Verslag Collegagroep Leesbevordering tijdens de zomerperiode - 26 april 2022

Verslag Collegagroep Leesbevordering tijdens de zomerperiode - 26 april 2022

24.05.2022

Tine Kuypers

Verantwoordelijk voor Bestemming Bib, de zomeractie van Iedereen Leest

Dit jaar wordt Bestemming Bib voor de derde keer georganiseerd, met een vernieuwd concept en nieuw beeldmateriaal van Gudrun Makelberge. De actie ontstond in 2020, toen er na de eerste coronamaanden veel vraag was naar een extra bibliotheekactie in de zomer. Ook omdat er heel wat studies het nut van zomerlezen bevestigen, om op die manier de leesachterstand die kinderen oplopen tijdens de schoolvrije maanden te verkleinen. De vernieuwde boekenzoekerwebsite werd gekoppeld aan de actie, op die manier werd deze ook in de kijker gezet. Die eerste editie was een succes: 122 bibliotheken namen deel en 1.363 reispassen werden teruggezonden naar Iedereen Leest. Vorig jaar deden meer dan 160 bibliotheken mee en werden 2.446 reispassen ingezameld.

Doe je mee met de actie? Meld je dan aan bij Iedereen leest, zo krijgen ze een mooi overzicht van de deelnemende locaties.

De doelgroep? Kinderen en jongeren van drie tot achttien jaar. Er is bewust voor een brede leeftijdscategorie gekozen, zodat bibliotheken zelf die doelgroep nog kunnen verkleinen.

De uitdaging? Lees tijdens de zomer vier boeken – en eventueel twee bonusboeken – telkens in één thema. Per gelezen boek krijg je een stempel op je reispas en met een volle reispas maak je kans op een mooie prijs: dagtrips, boekenpakketten, een boekencheque ...

Tot vorig jaar bevatte de reispas zes verschillende thema’s en moest je zes boeken lezen, maar omdat dat voor sommige kinderen wat te veel was, werd er dit jaar voor vier thema’s gekozen met de optie om nog twee extra bonusboeken te lezen en zo je kans op een prijs te vergroten.

Doel? Niet alleen het lezen van boeken, maar ook het ontdekken van nieuwe genres en andere verhalen dan je normaal zou kiezen. Elk thema is opgevat als een leestrip. De thema’s zijn:

  1. Op onderzoek
  2. Onderweg
  3. Naar de zon
  4. Naar het museum

Voor de twee bonusboeken kun je zelf de thema’s kiezen.

Iedereen Leest zorgt voor suggestielijsten per thema, met telkens verschillende soorten verhalen. De actie start in de zomer: op welke dag precies mag elke bibliotheek zelf bepalen. De deadline om de reispassen weer in te zamelen is 4 september. Op 23 september moeten ze weer bij Iedereen Leest zijn en in de week van 26 september worden de winnaars bekendgemaakt op de sociale media en iedereenleest.be.

Op Iedereenleest.be vind je een inspiratiegids met beeldmateriaal en artikels over de vorige edities. Daar vind je ook een heleboel praktijkvoorbeelden. Je kunt de reispassen hier ook zelf downloaden en printen, zo bespaar je op budget.

TIPS:

  • Schrijf je zeker in voor de nieuwsbrief, zo mis je niks!
  • Doe meer dan enkel de reispassen aan de balie leggen: kleed de bibliotheek aan, maak promotie, betrek de scholen erbij, werk samen met lokale organisaties: zomerscholen, vakantiekampen ... En bed de actie in jouw zomerwerking in, zo heeft ze meer kans op slagen.

Carine Van Lierde

Bibliothecaris van bibliotheek Zulte, die elke zomer Verrassingen in je Valies organiseert

Dit project werd oorspronkelijk bedacht door de bibliotheek van Ham en werd vier jaar geleden aangeboden aan alle Vlaamse bibliotheken in samenwerking met Lettererf en Iedereen Leest. Dit jaar organiseert de bibliotheek van Zulte haar vijfde editie.

Het project richt zich op (aspirant-)leerkrachten. De leerkrachten geven vooraf de leeftijdscategorie aan waarin ze boeken willen lezen, waarop ze een pakket met vijf boeken ontvangen. De boekenpakketjes worden samengesteld uit de leeslijst van het project en bevatten ook telkens de recensies van elk boek. De boeken zijn recent (maximaal drie jaar oud). De leeslijst bevat een gevarieerd aanbod: verschillende genres, boeken die terecht in de prijzen vielen, maar ook boeken die onterecht in de schaduw bleven. Van elk boek moeten er minstens twee recensies verschenen zijn. En allemaal zijn het boeken die de leerkracht prikkelen om met jeugdliteratuur aan de slag te gaan. Nadien bezorgen leerkrachten een vakantiefoto van het boek dat ze het leukst vonden en in september worden de foto’s tentoongesteld in de bibliotheek. De leukste foto wordt beloond met een boekenpakket voor de klas.

