Liese Vandoninck

META Nummer 2021/9

Liese Vandoninck

Geschreven door Liese Vandoninck
Gepubliceerd op 07.12.2021

In hoeverre heeft je studie je voorbereid op je huidige job?

Na het behalen van een master in de geschiedenis aan de KU Leuven volgde ik de master-na-master Archivistiek: Erfgoed- en Hedendaags Documentbeheer. Ik vind vooral de stage binnen deze opleiding een pluspunt: zo kom je terecht in een archiefdienst waar je aan de slag kunt. Ik deed mijn stage bij Archief Lier: daar gaven ze me de kans om naast mijn stageopdracht deel te nemen aan het overleg met regionale werkgroepen. Zo leerde ik meteen collega’s en de heersende problematieken binnen de sector kennen.

Waar werk je nu?

Ik ben aan de slag als intergemeentelijk archivaris in zes gemeenten (Buggenhout – Hamme – Laarne – Lebbeke – Wichelen – Zele) en vorm sinds dit jaar een eenmans-archiefdienst binnen het intergemeentelijk samenwerkingsverband Dijk92. De gemeenten betalen een jaarlijkse bijdrage en krijgen in ruil daarvoor ondersteuning en expertise op het vlak van archiefzorg en -beheer. Ik volg voornamelijk de basisarchiefwerking op, begeleid de vrijwilligerswerking en stem het archief van gemeente en OCMW op elkaar af.

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?

Doorgaans ben ik in elke gemeente drie tot vier dagen per maand aanwezig. Ik stel maandelijks een planning op met de doelstellingen die ik wil behalen en bezorg deze aan mijn collega’s in de gemeenten. Nu ben ik voornamelijk bezig met het creëren van een overzicht, werk ik de bestaande achterstand inzake selectie en vernietiging van archief weg, werk ik procedures voor interne overdrachten uit en plan ik plaatsbezoeken bij de diensten in elke gemeente in. Ik verstuur ook elke maand per gemeente een nieuwsbrief met de stand van zaken naar de diensthoofden of archiefverantwoordelijken.

Welke ambities koester je?

Een mooie, uniforme basisarchiefwerking in elke gemeente met depotruimtes die voldoen aan alle vereisten. Van zodra die basisarchiefwerking er is, wil ik graag de publiekswerking in elke gemeente uitbreiden. Zo wil ik graag, samen met de archiefvrijwilligers en lokale heemkundige kringen en verenigingen, bepaalde archiefstukken in elke gemeente in de kijker zetten om het lokale historisch onderzoek een boost te geven en aan te tonen dat archief wel degelijk interessant is.

Hoelang ben je al actief binnen de VVBAD?

In 2019 werd ik lid van de VVBAD en de werkgroep Lokaal Overheidsarchief (WLOA) om in contact te komen met collega’s. Als kleine intergemeentelijke speler vormt deze werkgroep een handige manier om terug te koppelen naar de grotere archiefdiensten en te kijken naar hun ervaringen.

Op welke verwezenlijkingen ben je trots?

Mijn deelname aan de werkgroep Informatie aan Zee en de uitwerking van het archiefprogramma. Persoonlijk vond ik dat een toffe en ook leerrijke ervaring, omdat ik op deze manier een bijdrage leverde en tegelijk de kans kreeg om achter de schermen mee te volgen en kennis te maken met mensen uit de verschillende sectoren.

Wat is je leukste archiefervaring?

Het is moeilijk om één specifieke ervaring te kiezen: momenteel ben ik in een gemeente bezig met de centralisering van het archief naar één grote archiefruimte. Het proces dat hieraan voorafgaat, met onder meer de zoektocht naar een geschikte archiefruimte, het in kaart brengen van de noden en basisbehoeften hiervan en het inplannen van de uiteindelijke verhuizing, vormt een hele uitdaging. Ik krijg hiervoor ondersteuning via een coachingstraject en ben de gemeente dankbaar dat ze mij deze kans boden.

Wat is de meest voorkomende misconceptie over je jobinhoud? Hoe weerleg je die?

Ik merk dat veel mensen een archivaris nog steeds zien als een oude, grijze man met stofjas die al zijn tijd doorbrengt in kelders en op zolders. Toen ik startte, ben ik zelfs een paar keer als stagiair of jobstudent aangesproken. Blijkbaar is het moeilijk te geloven dat een twintiger haar tijd wil doorbrengen tussen ‘hoopjes oud papier’. Ik probeer dan aan te tonen dat archief meer is dan papier en dat de archivaris niet alleen kelders en zolderruimtes beheert, maar evengoed instaat voor het managen van processen en de creatie van archief binnen de organisatie. Al durf ik soms wel het cliché te bevestigen en met een stofjas in het archief te duiken.

IMPORTANT

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be