Update Sectorgids komt eraan

Update Sectorgids komt eraan

27.10.2020

Het Departement Cultuur bracht op 24 oktober een update uit van het basisprotocol voor cultuur waarin alarmfase niveau 4 of 'fase rood’ verder uitgewerkt werd. Het overlegcomité keurde ook een nieuw ministerieel besluit goed dat nog enkele extra bepalingen oplegt.

Voor de cultuursector geldt vanaf zaterdag 24 oktober alarmfase niveau 4 of 'code rood'. 

De belangrijkste maatregelen die gelden zijn: 

  • Het dragen van een mondmasker is verplicht in de bibliotheek of het archief voor iedereen boven de 12 jaar. De verplichting geldt ook wanneer men zit aan een studie- of leesplek of deelneemt aan activiteiten. 
  • Voor elke bezoeker/deelnemer geldt dat er een minimum van 10 m² (voor zowel bewegende als zittende personen) voorzien moet worden. 
  • De 1,5 m afstand is te allen tijde verplicht, behalve tussen mensen van dezelfde bubbel of tussen -12-jarigen onderling.
  • Nauw fysiek contact is te allen tijde verboden.
  • Er is een maximaal aantal aanwezigen voor georganiseerde activiteiten. Binnen mogen maximaal 40 personen aanwezig zijn. Op locaties waar voldoende plaats is voor een groter aantal personen mogen er maximaal 200 personen binnen. Voor elke deelnemer moet telkens 10 m² voorzien worden. 
  • Voor publieksevenementen is er een maximaal aantal aanwezigen van 200 personen binnen en 400 personen buiten. Voor een evenement moet ook een CERM-certificaat voorzien worden. 
  • Meerdaagse activiteiten met en zonder overnachting zijn ten sterkste afgeraden. 

Extra maatregelen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Op 24 oktober besliste de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om de coronamaatregelen nog te verscherpen voor hun grondgebied. In het Besluit staat het volgende vermeld 'dat plaatsen waar activiteiten van culturele, feestelijke, folkloristische of recreatieve aard plaatsvinden gesloten worden voor het publiek'.

Een uitzondering op deze maatregeling zijn de openbare bibliotheken. Hierover valt het volgende te lezen: 

'Dat deze maatregel niet geldt voor de uitleendienst van openbare bibliotheken; dat die beschouwd moet worden als een openbare dienst; dat aangezien de bibliotheken open blijven, deze uitleenactiviteit niet stopgezet dient te worden; dat de nevenactiviteiten van de uitleendienst daarentegen wél vallen onder het verbod, behalve voor kinderen tot en met 12 jaar wanneer die activiteit kadert in een ingerichte stage of in schoolse of buitenschoolse activiteiten van het leerplichtonderwijs;'

Volgens dit besluit zijn dus vanaf maandag 26 oktober musea, tentoonstellingszalen,  concertzalen, theaters, bioscopen, etc. in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gesloten voor het publiek, maar blijft de uitleendienst van openbare bibliotheken wel mogelijk. 

Update Sectorgids volgt

Omdat de Vlaamse regering op dinsdagavond 27 oktober opnieuw samenzit om de coronamaatregelen te bekijken, zullen we onze Sectorgids daarna updaten zodat we meteen de resultaten daarvan kunnen toevoegen. Zodra de Sectorgids aangepast is, communiceren we hierover op onze website en onze Facebookpagina. Houd deze dus zeker in het oog.


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be