De Intro

META Nummer 2021/2

De Intro

Geschreven door Jan Colla
Gepubliceerd op 01.03.2021
IMPORTANT
V.l.n.r.: Petra Reynders, Sarah Hoebrechts, Jan Colla, Marco Reali en Antonio Segers.

Wanneer werd De Intro opgericht?

In 2017 hebben we samen met een groep leners en bezoekers een onderzoek afgerond naar wat een moderne muziekbibliotheek nog kan betekenen, nu fysieke uitleningen van cd’s en dvd’s sterk slinken. Een van de ideeën was om zelf ook voor content te zorgen, en om onze leners ook via digitale weg te verrassen en inspireren. Dat doen we sindsdien met onze blog De Intro, met regelmatige bijdragen door vijf collega’s.

Wat is jullie opdracht en hoe vullen jullie die in?

We willen voor onze leners, bezoekers en alle geïnteresseerden gids, expert en inspirator zijn. Dat betekent concreet dat we mensen geregeld iets anders, iets verrassends of iets nieuws leren kennen, weg van de gebaande paden. We verruimen hun culturele blik op de wereld door verbindingen te leggen tussen muziek en andere cultuuruitingen.

Wat hebben jullie al kunnen verwezenlijken?

Intussen publiceren we al 3,5 jaar blogposts, in totaal bijna tweehonderd stukjes. Die zijn heel uiteenlopend qua aanpak en inhoud, maar er zit toch een grote eenheid en herkenbaarheid in, dankzij het uitgangspunt om te inspireren. We zijn dan ook heel trots op onze recente bekroning, de initiatiefprijs-Victorine van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI).

Welke ambities willen jullie als team nog graag verwezenlijken?

We willen in de eerste plaats inspirerende teksten blijven schrijven. Voorts mikken we er ook op bekender te worden bij een groter publiek, en dat is breder dan alleen muziekliefhebbers. De Intro moet een sterk merk worden dat garant staat voor kwaliteit en verrassing. Een van de concrete ideeën is af en toe samen te werken met een gastcurator.

Hoe meet je de impact van jullie werk?

Dat is niet zo eenvoudig. Puur cijfermatig is het aantal abonnees op onze blog nog steeds gering, maar via deelacties op onze sociale media zien we toch dat we een groter bereik en vooral veel appreciatie krijgen.

We willen voor onze leners, bezoekers en alle geïnteresseerden gids, expert en inspirator zijn.

Dat merken we aan de reacties van lezers, online of tijdens een bezoek in de bibliotheek, waar meer dan eens fijne gesprekken ontstaan met leners naar aanleiding van een blogpost. De meeste impact hebben bijdragen die sterk lokaal verankerd zijn.

De met voorsprong meest gelezen post is die over de jonge Genkse muzikant Ibe, winnaar van The Voice. Ook verhalen over andere Genkse muzikanten zoals De Geest, of over de lokale scene, scoren steevast hoog.

Wat maakt jullie team zo uniek?

Elk teamlid heeft zijn of haar eigen talenten, achtergrond en interesses, en dat zie je ook in de teksten. We werken allemaal al een hele tijd samen en kennen elkaar dus goed. De ene collega heeft straffe ideeën, de andere een fijne pen, weer iemand anders is een kei in informatie opduikelen.

Zo vullen we elkaar fijn aan. Trouwe lezers herkennen naar verluidt al na een paar regels welke collega geblogd heeft, nog voor ze de initialen onder het stuk zien. Dat is een fijn compliment.

Hoe zou je de team-spirit omschrijven?

Dat werkt allemaal vrij organisch: wie een idee heeft voor een leuke post, werkt dat uit. Eventueel doet een collega een beperkte eindredactie. Als we in de bibliotheek rond grotere projecten of thema’s werken, spreken we weleens af waarover we gaan schrijven en wie wat doet.

Dat lukt allemaal zonder al te veel vergaderen en overleg. Vaak ontstaan ideeën ook spontaan vanuit gesprekken die we met elkaar of met leners hebben, of heeft iemand een idee waar iemand anders dan verder door geïnspireerd raakt.

IMPORTANT

Welke achtergrond hebben de teamleden?

We hebben een erg uiteenlopende achtergrond, maar delen een gezonde appetijt voor alles wat met muziek, film en cultuur te maken heeft. Er zijn actieve muzikanten bij, concertgangers, een fervente theaterbezoeker, …

Welke vaardigheden zijn cruciaal om in dit team te functioneren?

Het helpt om goed en vooral graag te schrijven, en om te kunnen samenwerken en communiceren. Maar het draait toch vooral om passie, voor muziek en cultuur in het algemeen. Die liefde moet je in de woorden proeven.

Welke voordelen (en risico’s) heeft het werken in teamverband voor bloggers?

Iedereen kan schrijven op een moment dat hem of haar goed uitkomt. In een team werken is altijd fijner dan alleen: iemand geeft een aanzet, de ander kopt binnen. Dat zorgt ook voor meer betrokkenheid onderling, al vergt het wel een zekere mate van flexibiliteit en diplomatie.

IMPORTANT

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be