VVBAD-ledendag 2021

VVBAD-ledendag 2021

10.05.2021

Op 4 mei vond de jaarlijkse VVBAD-ledendag plaats. Als thema hadden we voor netwerken gekozen. De coronacrisis biedt namelijk wel wat uitdagingen op dat vlak, en net daarom vonden we het als ledenvereniging zo boeiend om hier nu extra op in te zetten. In een verkorte, digitale versie van de ledendag leerden we hoe dat kan en gingen we interactief aan de slag.

IMPORTANT

Onze voorzitter Patrick Vanouplines opende de ledendag met een woordje uitleg over het afgelopen jaar. We weten nu beter dan ooit dat onze sector essentieel is. De sector had dit jaar nood aan de VVBAD en de vereniging stond klaar en ondernam actie. De sector apprecieerde die actie.

Na het vermelden van enkele hoogtepunten uit het afgelopen jaar - ja, ondanks corona waren er zeker hoogtepunten - gaf de voorzitter het woord aan onze ondervoorzitter, Stijn Meersseman.

IMPORTANT

Stijn stelde de nieuwe visietekst 2021-2025 voor. In deze visie is de missie aangepast, waarbij de vereniging zich uitdrukkelijk wil richten tot álle informatieprofessionals.

Centraal in deze visie staat de VVBAD als een sterk netwerk met een groot engagement van de leden. We willen inzetten op de uitwisseling van kennis en expertise, de professionalisering van de sector en het organiseren van kwaliteitsvolle activiteiten.

Met de hulp van een professioneel coördinatieteam staat de VVBAD garant voor kwaliteit en betrouwbaarheid, waarbij ze optreedt als belangenbehartiger en een oog op de internationale actualiteit houdt. 

IMPORTANT

Omdat netwerken niet altijd even gemakkelijk is, en zeker niet in tijden van corona, hadden we Els Catry, docent, trainer en coach voor professionals, uitgenodigd om ons enkele tips en tricks van de hand te doen. Els is vooral geïnteresseerd in aandachtsmanagement, veerkracht, interpersoonlijke en teamvaardigheden.

Netwerken is volgens haar het opbouwen, onderhouden en inzetten van een duurzaam en wederzijds persoonlijk relatienetwerk. Ze sprak over de gouden driehoek ‘geven-nemen & bedanken’ als een essentieel onderdeel van netwerken. We kwamen het nut van succesvol netwerken te weten en de sterktes ervan, en we bespraken wat je kunt doen voor, tijdens en na een netwerkevenement. 

In breakout-rooms dachten we enkele minuten na over wat een goede netwerker doet, hoe een goede netwerker denkt en wat zijn of haar overtuiging is. Daaruit kwamen verschillende interessante ideeën naar voren, onder meer dat een goede netwerker buiten zijn comfortzone treedt en verbinding zoekt. Ook is het belangrijk dat hij of zij goed kan luisteren en eerlijk is. Een goede netwerker heeft de overtuiging dat wat je samen doet, je beter doet en vraagt zich af wat hij of zij kan bieden. 

Op het einde van het inspiratiemoment waarschuwde Els ook nog voor “turtling up” door corona. Dat bekent dat je enkel met je vertrouwde dichte netwerk contact houdt, terwijl je je uitgebreidere netwerk uit het oog verliest. Om te voorkomen dat dat opdroogt, gaf ze nog enkele tips, zoals eens een keertje met iemand te telefoneren in plaats van te videobellen.

Was je er niet bij en wil je meer leren over netwerken, of was je erbij maar wil je dieper ingaan op dit thema? Volg dan de opleiding Beter leren netwerken op 7 september.


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be