Lien Ceûppens

META Nummer 2018/6

Lien Ceûppens

Geschreven door Lien Ceûppens
Gepubliceerd op 21.08.2018

De lijm tussen collega’s moet je goed onderhouden

Hoe belandde je in de archiefsector?

Voor mijn licentiaatsverhandeling geschiedenis aan de UGent koos ik de levensloopanalyse van Gentse vondelingen uit 1830-1831. Het gaf me een kick om na uren archiefonderzoek ‘mijn’ persoon te vinden. Nadien vroeg men op elke vacature die ik interessant vond een manama archivistiek, dus studeerde ik verder aan de VUB.

Hoe hebben je studies je voorbereid op je job?

De kennis heb ik uit mijn opleiding, de vaardigheden uit mijn loopbaan. Bij het Rijksarchief en Erfgoedcel Viersprong leerde ik  over project- en publiekswerking. Bij het AMVB leerde ik over culturele archiefwerking. Ook van de lerarenopleiding in avondschool stak ik veel op: ik gebruik nog steeds verschillende werkvormen die ik er leerde.

Wat houdt jouw baan in?

Als informatiebeheerder bij Groep Gent help ik stads- en OCMW-diensten met hun informatiebeheer. De stedelijke administraties worden gebundeld op enkele sites. Ik help verhuizende diensten hun papierberg deskundig weg te werken. Onder andere opruimdagen begeleiden, opdrachten voor de mobiele archiefploeg uitschrijven, met de dienst hun processen bekijken, het archief in kaart brengen, enz. Daarnaast geef ik workshops Papierluw en digitaal werken. Tot slot werk ik mee aan het DIA-project, een samenwerking tussen stad, OCMW en Digipolis Gent om het informatiebeheer onder controle te brengen en te houden.

Met welke thema’s ben je beroepsmatig veel bezig?

Met informatiebeheer en de randvoorwaarden daarvoor. Hoe stimuleer je mensen om jaarlijks geschoond archief over te dragen? Hoe spoor je mensen aan om afspraken te maken met hun collega’s? Hoe geef je mensen het zelfvertrouwen om met digitale verandering om te gaan? Hoe maak ik Archief Gent als ondersteunende dienst intern en extern bekend?

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?

Elke dag brengt nieuwe uitdagingen mee, dat maakt het spannend en afwisselend. Meestal ga ik op verplaatsing uitleg geven over archiveren, een workshop voor DIA geven of een verhuizende dienst bezoeken. Tussendoor is de stad mijn bureau. Ik ken ondertussen de mooie, rustige werkplekken, zoals in de oude Belgacomtoren: an office with a view.

Welke ambities koester je?

Mijn ambitie is eenvoudig en uitdagend: gelukkig zijn in mijn job. Dat leerde ik van mijn vader. Je job graag doen, er fier op zijn en ze daarom goed willen doen. Maar ook: kunnen relativeren en loslaten. Het leven is te kort voor negatieve energie. Ook bijdragen aan het geluk van collega’s is belangrijk. Praten, ook over koetjes en kalfjes. De lijm tussen collega’s is moeilijk te maken en moet je goed onderhouden.

Hoe zie je het beroep van archivaris evolueren?

Ik zie dat verdwijnen. Vroeger begeleidde je in je eentje een lokaal bestuur in de archivering en hield je één tentoonstelling per jaar. Maar de erfgoedwerking en de informatiebeheerskant van archieven groeiden uit tot volwaardige diensten. Culturele archieven moeten daar oog voor hebben als ze het
erfgoed van morgen willen bewaren voor de toekomst.

Wat hoop je dat de VVBAD in de toekomst nog zal realiseren?

Ik hoop op een actieve gemeenschap van informatiedeskundigen, uit bibliotheken, archieven en bedrijven. Dat we wat meer van elkaar leren en onze nek uitsteken. Dat we digitaal durven gaan door een e-conference te organiseren naast of in plaats van Informatie aan Zee.

• Geboren op 14 september 1984 in Gent

• Werkt sinds 5 december 2016 bij Groep Gent

• Eerste baan: Rijksarchief Gent

• Vrije tijd: Mama van Janne en Leni (°2015), verbouwen van ons huis, met minder/zonder afval proberen leven, zelf kaas maken, fietsen.

• Inspiratie: Mensen met een andere mening, waardoor mijn blik ruimer wordt. Mensen die hun nek uitsteken. Online gemeenschappen. Archivarissen en informatiebeheerders over de hele wereld. Nieuwe evoluties in de maatschappij en ons werkveld.

 

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be