Watersnood Wallonië

Watersnood Wallonië

31.08.2021

Een maand geleden werd een groot deel van Wallonië getroffen door een heuse watersnood. Niet alleen huizen, maar ook de archieven van de getroffen gemeenten stonden onder water. De schade is aanzienlijk en honderden kubieke meters archief zijn overstroomd of modderig achtergebleven. Sommige archieven vallen niet meer te redden.

Maar dankzij de snelle reactie van vrijwilligers, archivarissen en hulpdiensten verloopt de reddingsactie nu goed. Zeker al 130 strekkende meter archief wordt nu gevriesdroogd.

Hulp ter plaatse

De hulp van de Association des archivistes francophones de Belgique (AAFB) en het Belgische Blauwe Schild werd ook ingeroepen. Van dat laatste is het crisiscomité erfgoed ter plaatse om de schade in kaart te brengen en stukken in veiligheid te brengen. 

Ook het Rijksarchief, die gespaard bleef van de overstromingen, strijdt mee tegen het water. Het Rijksarchief houdt toezicht op de archieven van overheidsdiensten en geven ze aanbevelingen inzake restauratie en conservatie, rekening houdende met de maatregelen die genomen moeten worden bij waterschade.

De archivarissen van het Rijksarchief selecteren ter plaatse welke archieven best vernietigd worden, en welke gerestaureerd moeten worden. Het invriezen duurt zo'n drie tot zes weken. Het is belangrijk dat wanneer het ingevroren stuk ontdooit wordt, het water gas wordt. Pas daarna weet je welke schade het water heeft aangericht, en kun je ze bijvoorbeeld redden door ze te digitaliseren.

Het is dus nog even wachten op resultaat.

IMPORTANT
Honderden meters archief zijn overstroomd of zelfs weggespoeld. Foto: Het nieuwsblad

Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be