78.095

Daar waar de Koninklijke Bibliotheek van België meestal uitpakt met woorden, schrift en boeken sprong bij het publiceren van het jaarverslag 2011-2012 een cijfer in het oog: 78.095. Zoveel bezoekers kreeg de leeszaal over de vloer. Dit betekent een stijging van maar liefst 50% tegenover het aantal bezoekers in 2008. Deze spectaculaire aangroei zien we vooral pieken in tijden van blokperiodes en examens. Het zijn de universiteiten hogeschoolstudenten die de leeszalen omvormen tot studiezalen. Een nieuw publiek met eigen gewoontes en gebruiken maakt zo kennis met de instelling.

De bibliotheek is niet langer enkel een oord om kennis te vergaren of collecties te bewaren maar wil ook een opgemerkte rol spelen in het culturele landschap. In 2010 opende de permanente tentoonstelling LIBRARIUM, die gewijd is aan de geschiedenis van het boek en het schrift en die bezoekers laat kennismaken met topstukken uit de rijke collecties. Succesvolle projecten zoals de tentoonstelling Vlaamse miniaturen in 2011 en de recente expo ‘Hiëronymus Cock, de renaissance in prent’ in Museum M in Leuven, zijn getuige van deze nieuwe evolutie.

Ook in 2013 en 2014 staat de Koninklijke Bibliotheek er op de afspraken met het publiek. Ter gelegenheid van 150 jaar Henry Van de Velde loopt nog tot eind november de tentoonstelling ‘Henry Van de Velde, brieven aan architecten’ in de Nassaukapel. Een greep uit de 3,2 miljoen gedigitaliseerde historische krantenpagina’s zullen in 2014, 100 jaar na de Groote Oorlog, het onderwerp vormen van een unieke tentoonstelling over ‘Oorlog en media’.

Joachim Spyns,
Koninklijke Bibliotheek van België

Datum: 
oktober 2013
Auteurs: 
Imke Hansen
META magazine: