Gezonder leven dankzij onze smartphone

META Nummer 2022/7

Gezonder leven dankzij onze smartphone

Geschreven door Ilse Depré
Gepubliceerd op 15.11.2022

Gezondheidsapps omvatten een hele resem aan mogelijkheden, van medische apps tot lifestyle-apps. Zo zijn er duizenden stappentellers, fitness-, yoga-, fiets- en andere apps die je lichaamsbeweging bijhouden en je prestaties (soms ook letterlijk) in kaart brengen. Daarnaast is het aanbod aan dieet-apps en tools om een voedingsdagboek bij te houden en calorieën te tellen groot. Dat geldt ook voor de ontelbare mindfulness-apps, die ons via meditatie, muziek en ademhalingsoefeningen leren omgaan met stress, burn-out, slapeloosheid enzovoort.

Maar steeds vaker worden apps ook ingezet ter ondersteuning van een behandeling bij een arts. Zo zijn er revalidatie-apps, die patiënten helpen met oefeningen, bijvoorbeeld na een operatie, of apps om je medicatiegebruik te traceren.

Fibricheck (iOS, Android) wordt door cardiologen gebruikt om patiënten met hartritmestoornissen vanop afstand op te volgen, door je vinger op de camera te houden. Er zijn wel meer apps die beweren dat te kunnen, maar slechts enkele zijn gevalideerd en dus betrouwbaar.

Een andere interessante medische toepassing is epihunter (Android). Deze app doet de flits van de smartphone branden wanneer de patiënt een epileptische aanval krijgt. Dat gebeurt via contact met een hoofdband met sensor. Zo valt het in de klas bijvoorbeeld meteen op voor de leerkracht als een leerling een epileptische aanval doormaakt.

De reeks gevalideerde medische apps groeit sterk aan, met tools voor diabetici om hun bloedsuikerwaarden op te volgen (bijvoorbeeld myDiabby of mySugr), apps om huidkanker op te sporen (bijvoorbeeld SkinVision) of testen om je slaapritme te analyseren of slaapapneu te detecteren (bijvoorbeeld Care Orchestrator of Sunrise). Aan deze tools hangt uiteraard ook vaak een prijskaartje in de vorm van een abonnement, maar de meeste mutualiteiten komen hierin tussen.

> Meer info en nuttige apps: bibidee.blogspot.com

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be