Kunstbibliotheken

Kunstbibliotheken

Kunstbibliotheken zijn bibliotheken die een uitgebreide collectie kunstboeken beheren. Soms gaat het om zelfstandige instellingen, maar ze kunnen ook deel uitmaken van een museum, een universiteit, een hogeschool of een andere instelling. Op deze pagina’s maak je kennis met deze instellingen in Vlaanderen en Brussel, en de collega's van over de hele wereld.

Het verschijnsel kunstbibliotheek kent veel facetten. Onder profiel vatten we samen wat dit type bibliotheken verbindt, en waar ze te vinden zijn. Ook is er informatie beschikbaar over verenigingen van kunstbibliotheken en discussieplatformen voor professionals. Daarnaast lijsten we enkele belangrijke online bibliotheekcatalogi op. Het tabblad literatuur geeft een overzicht van publicaties over kunstbibliotheken.

Een woordje van het Overleg Kunstbibliotheken Vlaanderen (OKBV)

Het Overleg Kunstbibliotheken Vlaanderen (OKBV) wil het communicatieplatform zijn voor de kunstbibliotheken in Vlaanderen. De vereniging focust zowel op bibliotheken van zowel de plastische kunsten als ook de podiumkunsten.

OKBV wil ook een interactief platform zijn. Aarzel niet om OKBV te contacteren wanneer u boeiende informatie hebt voor onze webpagina’s. Of wanneer u meer gedetailleerde vragen hebt over de kunstbibliotheken. Bent u op zoek naar een stageplaats? Al uw vragen en opmerkingen zijn van harte welkom op okbv [at] vvbad [dot] be

Berichten

Met dit project (2005-2008) wilde het Overleg Kunstbibliotheken Vlaanderen (OKBV) een volledig overzicht creëren van de collecties van alle kunst- en museumbibliotheken in Vlaanderen en de Vlaamse kunst- en museumbibliotheken en hun collecties bekendmaken bij een ruimer publiek.

Artikels uit het tijdschrift

juni 2016
Het Overleg Kunstbibliotheken Vlaanderen (OKBV) deed van 11 t.e.m. 15 april 2016 inspiratie op in New York. Tijdens deze studiereis werd in New Yorkse kunst- en museumbibliotheken nagegaan hoe zij tegen de veranderingen in hun specifieke sector aankijken, met extra aandacht voor de toenemende digitalisering binnen de bibliotheekwereld. De bijzonderheden van de eerste bibliotheken op het programma in een notendop (gepropt).
oktober 2015
Het Middelheimmuseum in Antwerpen combineert sinds 1950 een laagdrempelige, recreatieve parkomgeving met een museumwerking. Het legt zich toe op moderne en hedendaagse beeldhouwkunst. De bibliotheek, gevestigd in de oranjerie naast het kasteel, verzamelt informatie over de museumcollectie, beeldhouwkunst en kunst in de openbare ruimte.
juni 2015
Inneke Daghelet is bibliothecaris van het FotoMuseum Antwerpen en bestuurslid van het Overleg Kunstbibliotheken Vlaanderen van de VVBAD. In haar vrije tijd gaat ze graag klimmen en fietsen. Wanneer Inneke enkele dagen vrij heeft, vertrekt ze op vakantie.

Activiteiten VVBAD

Gerelateerde inhoud