Terugblik 2021

Terugblik 2021

08.03.2022

Het was een jaar waar we lang naar uitgekeken hadden: het feestjaar van de VVBAD. Wat het jaar helemaal af maakte, was ongetwijfeld ons congres Informatie aan Zee. Door de voortdurende coronamaatregelen, behoorde annuleren van het congres en een beperkt aantal deelnemers tot de worstcasescenario’s. Maar, zoals een van onze bestuursleden het zo mooi verwoordde: “We beleefden weer de hoogmis van onze sector en het tweejaarlijks hoogtepunt in de werking van onze vereniging.”

Het congresthema 100 jaar verbinden kon niet toepasselijker zijn, we hadden elkaar zo gemist. Tussen twee lockdowns in konden we van 13 tot 15 oktober met elkaar netwerken en van elkaars ervaringen leren. Een mooier cadeau voor deze honderdjarige vereniging en haar leden kon er niet zijn. Over een springlevend ‘oudje’ gesproken.

Tijdens onze ledendag maakte de vereniging haar visietekst bekend. Een startpunt voor het ondernemingsplan dat in 2022 afgewerkt zou worden. De kernopdracht van de VVBAD blijft uiteraard behouden: professionalisering en ontwikkeling in de sector stimuleren. Maar de accenten en de aanpak, daar sleutelen we aan, om het betrouwbare imago van de vereniging op te frissen en het netwerk te versterken.

In het voorjaar haalden we de pers met een onderzoek naar de impact van coronamaatregelen op de gebruikers van de openbare bibliotheken. “Bibliotheek blijft nodig”, zo kopte de VRT. Een mooie boodschap, die ze hopelijk herhalen wanneer het hoofdluik van het gebruikersonderzoek in 2022 afgerond wordt.

We volgden ook de voortdurende veranderingen in de coronamaatregelen van nabij en in overleg met de Vlaamse overheid op. Op onze website deelden we de implicaties voor onze sector, een opdracht die weleens wat meer tijd in beslag nam dan oorspronkelijk verwacht. Maar het is fijn om te weten dat de vereniging op die manier een steun kan zijn in de dagelijkse werking binnen de informatiesector.

Het was niet altijd evident om activiteiten te organiseren, maar we slaagden er wel in. Daarbij verdient de inzet van onze vakgroep Jeugdbibliothecarissen een bijzondere vermelding. Ze organiseerden vijf digitale collegagroepen rond thema’s die sterk leefden bij de jeugdbibliotheken. Met gastsprekers en voldoende ruimte voor vragen en interactie groeide dat initiatief uit tot een vast en populair onderdeel van onze werking.

De toekomst van de VVBAD ziet er rooskleurig uit. We zien een stijging in het aantal leden, wat voor ons een teken is dat ons netwerk uitbreidt en versterkt. Samen maken we de grootste impact, samen maken we het verschil. 2021 sluiten we met een goed gevoel af, en we stappen vol mooie plannen de toekomst in.

Bekijk hier het jaarverslag van 2021.

IMPORTANT

Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be