Waarover maak jij graag ambras?

META Nummer 2018/7

Waarover maak jij graag ambras?

Geschreven door Sarah Latré
Gepubliceerd op 02.10.2018

Ooit al van De Ambrassade gehoord? In hartje Brussel wappert in de Leopoldstraat naast de opera, Muntpunt en De Buren de blauwe vlag van het bureau voor jonge zaken. Wat De Ambrassade doet valt moeilijk in één zin te vatten, waarom ze het doet is dan weer wél makkelijk: ze gaat voluit voor een samenleving waarin kinderen en jongeren gelukkig zijn, nu en in de toekomst. Dat doet ze door de krachten van jeugdwerk, -informatie, -participatie en -beleid te bundelen. Ze doet dit in opdracht van de Vlaamse overheid, met een team van zo’n 30 ambrassadeurs.

 

IMPORTANT

Veel ambities onder één vlag

Ooit was het anders. Jeugdwerk, jeugdinformatie en jeugdbeleid bestonden als sectoren naast elkaar. Een goede vijf jaar geleden werd het roer omgegooid. Het Steunpunt Jeugd, de Vlaamse Jeugdraad en het VIP vonden elkaar in 2013 onder een nieuw dak en een nieuwe naam. Een naam die bovendien in het oog springt. Maakt De Ambrassade dan echt graag ambras? Of vindt ze zich meer in het Franse werkwoord embrasser? De Ambrassade verenigt beide. Hun ambras bestaat eerder uit woorden en passie dan uit bruut geweld. Maar strijdvaardig is De Ambrassade zeker: om de 111 jeugdwerkorganisaties in Vlaanderen en Brussel te versterken, om jeugdinformatie in Vlaanderen blijvend te professionaliseren, om hen via de Vlaamse Jeugdraad een stem te geven, om via allerlei projecten het geluk en de toekomst van kinderen, jongeren en jeugdwerk voorop te plaatsen en beleidsdomeinen met elkaar te verbinden.

De kracht van het aantal

In Vlaanderen en Brussel zijn er 2,6 miljoen kinderen en jongeren. Eén miljoen van hen vinden een plek in het jeugdwerk. Zo’n straf uitgebouwd en divers jeugdwerklandschap is uniek in de wereld. Dat beseffen en waarderen we niet genoeg. Het grote publiek komt vaak niet verder dan het opsommen van een aantal jeugdbewegingen, maar naast straffe spelers als Scouts en Gidsen Vlaanderen en Chirojeugd-Vlaanderen zijn er een pak meer jeugd­organisaties die op hun eigen unieke manier kinderen en jongeren voorop zetten. Denk maar aan de koepel van de jeugdhuizen Formaat, Coder Dojo, Awel, Artforum, Mooss, enz. In totaal zijn er meer dan 110 organisaties die samen de kleine helft van kinderen en jongeren in Vlaanderen en Brussel bereiken.

Jeugdwerk bestaat in Vlaanderen al 150 jaar. Die geschiedenis zorgt voor een stevig fundament, met goesting en ambitie voor de toekomst. In 2018 lanceerden De Ambrassade en het jeugdwerk onder de naam #Jeugdwerkwerkt hun agenda voor de toekomst: meer kinderen en jongeren bereiken, met meer vormen van jeugdwerk, en nog meer het verschil maken voor de jonge gasten zelf. Met deze agenda leggen ze de lat van hun eigen ambities hoog, maar zetten ze de verwachtingen naar lokale en Vlaamse beleidsmakers ook op scherp. De jeugdwerksector heeft middelen en erkenning nodig om die rol voluit te kunnen spelen. De Ambrassade ondersteunt de sector: door embrasser, maar evengoed door de ambras in goede banen te leiden.

Concurreren met Google

Ambities genoeg, uitdagingen ook. De Ambrassade stelde samen met de jeugdinformatiesector vast dat er, alle goede bedoelingen ten spijt, te veel jeugdinformatie is, te versnipperd, met goedbedoelde campagnes die niet altijd de doelgroep bereiken. In tijden van fake news vinden jongeren in de veelheid aan nieuws ook niet altijd de weg naar betrouwbare informatie. De Ambrassade lanceert op 1 oktober 2018 WAT WAT: een nieuw informatiemerk dat jongeren betrouwbare informatie biedt, onder één noemer, met nu al 60 partners onder de vleugels. De bedoeling is o.a. om komaf te maken met de zoveelste campagnewebsite, maar vooral: WAT WAT wil er mee voor zorgen dat jongeren betrouwbare info voorgeschoteld krijgen.

“WAT WAT is een merk dat vooral online op jongeren mikt. Via sociale media, websites, influencers en een messenger game willen we jongeren in hun natuurlijke biotoop de o zo belangrijke betrouwbare info op hun 1001 vragen bieden. Na de opstart in oktober willen we ook met partners zoals bibliotheken samenwerken. Dit zijn tenslotte plekken waar veel jongeren rondhangen. Behalve informatie geven, is WAT WAT ook een label voor betrouwbare informatie. Het is belangrijk dat jongeren betrouwbare informatie herkennen. Zo’n label kan hierbij helpen. Partners zoals Awel of de Druglijn hebben dit label, maar ook bibliotheken zijn meer dan welkom om ons label aan te vragen. Sowieso: alle bibs die nu zotte ideeën hebben om samen te werken zijn welkom om mij te contacteren”, vertelt Isaac Verhaeghe van De Ambrassade.

Kinderen en jongeren mee aan de tafel

Naast jeugdwerk en jeugdinformatie is jeugdbeleid een belangrijke pijler van De Ambrassade. Bestaat er dan zoiets als jeugdbeleid? Niet specifiek. Jeugdbeleid is veel meer dan zorgen voor infrastructuur voor jeugdbewegingen, een skatepark in de gemeente of de hervorming van het onderwijs. De Ambrassade stelt dat een goed beleid voor kinderen en jongeren een goed beleid is voor iedereen. Maar kinderen, jongeren en jeugdwerk worden vaak onvoldoende of slecht gehoord door beleidsmakers op alle niveaus.

De Vlaamse Jeugdraad opereert als merk onder De Ambrassade. Ze zijn een officieel erkende adviesraad van de Vlaamse overheid en manoeuvreren zich zo tussen de lobbytankers en machtige belangengroepen. Behalve inspraak in actuele beleidsdossiers, leggen ze ook zelf jongerendossiers op de tafel. Hoe zorgen we ervoor dat jongeren zich goed in hun vel voelen? Moeten we niet overwegen om jongeren stemrecht te geven vanaf zestien? Of hoe kijken jongeren naar de oplossingen die vandaag op tafel liggen wat betreft klimaatverandering?


De Ambrassade is duidelijk niet voor één gat te vangen. Alles wat te maken heeft met kinderen, jongeren en jeugdwerk kan of is gelinkt aan wat ze doet. Op de website vind je heel wat kennis­dossiers én een ruim aanbod aan vormingen, workshops en seminaries. Voor tips over ambras maken voor kinderen & jongeren: www.ambrassade.be.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be