Welk beeld en geluid zit er in jouw (persoonlijk) archief?

Welk beeld en geluid zit er in jouw (persoonlijk) archief?

30.10.2018

VIAA, het Vlaams Instituut voor Archivering, wil zoveel mogelijk audiovisueel materiaal redden van de ondergang. Op 27 oktober, de Dag van het Audiovisueel Erfgoed, werd die missie in de kijker gezet. Het thema was dit jaar Your story is moving. Daarom helpt VIAA iedereen aan zijn of haar verhaal, door kennis te geven over het stukje audiovisueel erfgoed in hun handen. Op de website kom je via enkele gerichte vragen te weten wat voor audiovisuele drager jij in je bezit hebt, als particulier of professioneel. VIAA helpt je ook bepalen of jouw materiaal erfgoedwaarde heeft en je krijgt enkele tips voor eventuele digitalisering. Zo gaat er geen kostbaar erfgoed verloren.

Eerste hulp bij Audiovisueel Erfgoed

De werking van VIAA is gericht op op het beeld en geluid dat bewaard wordt bij Vlaamse erfgoedinstellingen, archieven, musea en de mediasector. Dat betekent natuurlijk niet dat er geen pareltjes te vinden zijn op de Vlaamse zolders. Zowel particulieren als partners kunnen dus terecht op de website. Daar wordt alle kennis verzameld die VIAA met verschillende digitaliseringsprojecten verkregen heeft. Met een beslissingsboom -gestoffeerd met foto's en weetjes- kom je te weten of wat jij in handen hebt een Video 2000, Minidisc of misschien wel een Betacam is. Daarbovenop krijg je hulp bij het uitzoeken of de media op de drager erfgoedwaarde heeft. Op de website vind je ook richtlijnen voor een goede bewaring en een template die je gerichte vragen helpt stellen aan digitaliseringsfirma's.

VIAA verzamelde deze kennis in verschillende digitaliseringsprojecten en goot die in samenwerking met PACKED in deze handige tool. Zo worden niet alleen de partners, maar iedereen die beeld en geluid duurzaam wil bewaren, ondersteund.


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be