Uitbreiding van de opdracht van OP/TIL

Uitbreiding van de opdracht van OP/TIL

26.10.2021

Op 1 oktober 2021 keurde de Vlaamse regering op initiatief van minister van cultuur, Jan Jambon, een addendum bij de beheersovereenkomst van OP/TIL goed.

Het Steunpunt voor Bovenlokale Cultuur, OP/TIL, krijgt een uitbreiding van het takenpakket en een bijkomende werkingssubsidie van de Vlaamse regering. Het steunpunt krijgt daarmee enerzijds een extra opdracht rond het bovenlokaal bibliotheekbeleid en anderzijds rond de dienstverlening aan gemeentelijke culturele diensten en instellingen. Het krijgt ook de opdracht om regiovorming in het bovenlokale culturele veld te begeleiden en vorm te geven.

Voor de periode 2022 tot 2024 krijgt OP/TIL hiervoor jaarlijks een bijkomende werkingssubsidie van 200.000 euro. Dat budget moet dienen om lokale culturele actoren te versterken in hun bovenlokale en transversale ambitie. OP/TIL wil daarmee samenwerking over de grenzen van gemeenten, sectoren en disciplines heen versterken.  Dat zal gebeuren met workshops, netwerkevenementen, tools en methodieken én inspiratie op maat.

De VVBAD hoopt als beroepsvereniging voor de bibliotheken alvast dat de opdracht rond het bovenlokaal bibliotheekbeleid en de ondersteuning van de bibliotheken in de regiovorming de komende jaren sterker uitgebouwd zal worden.  

Professionele en kwaliteitsvolle openbare bibliotheken komen de regio’s en lokale besturen enkel maar ten goede. We gaan hierover in overleg met OP/TIL, om de noden van onze sector voldoende te duiden en onze taakinvulling op elkaar af te stemmen.

Meer informatie over OP/TIL kun je vinden op hun website.


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be