Gepubliceerd op 14.03.2023

In hoeverre heeft je studie je voorbereid op je huidige job?

Tijdens mijn studie germaanse talen volgde ik al uit interesse de initiatiecursus Bibliotheek-, Documentatie- en Informatiekunde, hetgeen uiteindelijk een opstapje bleek te zijn naar de opleiding Informatie- en Bibliotheekwetenschap (IBW) aan de Universiteit Antwerpen (UAntwerpen). Tijdens die opleiding kregen we een degelijke vorming op het vlak van informatiemanagement, al was het toch vooral het diploma dat nadien voor mij deuren opende. Ik had het geluk enkele mensen tegen te komen, zowel bij de Vlaamse overheid als bij de Universiteit Hasselt (UHasselt), die in mij geloofden en me de kans gaven om me ‘op de werkvloer’ verder te ontwikkelen. Ik ben hun daar nog altijd erg dankbaar voor.

Waar werk je nu?

Ik werk momenteel als hoofdbibliothecaris aan de UHasselt. Ik stuur het bibliotheekteam aan en volg heel wat thema’s ook inhoudelijk op. Met ingang van 2023 treed ik in de voetsporen van Hilde Van Kiel als voorzitter van de OWB-sectie (Overleg Wetenschappelijke Bibliotheken) binnen de VVBAD. Dat zijn grote schoenen om te vullen, maar ik heb er zin in. Daarnaast ben ik projectleider van een VLIR-UOS-project met de Quy Nhon University in Vietnam. Die variatie aan taken, opdrachten en engagementen houdt de job voor mij boeiend en uitdagend.

Wat heb je al kunnen verwezenlijken?

We zijn de bibliotheek met het kleinste personeelsbestand van alle universiteiten in België, maar toch brachten we de voorbije jaren heel wat projecten tot een goed einde. Ik denk dan onder andere aan de opstart van onze Rechtsbibliotheek, de stevige uitbreiding van onze elektronische collectie, de grondige renovatie van onze Campusbibliotheek, de implementatie van een openaccessbeleid, de upgrade van onze institutionele repository en de uitrol van een degelijk opleidingsaanbod rond informatievaardigheden. De achterliggende ambitie is altijd om studenten en onderzoekers een zo hoog mogelijk niveau van dienstverlening aan te bieden. Dat lukt de ene dag al beter dan de andere.

Op welke vlakken ben je nu actief?

Er ligt uiteraard nog veel werk op de plank. We zijn nu al enkele jaren bezig met de uitrol van een beleid en een dienstverlening rond research data management. Dat zal in de nabije toekomst alleen maar belangrijker worden. Daarnaast willen we in 2023 onze bibliotheekwebsite en onze cursus informatievaardigheden vernieuwen, werk maken van een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met onze collega’s van de Bibliotheek Hasselt Limburg, ons academisch erfgoed volledig inventariseren, en tot slot ook een aanvang nemen met een professioneel informatie- en archiefbeleid binnen de UHasselt. We gaan ons zeker niet vervelen.

Hoe zie je de BAD-sector in de toekomst evolueren?

Ik kan enkel spreken voor wetenschappelijke bibliotheken, en daar merk ik dat naast de meer ‘klassieke’ bibliotheektaken (zoals collectiemanagement, interbibliothecair leenverkeer (IBL) en catalografie), bibliotheekmedewerkers alsmaar meer ingeschakeld worden voor taken die we onder de brede noemer ‘onderzoeksondersteuning’ zouden kunnen plaatsen: het beheer van de onderzoeksoutput van de universiteit (zowel publicaties als datasets), het uitvoeren van bibliometrische analyses, het begeleiden van onderzoekers bij diverse publicatie-issues (openaccess-opties, keuze van journal, identifiers, copyright, enzovoort). Het zal zaak zijn om die twee groepen binnen het bibliotheekteam voldoende met elkaar verbonden te houden.

Wat is de meest voorkomende misconceptie over je jobinhoud wanneer je mensen vertelt dat je in een bibliotheek werkt? En hoe weerleg je die?

De meeste vrienden gaan ervan uit dat werken in de bibliotheek erg saai is, deels omdat ze denken dat wij niet meer doen dan wat boeken innemen en uitlenen. De computernerds vertel ik dan dat meer dan negentig procent van onze collectie digitaal is en dat we geavanceerde technieken gebruiken om die collectie optimaal te ontsluiten. Tegen de reisfanaten geef ik te kennen dat ik regelmatig een buitenlandse dienstreis kan en mag ondernemen. En tegen de vrouwenversierders zeg ik dat ik elke dag mag werken te midden van hordes jonge studentes. Dat legt hun doorgaans wel (even) het zwijgen op.

IMPORTANT

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be