Digital Competences Associatie KU Leuven

META Nummer 2019/1

Digital Competences Associatie KU Leuven

Geschreven door
Gepubliceerd op 20.01.2019

De behoeften van ons doelpubliek veranderen continu

Wanneer werd de deelgroep Digital Competences opgericht?

Onze vrij jonge deelgroep werd door het overlegorgaan van alle bibliotheken van de Associatie KU Leuven (BASSO) opgericht in 2018.

Wat is jullie opdracht en hoe vullen jullie die in?

Het is onze ambitieuze taak om alle medewerkers binnen de bibliotheken en leercentra van de Associatie op de een of andere manier te inspireren op het vlak van van de Digital Competences. Op die manier hopen we de werking van de bibliotheken en leercentra te innoveren. De domeinen waarop we actief werken zijn informatie- en onderzoeksvaardigheden, mediawijsheid, Open Access, auteursrecht en didactische competenties in de onderwijswereld die nuttig kunnen zijn voor de verschillende bibliotheken. We proberen met andere woorden onze grote en verscheiden poule collega’s te enthousiasmeren en aan te zetten tot professionalisering. We proberen dit te bereiken door een sterke communicatie via een LinkedIn-groep. De pagina wordt beheerd door de zes leden van de deelgroep, die zich engageren om op regelmatige basis te communiceren over studiedagen, workshops, MOOC’s, interessante internationale publicaties, enz. We hopen om op termijn ook mensen buiten de Associatie te inspireren met ons project.

Wat hebben jullie al kunnen verwezenlijken?

Het vastleggen van onze visie, doelstellingen en domeinen was al niet eenvoudig, omdat we een heel divers doelpubliek hebben binnen de Associatie. Daarnaast werd reeds een LinkedIngroep opgericht om de medewerkers te bereiken. De communicatie op dat platform loopt vrij vlot. Hopelijk hebben we al enkele medewerkers kunnen aanzetten tot professionalisering en innovatie!

Welke ambities willen jullie als team nog graag verwezenlijken?

Onze ambitie is tot een sterke en volwaardige werkgroep uit te groeien die goed communiceert naar de collega’s. Daarnaast hopen we echt dat de medewerkers ons spontaan zullen opvolgen en aangezet worden tot (soms niet evidente) vernieuwing en levenslang bijleren.

Wat maakt jullie team zo uniek?

Ons team bestaat uit zes enthousiastelingen uit verschillende instellingen. We zijn allemaal groot voorstander van en nauw betrokken bij de digitale competenties van de collega’s, studenten, docenten en onderzoekers. Voor zover wij weten is de manier waarop we dit thema aanpakken momenteel uniek in onze sector.

Hoe zou je de teamspirit omschrijven?

Er is een enorme gedrevenheid te vinden bij elk lid als het gaat over dit onderwerp. We steken graag de koppen bij elkaar om ideeën op te doen over hoe we dit (door sommigen als droog ervaren) onderwerp efficiënt zullen overbrengen naar de collega’s.

Welke achtergrond hebben de teamleden?

Iedereen is informatieprofessional en werkt in een bibliotheek of leercentrum van de Associatie. De leden komen momenteel uit de KU Leuven, Thomas More en UCLL.

Welke eigenschappen of interesses zijn cruciaal om in dit team te functioneren?

Interesse in het brede veld van informatie- en onderzoeksvaardigheden, mediawijsheid en de verschillende trends binnen onze sector is essentieel. Daarnaast is het cruciaal dat iedereen kaas gegeten heeft van verschillende soorten bibliotheekwerking, onderzoek en communicatie. Doordat de leden allemaal een verschillende achtergrond hebben is er ook meer expertise aanwezig.

Welke vooroordelen bestaan er over het onderwerp waarin jullie de collega’s nu net willen inspireren?

De digitale competenties van de medewerkers binnen onze sector worden gezien als een evident onderdeel van de job. Het probleem is echter dat onze sector zeer snel evolueert, en ook de behoeftes van ons doelpubliek veranderen continu. Hierdoor is het onmogelijk dat iedereen mee is met bijvoorbeeld Open Access, auteursrecht en populaire thema’s in mediawijsheid. Vaak hebben collega’s ook andere prioriteiten, waardoor dit onderwerp soms in de vergeethoek terecht komt. We willen iedereen inspireren, innoveren en aanzetten tot ontdekking, want er zijn zoveel nieuwe voorbeelden en best practices om de blik te verruimen en de baan vrij te maken voor innovatie.

>    www.linkedin.com/groups/13616661/

IMPORTANT

Staand v.l.n.r.
•    Kim De Roo - Stafmedewerker Campusbibliotheek Humane Wetenschappen KU Leuven
•    Tine Verachten - Coördinatie en bibliothecaris leercentrum Thomas More Geel (‘Hive’)
•    Carl Demeyere - Open Access Support en coördinatie bibliotheekwerkgroepen KU Leuven
•    Stieve Van der Bruggen - Coördinatie en bibliothecaris leercentra Thomas More campussen Turnhout en Vorselaar

Zittend v.l.n.r.
•    Rachelle Briers - Bibliothecaris van de opleiding Orthopedagie aan de UCLL en praktijklector informatie- en onderzoeksvaardigheden
•    Inge Discart - Teamleider informatiespecialisten KU Leuven Bibliotheken - 2Bergen

  • 6 teamleden in d werkgroep Digital Competences
  • 49 bibliotheken
  • 292 (233,45 VTE) bibliotheekmedewerkers

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be