Provincies in de schijnwerpers

META Nummer 2011 / 5

Provincies in de schijnwerpers

Geschreven door Bruno Vermeeren
Gepubliceerd op 01.06.2011

Er is weer volop een kerntakendebat aan de gang: Welke opdracht behoort tot welke overheid? In dit debat stonden vooral de provincies onder druk. Want volgens het groenboek voor de interne staatshervorming zouden zij uiteindelijk alleen nog grondgebonden bevoegdheden overhouden. Met daarnaast een beperkte lijst van andere, decretaal vastgelegde opdrachten. Het streekgericht bibliotheekbeleid - inclusief de ontwikkeling van de Provinciale Bibliotheeksystemen - heeft echter nooit ter discussie gestaan. Dat dit een provinciale bevoegdheid moest blijven was van bij het begin duidelijk.

In de vorige editie van META bracht de redactie een overzicht van de manieren waarop de provincies hun streekgericht bibliotheekbeleid invullen. In dit nummer verneemt u in de neerslag van het rondetafelgesprek meer over hun opdracht. De redactie dankt de provincies voor de fijne samenwerking, het invullen van een wel heel uitgebreide vragenlijst en het intensieve rondetafelgesprek. De provincies hebben merkbaar een goede onderlinge verstandhouding, toch was er wat angst voor een vergelijking. Die hoorde onvermijdelijk bij de opzet van het artikel: interessante ontwikkelingen en evoluties signaleren en intensiteit van het streekgericht bibliotheekbeleid tonen, maar ook de accentverschillen.

Conclusie? De provincies zijn belangrijke spelers. Ze geven niet alleen financiële impulsen, maar ook inhoudelijke. De toekomstvisie is nog vaag en de coördinatie pril. Er is gelukkig wel bereidheid om naar elkaars verwezenlijkingen te kijken.

Maar het plaatje is nog niet volledig. De provincies hebben zelf gevraagd om ook de Provinciale Bibliotheeksystemen in beeld te brengen, de voornaamste decretale doelstelling van het streekgericht bibliotheekbeleid. Dat doen we dan ook graag in META 8. Daarnaast hebben de provincies in het kader van het Cultureel-erfgoeddecreet ook als opdracht een regionaal depotbeleid te ontwikkelen. Dat kader krijgt stilaan vorm. In 2012 leest u hier meer over in META. Of de conclusies dezelfde zullen zijn, is af te wachten.

Dat de provincies een meerwaarde hebben, mag duidelijk zijn. De grote vraag is echter of er niet meer onderlinge afstemming nodig is? Met andere woorden, waar is een regionale aanpak een echte meerwaarde voor de sector, en waar zou de sector meer gebaat zijn met coördinatie en een gelijkaardige aanpak? Dat debat wordt nog te weinig gevoerd. META heeft een aanzet gegeven. Het woord is nu aan u.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be