Collegagroepen Vlaamse Erfgoedbibliotheken

META Nummer 2020/3

Collegagroepen Vlaamse Erfgoedbibliotheken

Geschreven door Sophia Rochmes en Sara Moens
Gepubliceerd op 21.04.2020
IMPORTANT
Foto’s: Vlaamse Erfgoedbibliotheken.

Wanneer werden de collegagroepen opgericht?

Als netwerkorganisatie en kennismakelaar zet de vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken deze beleidsperiode in op collegagroepen. Zo willen we, vanuit onze rol als dienstverlenende organisatie voor instellingen met bibliothecair erfgoed, kennisuitwisseling en onderlinge samenwerking in de sector stimuleren. Daarom zijn we dit jaar met twee collegagroepen begonnen.

Samen met FARO organiseren we de groep Behoud en beheer van bibliothecair en documentair erfgoed, die op 31 januari van start ging. Twee weken later, op 14 februari, vond de aftrap van de collegagroep Digitalisering van periodieken plaats. De coördinatie van deze groep gebeurt in samenwerking met meemoo en FARO.

Verder plannen we in 2020 de start of doorstart van collegagroepen rond collectiebeleid, handschriften en oude drukken. Het wordt dus een gevuld jaar.

Wat is jullie opdracht en hoe vullen jullie die in?

In collegagroepen komen professionals regelmatig samen in een informele, collegiale omgeving. Ze wisselen er kennis en ervaringen uit en helpen elkaar met praktisch advies bij grote én kleine uitdagingen. Zo leren ze elkaar ook beter kennen, waardoor ze kansen tot onderlinge samenwerking ontdekken.

Bibliothecair erfgoed zit heel verspreid over allerlei organisaties, die meestal een totaal andere hoofdopdracht hebben. De vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken wil bruggen slaan tussen deze verschillende werkcontexten.

Concreet buigen de collega’s in Behoud en beheer zich over de aanpak van dagelijkse collectiezorg en van uitzonderlijke calamiteiten. Wat ook op het programma staat, is hoe je anderen overtuigt van het belang van een goed behoud en beheer.

In de collegagroep Digitalisering van periodieken komt alles wat met digitalisering van kranten en tijdschriften te maken heeft aan bod, van aanbesteding en kwaliteitscontrole tot een overkoepelend beleid over de digitale bewaring van kranten.

Wat hebben jullie al kunnen verwezenlijken?

De kick-offs van de nieuwe groepen vonden begin dit jaar plaats. Beide waren op korte tijd volzet, wat de nood in de sector aan dit soort initiatieven duidelijk aantoont.

Tijdens de kick-offs brainstormden de deelnemers over welke vragen en thema’s zeker aan bod moeten komen op volgende bijeenkomsten. Enkele deelnemers deelden ook hun ervaringen in een presentatie. De collegagroep Behoud en beheer maakte bovendien onderlinge afspraken, bijvoorbeeld rond vertrouwelijke informatie.

Intussen is er voor beide groepen ook een digitaal platform voorzien waarop de collega’s kennis kunnen uitwisselen.

Welke ambities willen de collegagroepen nog graag verwezenlijken?

Beide groepen zijn nog maar net van start gegaan, er staat dus nog veel op ons verlanglijstje. Met Digitalisering van periodieken willen we niet alleen mensen samenbrengen om kennis uit te wisselen, maar ook allerlei documenten verzamelen en ter beschikking stellen.

Denk bijvoorbeeld aan modelovereenkomsten, rapporten over best practices en weblinks naar afgeronde en lopende projecten. Daarnaast werken we aan een actieplan voor de grootschalige digitalisering van kranten, met input uit de collegagroep.

IMPORTANT

De thema’s voor de volgende samenkomsten van Behoud en beheer bepalen de collega’s zelf via een online stemming. Maar we hopen zeker steeds de praktische vertaalslag te maken, zodat alle kennis meteen inzetbaar is. Ook zouden we graag als groep het gesprek met de commerciële sector aangaan, bijvoorbeeld rond collectiehulpverlening.

Welke achtergrond hebben de leden van de collegagroepen?

Er zijn zowel vertegenwoordigers van erfgoedbibliotheken als van museumbibliotheken, stadsarchieven, erfgoedcellen, enzovoort. Daar zijn we heel blij mee. Bibliothecair erfgoed zit heel verspreid over allerlei organisaties, die meestal een totaal andere hoofdopdracht hebben.

De vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken wil bruggen slaan tussen deze verschillende werkcontexten. We zijn erg tevreden dat we dit in onze collegagroepen kunnen realiseren. De brede samenstelling zorgt voor een unieke en vruchtbare voedingsbodem voor uitwisseling en samenwerking.

IMPORTANT

Welke expertise of ervaring is cruciaal om in deze collegagroepen te functioneren?

Onze groepen staan open voor iedereen uit de Vlaamse bibliotheek- of erfgoedsector die interesse heeft in het onderwerp van de collegagroepen. Voorkennis of veel ervaring is zeker niet vereist. We willen net dat medewerkers met expertise hun minder ervaren collega’s ondersteunen. De enige voorwaarde is de bereidheid om bij te leren, je eigen ervaringen te delen en actief deel te nemen.

Welke voordelen heeft het werken in een collegagroep?

Deelname aan een collegagroep zorgt dat je concrete, praktische vragen kunt voorleggen aan mensen met meer ervaring, in plaats van helemaal alleen met je problemen te worstelen. Je leert van de uitdagingen en successen van anderen, zodat je weet welke valkuilen je het best vermijdt en welke aanpak de hoogste slaagkans heeft.

Bovendien zien we voor de collegagroepen in de toekomst nog mooie opportuniteiten voor het bundelen van krachten, zoals nieuwe samenwerkingen, groepsaankopen en onderlinge afspraken. Hopelijk slagen we hierin!

Interesse? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Vlaamse Erfgoedbibliotheken en blijf zo op de hoogte van deze en andere collegagroepen.

IMPORTANT

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be