Māra Jēkabsone

META Nummer 2019/1

Māra Jēkabsone

Geschreven door Māra Jēkabsone
Gepubliceerd op 20.01.2019

Een toekomst zonder bibliotheken is onmogelijk

Hoe belandde je in de bibliotheek­sector?

Mijn moeder is een bibliothecaris. Haar beroep beïnvloedde waarschijnlijk mijn beroepskeuze.

Hoe heeft je studie je voorbereid op je werk?

Ik behaalde een bachelor- en een masterdiploma in Bibliotheek- en Informatiewetenschappen. Die opleiding was voldoende om mijn carrière te starten. De opleidingen in de bibliotheeksector bevinden zich momenteel op een kruispunt, want het beroep verandert enorm. Het is niet altijd makkelijk om een programma te maken dat voldoet aan alle eisen die tegenwoordig aan bibliothecarissen gesteld worden.

Waar werk je, en wat houdt je baan in?

Ik ben hoofdbibliothecaris in het Library Development Centre van de Nationale Bibliotheek van Letland. Wij inspireren Letse bibliotheken en helpen hen om een betere dienstverlening uit te bouwen voor iedereen. We ondersteunen hen met een collectie in de leeszaal van de opleiding Bibliotheek- en Informatiewetenschappen, publicaties, richtlijnen over de nieuwste werkwijzen wereldwijd, educatieve activiteiten, advies, projecten, enz. Sinds mei 2017 ben ik voorzitster van de Letse bibliotheekvereniging. Tot dan toe had ik niet echt een band met de vereniging, maar mijn collega’s moedigden me aan om me te engageren en mij kandidaat te stellen.

Wanneer werd de Letse bibliotheekvereniging opgericht, en waar staat ze voor?

De vereniging werd gesticht in 1923. We hebben vier regionale en vijf thematische afdelingen (bibliotheekontwikkeling, jeugd- en schoolbibliotheken, bibliotheekgeschiedenis, lokale geschiedenis en nieuwe professionals). We behartigen de belangen van bibliotheken en bibliothecarissen, stellen mee wetgevende documenten op, organiseren seminaries en conferenties en wisselen ervaringen uit op lokaal en internationaal niveau.

Met welke onderwerpen ben je beroepsmatig veel bezig?

Nieuwe trends en services, en het updaten van services en technologieën. We leven in interessante tijden: alles verandert voortdurend en om bij te blijven moeten we flexibel en creatief zijn. Tegelijkertijd mogen we ons niet verliezen in alle veranderingen die op ons afkomen, we moeten de essentie van de bibliotheek en van ons beroep als bibliothecaris blijven bewaren.

Wat is er volgens jou typisch aan Letse bibliotheken?

Creativiteit en moed. We maakten het communisme mee, en na de onafhankelijkheid was er een groot gebrek aan financiering. Toch konden we onze bibliotheken beschermen en bouwden we een sterk bibliotheeksysteem uit. Daar mogen we best trots op zijn, maar we moeten blijven vechten om die sterke werking te behouden.

Hoe zal de bibliotheeksector evolueren, denk je?

Dat weet niemand, de toekomst is zo onvoorspelbaar. Ik denk dat bibliotheken meer netwerken gaan uitbouwen: informatie-, kennis- en datanetwerken. Het bibliotheekwerk zal op verschillende vlakken evolueren. Op vlak van informatie en kennis, maar ook fysiek. Bibliotheken worden ruimtes voor ontmoeting, communicatie, samenwerking en persoonlijke ontwikkeling. Ze worden de kern van de samenleving, ze zijn onmisbaar voor de toekomst van onze planeet en de mensheid.

Is er een verschil tussen de bibliothecaris van vandaag en van morgen?

Ik heb nog nooit een bibliothecaris van morgen ontmoet. Alle bibliothecarissen, zelfs de meest vooruitstrevende, zijn van vandaag. Ik kan alleen maar hopen dat bibliothecarissen mensen van vlees en bloed blijven, en dat er bibliotheken zullen blijven bestaan. Want zolang er mensen zijn, zullen we onszelf blijven ontwikkelen. En dat is niet mogelijk zonder bibliotheken.

IMPORTANT
  • Geboren op 13 augustus 1979
  • Werkt sinds april 2013 in de Nationale Bibliotheek van Letland
  • Eerste baan: bibliothecaris in de Nationale Bibliotheek van Letland, mijn eerste taak was de kaarten van alle afgevoerde items uit de
  • catalogus verwijderen.
  • Vrije tijd: tijd spenderen met mijn familie en kinderen, culturele evenementen bijwonen, muziek beluisteren (ik ben een metalfan), reizen, tijd in de natuur doorbrengen
  • Inspiratie: mijn familie, praten met vrienden, muziek, culturele evenementen.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be