Didactische aspecten van het e-leerprogramma ’23 dingen’

Informatie aan Zee 2009 donderdag 10 tot vrijdag 11 september 2009

Didactische aspecten van het e-leerprogramma ’23 dingen’

Wie:

Eva Simon, Bibliotheekschool Gent

Waar:

Delvauxzaal

Wanneer:

Vrijdag 11 september 2009, 09.30u.

Abstract

Het ‘Learning 2.0' programma van Helene Blowers blijkt onder bibliotheekmedewerkers een groot succes. Haar online leerprogramma is dan ook wereldwijd vertaald. Meestal wordt daarbij het oorspronkelijke scenario van Blowers gevolgd: de deelnemers lezen 23 blogberichten die elk een ‘ding' behandelen en schrijven op hun eigen blog over hun ervaringen met en bedenkingen bij die 23 dingen.

Didactisch roept deze leermethode enkele vragen op:

Welke leerdoelen streeft men na en worden die doelstellingen met dit programma bereikt?

Is ‘23 Dingen' wel geschikt voor afstandsleren?

Past de cursus wel bij de leerstijl(en) van de deelnemers?

Is de manier waarop de leerstof gestructureerd wordt (in opeenvolgende blogberichten) wel de best mogelijke?

Hoe zit het met feedback, coaching en evaluatie?

In de Lage Landen zien we dat het originele concept min of meer gekopieerd wordt, bv. www.23dingen.nl en www.23dingen.be, maar kan het scenario ook anders worden gearrangeerd?

Zo wordt voor de ‘23 Dingen' cursus aan de Bibliotheekschool van Gent de leerstof gepresenteerd in een leerpad binnen een elektronische leeromgeving (ELO). Dit laat toe de leerstof in kleinere - meer aanschouwelijke - leerinhouden en leeractiviteiten op te delen: 23 hoofdstukken met daarbinnen meer dan 100 stappen. Bovendien omvat een ELO andere tools die een meerwaarde aan het leerproces kunnen geven, bv. Agenda, Forums, Aankondigingen voor opvolging en ondersteuning van de deelnemers.

Deze lezing wil stilstaan bij de didactiek van het ‘23 Dingen' programma. Is het aangewezen om de oorspronkelijke en wereldwijd gangbare structuur te volgen of zijn andere vormen (bv. een leerpad, al dan niet binnen een ELO) didactisch meer geschikt? Vast staat dat het programma baat heeft bij een voortdurende analyse van context, doel, doelgroep, inhoud, omgeving en middelen, waarna eventueel niet alleen de inhoud maar ook het scenario opnieuw kunnen worden uitgewerkt.

Als coach van de ‘23 Dingen' cursus aan de Bibliotheekschool van Gent (4 x georganiseerd in schooljaar 2008-2009 => ca. 60 deelnemers) en als kenner van didactische aspecten van e-leerprocessen en -applicaties, wil ik tegen september 2009 verslag uitbrengen van mijn didactische ervaringen met en bedenkingen bij het programma, alsook van de bevindingen van de deelnemers hieromtrent verzameld via een enquête en mondelinge bevraging.

CV

Eva Simon is docente aan de Bibliotheekschool van Gent en staat daar ook in voor de pedagogische opvolging van de cursussen in afstandsonderwijs.

Naast kennis van e-leerprocessen liggen haar interesses vooral bij informatieontsluiting, cyberfilosofie, de blogosfeer en andere web 2.0-achtigen.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be