Wat vindt de burger van de bibliotheek?

Wat vindt de burger van de bibliotheek?

30.03.2018

In de bevraging van CultuurContentement gaven burgers ook hun mening over de bibliotheek. Meer dan cultuur- en gemeenschapscentra beschouwen ze de bibliotheek als een basisvoorziening, die ze het liefst dicht bij huis hebben en die voor iedereen vlot bereikbaar moet zijn. Mensen maken er op een andere manier gebruik van dan van een cultuur- of gemeenschapscentrum. Dat blijkt uit het feit dat maar liefst 74 procent nooit een bibliotheek in een andere gemeente bezoekt.

Wie dat wel doet, doet dat omdat het aanbod beter is (15 procent), omdat ze makkelijker bereikbaar is (8 procent) of omdat de openingsuren beter uitkomen (6 procent).

Opvallend: mensen verlangen naar een plek, als deel van de bib, waar ze een kopje koffie kunnen drinken en in de nieuwe oogst kunnen duiken, of waar ze potentieel leesvoer even kunnen monsteren voordat ze beslissen wat ze mee naar huis nemen.

 

CultuurContentement is een initiatief van zes koepelorganisaties uit de cultuursector. Hiermee willen ze, n.a.v. de gemeenteraadsverkiezingen in oktober, het signaal geven dat cultuur er echt toe doet. De initiatiefnemers zijn: De Federatie, Forum voor Amateurkunsten (FvA), Overleg Cultureel Erfgoed (OCE), Overleg Kunstenorganisaties (oKo), Vereniging Vlaamse Cultuur- en gemeenschapscentra (VVC) en Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie (VVBAD).


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be