Kerngetallen verzamelen over je digitale collecties

Informatie aan Zee 2015 donderdag 17 tot vrijdag 18 september 2015

Kerngetallen verzamelen over je digitale collecties

Wie:

Gerhard Jan Nauta, Digitaal Erfgoed Nederland, Jeroen Walterus en Bart De Nil, FARO

Waar:

Mercator

Wanneer:

Donderdag 17/09, 15.30u.

Hoe actief zijn erfgoedinstellingen bij de productie en verwerving van digitaal erfgoed? Welke investeringen zijn hiermee gemoeid? Op welke manier kun je je inspanningen meten? Er is grote behoefte aan informatie over het digitaal beschikbare erfgoed. Kengetallen zijn bovendien een belangrijke bron van informatie bij het vaststellen en evalueren van je eigen beleid. Door statistieken te verzamelen kun je bijhouden welke vorderingen je maakt bij het ontsluiten van je digitale collecties en je kunt jezelf vergelijken met andere, gelijksoortige instellingen, in eigen land of Europa. Dat laatste kan natuurlijk alleen als je rekening houdt met hoe andere instellingen data verzamelen. In het project ENUMERATE zijn de afgelopen jaren cijfers verzameld (en het ENUMERATE team zal dat de komende jaren blijven doen) over de digitaliseringsactiviteiten van culturele instellingen in Europa. Ook België heeft hieraan bijgedragen. De ervaringen die in dit project opgedaan zijn, willen we graag delen in deze workshop.

In de workshop gaan we met de deelnemers in discussie over de rol van kengetallen in de eigen organisatie en we gaan kijken hoe je zelf kengetallen kunt verzamelen en bijhouden die van belang zijn voor jouw organisatie. We bespreken hoe je goede indicatoren definieert en hoe je de benodigde data kunt verzamelen. Daarnaast zijn we benieuwd naar de ervaringen uit het veld. Wordt er al gewerkt met indicatoren? Wat wordt nu al gemeten en wat kunnen we daar van leren?

CV's

Gerhard Jan Nauta studeerde kunstgeschiedenis, psychologie en informatica aan de Universiteit Leiden. Hij was als docent kunsthistorische informatiekunde verbonden aan de opleiding Kunstgeschiedenis en was betrokken bij verschillende projecten op het raakvlak van geesteswetenschappen en informatietechnologie (computer ondersteund onderwijs; onderzoek databases; hypertext- en wiki-gebruik; crowdsourcing). Sinds 2009 werkt hij als onderzoeker/senior projectmedewerker bij DEN, met als expertises: digitalisering van erfgoed, collectieregistratie, born digital erfgoed, erfgoedstatistieken (ENUMERATE). Werkt ook als studieadviseur bij de Universiteit Leiden.

Jeroen Walterus is adjunct-directeur bij FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed www.faronet.be. Hij behaalde in 1988 aan de Katholieke Universiteit te Leuven een licentiediploma in de moderne geschiedenis en in 1993 een speciale licentie in de Informatie- en Bibliotheekwetenschap aan de Universitaire Instelling Antwerpen. Op 1 juli 1999 promoveerde hij aan de Universiteit Antwerpen (UIA) tot doctor in de Informatie- en Bibliotheekwetenschap. Hij werkte aan diverse projecten en instellingen in de bibliotheeksector en sinds 1999 was hij actief in het Vlaams Centrum voor Volkscultuur, dat in 2008 via fusie opging in FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. In FARO volgt hij naast zakelijke thema’s ook de evoluties op in het veld van de erfgoedbibliotheken en coördineert hij de acties rond monitoring en veldanalyse van de cultureel erfgoedsector in Vlaanderen.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be