Huiskamervertellingen

META Nummer 2018/1

Huiskamervertellingen

Geschreven door Carine Van Lierde
Gepubliceerd op 15.01.2018
IMPORTANT
Foto: Frank Degruyter

Zulte heeft een sterke traditie in vertellen. Het is hier dat in 1994 een aantal enthousiastelingen een vertelfestival organiseerde. Dat vertelfestival was een succes en werd sindsdien ieder jaar opnieuw georganiseerd. Ondertussen groeide het uit tot Van Stoel tot Stoel, steunpunt Vertelkunst Vlaanderen. Door het decreet op de amateurkunsten kon Van Stoel tot Stoel in 2001 aansluiten bij Opendoek.

In de beginjaren sprong de bibliotheek al mee op de kar en stelde haar accommodatie beschikbaar voor de jaarlijkse wintervertellingen in de donkere dagen tussen kerst en Nieuwjaar.

Vier keer per jaar

Enkele jaren geleden werd dit succesvolle initiatief nieuw leven ingeblazen. Met Zultenaar Koen Demuynck (mede­oprichter Van Stoel tot Stoel), de schepen van cultuur en de bibliothecaris als stuwende krachten werd gekozen voor huiskamervertellingen, vier keer per jaar, van augustus tot november.

Via het gemeentelijke infoblad deden we een oproep voor gastvrije Zultenaars, die in hun woning een verteller en publiek wilden ontvangen. De respons was groot. Dit was de eerste maar meteen ook de enige oproep. Nu de huiskamervertellingen meer bekendheid krijgen, bieden de gastgezinnen zich spontaan aan.

We laten hen de keuze wanneer ze de huiskamervertelling willen organiseren: liever in augustus omdat het dan bij mooi weer buiten kan? Of liever op een winteravond bij het haardvuur? Op een weekavond, een zondagvoormiddag met aansluitend een aperitiefje of op zondagnamiddag?

Praktische aanpak

Koen Demuynck is zelf verteller en onder meer organisator van de zomerse vertelavonden in Langemark-Poelkapelle en Zonnebeke. Hij is dus thuis in het wereldje van kwaliteitsvolle vertellers. Hij contacteert de vertellers voor de huiskamervertellingen en maakt met hen de praktische afspraken.

De bibliotheek zorgt voor de logistieke ondersteuning van de gastgezinnen. Zij kunnen beroep doen op stoelen en glazen van de gemeentelijke uitleendienst.Ook de promotie is in handen van de bibliotheek: een overzichtsaffiche van het hele seizoen, afzonderlijke flyers per huiskamervertelling, aankondiging in het gemeentelijke infoblad, persberichten.

Uiteraard moet er ingeschreven worden,  gezien het beperkte aantal plaatsen. Maar dat valt goed mee. In een bescheiden huiskamer kun je toch wel dertig mensen een plaatsje geven. In een iets grotere huiskamer gaat dat wel tot 45 aanwezigen. Nagenoeg alle huiskamervertellingen zijn volgeboekt.

Voor de vertelling betalen de aanwezigen vijf euro. Na afloop biedt het gastgezin een drankje aan tegen kostprijs.

Trouw publiek en fijne vertellers

Van bij het begin bleken de huiskamervertellingen een schot in de roos. Er is intussen een trouw publiek ontstaan van mensen die de meeste vertellingen bijwonen. Maar bij elke huiskamervertelling zijn er ook occasionele bezoekers: veelal familie, buren en vrienden van het gastgezin. We vragen immers dat het gastgezin mee actief promotie voert. Ze krijgen flyers om te verdelen bij buren, familie en kennissen.

Deze vertellers gaven al het beste van zichzelf in een Zultse huiskamer of tuin: Joe Baele, Jan De Zitter, Tom Van Outryve, Marijke Goossens, Hilde Rogge, Mia Verbeelen, Renata Bruggeman, Herwig Deweerdt, Veerle Ernalsteen, Frank Degruyter, Heidi Kockaerts, Madeleine Nieuwlaat (met zang van Hipolyte Van Overveld), Fred Versonnen, Isabelle Desegher, Tom Van Mieghem en Veva Gerard (muzikaal begeleid door Nele Gerard).

Er waren enkele speciale locaties: Marijke Goossens bracht haar programma Vertelsoirée Praliné in een chocolaterie en Veva en Nele Gerard brachten hun programma Haar?! in een kapsalon.

Met de huiskamervertellingen gaan we terug naar de eigenheid van de vertelkunst: verbondenheid tussen verteller, luisteraars en verhalen.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be