Connect & co. De Dienstendag van Cultuurconnect

Connect & co. De Dienstendag van Cultuurconnect

Schrijf je in

Connect & co. Dat zijn wij allemaal, samen. Zo bekijken we samen de toekomst van bibliotheekdiensten als Bibliotheeksysteem, E-boeken, Mijn Leestipper, Gopress, Bibliotheekwebsites, Bibster, Filmstreaming, Bieblo en [Jouw Stad] Leest. In de voormiddag neemt toekomstverkenner Stefaan Vandist je mee naar innovatieve bibliotheken in binnen- en buitenland, volgt een panelgesprek over het dienstenmodel en een korte video over wat CRM kan betekenen voor jouw bib.

Datum vrijdag 4 december 2020
Locatie Online
Organisator Cultuurconnect

Connect & co. Dat zijn wij allemaal, samen. Zo bekijken we samen de toekomst van bibliotheekdiensten als BibliotheeksysteemE-boekenMijn LeestipperGopressBibliotheekwebsitesBibsterFilmstreamingBieblo en [Jouw Stad] Leest. In de voormiddag neemt toekomstverkenner Stefaan Vandist je mee naar innovatieve bibliotheken in binnen- en buitenland, volgt een panelgesprek over het dienstenmodel en een korte video over wat CRM kan betekenen voor jouw bib.

Voor de speciale corona-editie van 2020 gaan we helemaal digitaal! In aanloop naar de dienstendag krijg je vanaf 20 oktober wekelijks nieuwe video's met een stand van zaken over de verschillende Cultuurconnect-diensten en de vernieuwingen die op til zijn. Reageer op de filmpjes op het coöperatieplatform of ga op Connect & co zelf verder in gesprek met de productmanagers. 

De dienstendag op 4 december wordt gestreamd vanuit Muntpunt in Brussel. 

Programmaoverzicht

10u00: Welkom en Keynote Stefaan Vandist
Welke verschillende rollen kunnen bibliotheken opnemen in de toekomst? Toekomstverkenner Stefaan Vandist neemt ons mee naar innovatieve bibliotheken in binnen- en buitenland, die zich opnieuw uitvinden in steeds digitaler wordende tijden. Van Riga tot Illinois, Helsinki, Groningen, Tilburg en Aalst evolueren bibliotheken naar overdekte stads- en dorpshuiskamers. Ze herdenken hun toekomst vanuit symbiose en ontmoeting, beleving en experiment.

11u00: Koffiepauze

11u05: Panelgesprek over het dienstenmodel in de toekomst

Ben je bereid om boeken klaar te leggen voor een lener uit een buurgemeente? Lever je aan huis of voor specifieke doelgroepen? Wie betaalt en hoeveel? Hoe maak je deze diensten kenbaar? Drie bibliotheken gaan in gesprek en we horen ook graag jouw idee hierover.

Wat vinden de leners hiervan? Je hoort het in een podcast over de verwachtingen van digitale bibliotheekdiensten. Vanaf einde oktober kan je de podcast beluisteren via het coöperatieplatform.

11u45: Wat betekent CRM voor jouw bibliotheek?
Wat is Customer Relationship Management en wat kan het betekenen voor jouw bibliotheek? In een korte video geven enkele leden van de werkgroep CRM hun antwoord op die vragen. En nadien is het jouw beurt.

12u00: Middagpauze

13u00 - 13u30: Keuzesessie 1

  • Workshop Wise (volzet)
    Verdiep je in een Wise-functionaliteit! Welke functionaliteit, bepaalt de werkgroep binnenkort. Je krijgt een demo, leert fijne praktijken kennen en kan al je vragen stellen.
  • Steden over hun leescommunity's
    De deelnemende steden vertellen over hun ervaringen met [Jouw stad] Leest en antwoorden op al je prangende vragen over de meerwaarde, het werk, het engagement en de praktische kant.
  • Gopress zichtbaar in je bib (volzet)
    Hoe promoot je Gopress binnen en buiten de bib en coronaproof? Inspireer of laat je inspireren. En verder in primeur: de vernieuwde weergave van het Gopress Archief in de catalogus. 
  • E-boeken in de markt zetten
    Communicatie en marketing zijn cruciaal voor e-boeken. We bekijken jullie ervaringen met de lanceringscampagne en blikken vooruit naar 2021, met een focus op ouderen en e-boeken. Benieuwd naar je tips, feedback of vragen.

13u40 - 14u10: Keuzesessie 2

  • Wise in de praktijk
    Enkele leden van de werkgroep Bibliotheeksysteem vertellen waar voor hen de grootste verbeteringen zitten in de dagelijkse praktijk met Wise. Wisebib of niet, ’t is het moment om al je vragen te stellen.
  • Pimp de startpagina van je website (volzet)
    Heb jij voeling met de gebruikers en hun verwachtingen van de website? Kom dan jouw zegje doen over de nieuwe startpagina van de bibliotheekwebsites.
  • Het nieuwe jasje van bibliotheekspel Bibster
    Zet je schrap voor de nieuwe interface van Bibster. Je krijgt een korte demo van de nieuwigheden in Bibster en kan daarbij ook je vragen kwijt.
  • Nieuw pilootproject rond filmstreaming
    Wat zijn de bevindingen van de 12 pilootbibs 2 jaar na het filmstreaming-experiment met het Daltonplatform? Een nieuw project met kwalitatieve art house cinema bouwt hierop verder en zoekt pilootbibliotheken! Heb jij interesse?

14u20 - 14u50: Keuzesessie 3

  • Vragen en antwoorden over de bibliotheekwebsites
    Alles over werken met de bibwebsites, wijzigingsverzoeken, inhoud delen en de inspiratiewebsite. De werkgroep Bibliotheekwebsites beantwoordt mee je vragen.
  • Boost Mijn Leestipper bij je publiek
    Twee bibliotheken vertellen hoe ze Mijn Leestipper zichtbaar maken bij hun publiek. Inspireer anderen met jouw plannen of doe ideeën op voor jouw eigen communicatie rond Mijn Leestipper.
  • E-boeken: wat vind jij van de collectie?
    Welke titels doen het goed? Welk gebruikersprofiel bereiken we? Vinden leners hun weg in het aanbod? Samen bekijken we enkele pistes voor de verdere collectievorming en vragen jouw input en feedback.

14u50: Einde

                                 - Inschrijven kan tot 24 november -

Schrijf je in

Activiteiten van VVBAD

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be