Deelname aan dit project is gratis en via Lettererf ontvang je alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan. Het is dan ook laagdrempelig. Als je deelneemt, krijg je een kant en klaar werkdocument. Daar kun je mee aan de slag gaan door er bijvoorbeeld een kolom bij te voegen met daarin de plek van het boek in de bibliotheek. De respons blijft redelijk beperkt: in 2018 werden er 16 en vorig jaar 28 boekenpakketjes uitgedeeld, maar de deelnemende leerkrachten zijn heel enthousiast. Leerkrachten ontdekken op die manier soms ook nieuwe auteurs. Het merendeel van de deelnemende leerkrachten is kleuteronderwijzer.

TIP: Een andere bibliotheek die deelneemt aan dit project, brengt boekenpakketjes naar de scholen met daarin een handdoek en een zonnecrème, gesponsord door de lokale apotheek.

Marte Sommen

Publiekswerking Jeugd in het Predikheren Mechelen

Deze zomer wordt Mechelen Leesstad afgesloten, een project in de bibliotheek van Mechelen. Dat is een bestaande samenwerking tussen de bibliotheek, ExCel Thomas More en Ligo, het centrum voor basiseducatie. We hebben de laatste twee jaar binnen dat project gewerkt aan het versterken van scholen in hun leesbeleid en het versterken van leesplezier door ervaringslezen.

Concreet hebben 24 van de 38 scholen in Mechelen deelgenomen aan een leestest waarna een bibliotheekmedewerker hun goede raad gaf om hun leesbeleid te optimaliseren. Daarnaast werkten ze samen met negen partners (zoals Kazerne Dossin en het Sportimonium) uit het Mechelse waaraan de scholen die meededen een bezoek mochten brengen. Na het bezoek kreeg de klas een boekenkoffer met titels rond hetzelfde thema. Dat project loopt dit jaar op z’n einde en tijdens het afsluitende zomerproject moet er nog één doelstelling gerealiseerd worden: het betrekken van de brede Mechelse bevolking, van kleuters tot oma’s.

Er wordt een oproep gedaan aan alle Mechelaars om hun lievelingsleesplekje prijs te geven. Die plekjes worden in de kijker gezet via sociale media en campagnes, maar ook fysiek in beeld gebracht door een bankje en een bordje. Want het doel is om de bibliotheek zichtbaar te maken in de stad.

Hoe? Van juni tot september worden honderd bankjes ingekleed. Dankzij sponsoring van cultuurpartners kan er ook een wedstrijd aan gekoppeld worden waarbij gratis tickets en dergelijke weggegeven worden. Er wordt ook een wedstrijd georganiseerd met telkens een pakket van de week voor de foto op het favoriete plekje van de week. Door het project hoopt de bibliotheek ook een band met nieuwe bezoekers op te bouwen. Door mensen meter of peter van hun leesplekje te maken, hoopt ze de betrokkenheid van die nieuwe bezoekers te vergroten. 

De praktische aanpak moet nog uitgewerkt worden, zeker is wel dat de bibliotheekmedewerkers de straat op gaan en de mensen aanspreken. Want als zij niet naar de bibliotheek komen, komt de bibliotheek wel naar hen.

Andere zomerplannen

  • OB Zwevegem organiseert Vakantielezen voor kinderen die volgend schooljaar starten in het tweede leerjaar.
  • OB Ronse doet dat ook al vier jaar om een duwtje in de rug te geven aan de leerlingen die de overstap maken van het eerste naar het tweede leerjaar.
  • OB Oostende organiseert ook heel wat: vanaf de kleuterklas tot en met het zesde leerjaar willen ze het zomerlezen ondersteunen met acties die niet te veel tijd in beslag nemen: 
    • Kleuterklas en eerste leerjaar: verkiezing van het mooiste voorleesboek, zowel in juli als in augustus. Elke dag wordt er voorgelezen en met een groot bord wordt getoond welke boeken aan de leiding staan. Inspiratie vonden ze hiervoor op Pinterest.
    • Derde en vierde leerjaar: kinderen mogen een halfuur komen lezen in de bibliotheek. Elke dinsdag kun je een halfuurtje reserveren om in een motiverende en originele leesomgeving te komen lezen, van met een zaklamp in de kelder tot buiten op een strandstoel.
    • Vijfde en zesde leerjaar: deze leerlingen krijgen gedurende twee weken curatorschap over een boekenkast waarbij ze moeten zorgen dat die gevuld blijft. Ze moeten er ook over communiceren op sociale media.
    • Er wordt in augustus ook extra aandacht besteed aan het samen hardop lezen in heel kleine groepjes voor leerlingen die naar het tweede leerjaar gaan.
    • De bibliotheek doet ook mee met Schatten van Vlieg, waarbij de bibliotheek als belevingsruimte in de kijker gezet wordt.
  • OB Grimberen doet voor de tweede zomer mee aan Schatten van Vlieg.
  • Ook OB Ronse is al vele jaren fan van het Spel van Vlieg: het spelenderwijs leren kennen van de bibliotheek is leuk voor kinderen, vooral op regenachtige zomerdagen.

Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be