FryskLab: mobiel bibliotheekfablab

FryskLab: mobiel bibliotheekfablab

Wie:

Jeroen de Boer, Bibliotheekservice Fryslân

Waar:

Delvauxzaal

Wanneer:

Donderdag 12 september 2013, 15.30u.

Abstract

De maakbaarheid van de samenleving was lange tijd het exclusieve domein van politiek en economie. Mede door internet nemen mensen zelf sneller het initiatief om bij te dragen aan en in te grijpen in de samenleving. Ook op het niveau van het dorp, de stad, de gemeente en de provincie is maakbaarheid een begrip waartoe we ons opnieuw moeten verhouden: welke rol nemen burgers, leerlingen, ondernemers, kunstenaars? Wanneer jongeren zelf vorm geven aan hun omgeving neemt hun bewustzijn van het eigen handelingsperspectief toe (ondernemerschap) en daarmee het gevoel van ownership en verantwoordelijkheid ten aanzien van hun omgeving en eigen leven.

Onder deze transitie ligt een nieuwe vorm van het verkrijgen en verspreiden van kennis: makers delen hun vaardigheden en projecten steeds meer via sociale kennisnetwerken. Bibliotheekservice Fryslân wil daarom het principe “Stop lending, start sharing” van bibliotheekwetenschapper David Lankes middels FryskLab handen en voeten geven. FryskLab is een mobiel FabLab (fabrication laboratory) en gaat uit van de de basis van het bibliotheekwerk; het verspreiden van kennis en informatie, gemeenschapszin, een centrale positie in de samenleving en het verbinden van mensen en kennis.

U bezoekt deze sessie omdat u:

1. geïnteresseerd bent in de ontwikkeling van FabLabs en makerspaces;

2. wilt kennismaken met de relatie tussen FabLabs en de bibliotheek;

3. wilt leren van de stappen die Bibliotheekservice Fryslân heeft genomen om FryskLab te realiseren.

CV

Jeroen de Boer (1973) is domeinspecialist nieuwe media bij Bibliotheekservice Fryslân (BSF). Hij studeerde Kunst en Kunstbeleid, met een specialisme in Muziekwetenschap, aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkte voordat hij in 2009 in de bibliotheeksector terecht kwam bij een breed spectrum van culturele organisaties. In 2011 won hij de BibliotheekInitiatiefPrijs voor het project SocialMediaCaster. Naast zijn betrekking bij BSF zette hij projecten als Open Bibliotheken op en schrijft hij met enige regelmaat artikelen voor vakbladen in de bibliotheeksector. Momenteel is hij erg actief met het onderzoeken van de rol die makerspaces en FabLabs kunnen spelen binnen het bibliotheekwerk.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be