(Nationale) Paleografiewedstrijd

(Nationale) Paleografiewedstrijd

Houd je van geschiedenis en ben je een kei in het puzzelen met oude handschriften? Heb je ervaring in het transcriberen van oude notariële aktes of juridische stukken of ben je als student of stamboomonderzoeker een kenner in het ontcijferen van moeilijk leesbare stukken? Dan is de Nationale Paleografiewedstrijd echt iets voor jou! Ook Belgen kunnen deelnemen.

Datum zaterdag 14 maart 2020
Locatie Het Utrechts archief Toon op kaart
Organisator www.watstaatdaer.nl

Het kunnen lezen van oude handschriften (paleografie) is niet alleen belangrijk voor onderzoekers in archieven of universiteiten, het is ook gewoon leuk voor iedereen die van geschiedenis en taal houdt. En of je nou goed bent in (oude) taal, of graag historische stukken ontcijfert: álle oud schrift kenners krijgen nu de kans om mee te puzzelen en de strijd aan te gaan tijdens deze landelijke paleografiewedstrijd. 

Over de wedstrijd Deelname is voor alle oud schrift kenners toegankelijk in twee categorieën, 25+ en 25-, speciaal voor studenten. De voorselectie start op 23 januari (de Dag van het Handschrift) via watstaatdaer.nl en eindigt op 20 februari, om 16.00 uur. Aanmelden voor deze voorselectie is niet nodig. Op 14 maart volgt de finale bij Het Utrechts Archief. Daar zullen de beste paleografen uit de voorronde tegen elkaar strijden om de titel. In beide categorieën is een mooie prijzenpot te verdelen: € 500,- voor de winnaar en € 250,- voor de runner-up. 

De voorronde en de finale zullen bestaan uit het transcriberen van drie teksten. In de voorronde vindt dit digitaal plaats, in de finale schriftelijk. De transcriptieregels worden bij de oefeningen vermeld. De jury is in handen van Geertrui van Synghel, senior onderzoeker Huygens ING KNAW, en Jan Burgers, hoogleraar Geschiedenis bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). Juryvoorzitter en presentator van de dag is schrijver, dichter, zanger - en nog veel meer - Rick de Leeuw! 

Ook aan de supporters en belangstellenden is gedacht. Zij kunnen tijdens de finale naast het aanmoedigen ook deelnemen aan een programma, met onder andere een workshop "transcriberen kun je leren", de expositie ‘Rampjaar 1672-1673’ en optredens van theatergroep Aluin. 

De dag wordt feestelijk afgesloten met de prijsuitreiking en een borrel.

Ondanks de wat misleidende naam, moet men geen Nederlander zijn om te kunnen deelnemen aan de wedstrijd.


Activiteiten van VVBAD

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be