Slimerfgoed.be: bruggen bouwen tussen erfgoed en onderwijs

Informatie aan Zee 2021 donderdag 14 tot vrijdag 15 oktober 2021

Slimerfgoed.be: bruggen bouwen tussen erfgoed en onderwijs

Wie:

Ria Christens (Cultureel Erfgoed Annuntiaten Heverlee) & Carine Dujardin (KADOC-KU Leuven)

 

Waar:

Loungebar

Wanneer:

vrijdag 15/10 14:15 - 14:45

De meeste scholen beschikken over een schat aan materieel en immaterieel erfgoed: archieven en bibliotheken, collecties didactisch materiaal, gebouwen met erfgoedwaarde, tradities en gebruiken zoals de Honderd Dagen viering. Het maatschappelijk en pedagogisch potentieel van dit erfgoed is groot. Tegelijk is de zorg ervoor complex en niet omkaderd. De erfgoed- en onderwijssector weten elkaar ook niet altijd te vinden.

Via het erfgoedproject Slimerfgoed.be (2019-2021) willen Cultureel Erfgoed Annuntiaten Heverlee en KADOC-KU Leuven erfgoed- en onderwijsactoren connecteren, expertise rond schoolerfgoed ontwikkelen en delen en de inzet van dit erfgoed binnen de onderwijscontext stimuleren. Dat gebeurt in een breed en open partnerschap, waaraan diverse erfgoedorganisaties en onderwijsinstellingen participeren.

Slimerfgoed.be bestaat uit vier proeftuinen, gericht op de verschillende erfgoedfuncties. Twee ervan focussen op de zorg voor schoolerfgoed. ‘Buitengewoon waardevol’ is gericht op de waardering van het erfgoed van een school voor buitengewoon onderwijs, ‘Iedereen archivaris’ op de uitbouw van een duurzame erfgoedwerking met vrijwilligers in scholen. De inzet van het schoolerfgoed in een educatieve context staat centraal in de proeftuinen ‘Intercultureel werken met schoolerfgoed’ en ‘School vol verhalen – school zonder geheugen’. Naast de proeftuinen omvat Slimerfgoed.be ook een onlineplatform, waar scholen en erfgoedorganisaties elkaar kunnen vinden en hun ervaringen en vragen rond schoolerfgoed kunnen delen.

Tijdens deze lezing staan we stil bij het potentieel van schoolerfgoed en tonen we hoe bruggen kunnen worden gebouwd tussen erfgoed en onderwijs. Aansluitend presenteren we de belangrijkste resultaten van de Slimerfgoed-proeftuinen, met bijzondere aandacht voor de ontwikkelde tools en werkinstrumenten.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be